Piec basowy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tomzz
5...9 postów
5...9 postów

Piec basowy

Post autor: tomzz »

Chciałbym zrobić swój własny piec do gitary basowej ale nie wiem od czego zaczac (na elektronice nie znam sie za bardzo).Potrzebuje pomocy jak krok po kroku zbudowac taki wzmaciacz (nie koniecznie lampowy). Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

zacznij przede wszystkim od czytania.
jeżeli chcesz prosty schemat, to zajrzyj http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4264
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Piecyk

Post autor: popiol17 »

Piotrze twoje porady są czasami takie jakieś... zgryźliwe :) mówię to z uśmiechem:)

Zacznij od czytania materiałów na temat głośników stosowanych w piecach do basu, potem zrób paczkę głośnikową do wynalazka, następnie zainteresuj się jakimś kitem wzmacniacza mocy np AVT na tda7294 a dalej się zobaczy:)

Pozdrawiam serdecznie!!!!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

zgryźliwe? coraz więcej osób pisze posty w rodzaju 'chcę zrobić super-niesamowity wzmacniacz, ale to mój pierwszy raz i nie mam o tym zielonego pojęcia. w ogóle to nie znam się na elektronice, więc najlepiej powiedzcie po kolei co mam robić i wszystko narysujcie'
a później zaczyna się problem, bo okazuje się że mimo wielu porad wzmacniacz gra i wygląda jak... pierwszy wzmacniacz.
warto czasem przeczytać książkę. o wzmacniaczach też.
i wziąć pod uwagę drobne niepowodzenia i eksperymenty we własnym zakresie. im bardziej konkretne pytanie, tym łatwiej udzielić konkretnej (skutecznej) odpowiedzi.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

uch....

Post autor: popiol17 »

To fakt:) ale kolega nie pisał o super pierwszym wzmacniaczu :) BTW, moja przygoda z lampami zaczeła się właśnie od.... pustek w portwelu, czyli braku możliwości podłaczenia do czegoś elektryka:)