Piec basowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Piec basowy
Chciałbym zrobić swój własny piec do gitary basowej ale nie wiem od czego zaczac (na elektronice nie znam sie za bardzo).Potrzebuje pomocy jak krok po kroku zbudowac taki wzmaciacz (nie koniecznie lampowy). Z góry dzięki
-
- moderator
zacznij przede wszystkim od czytania.
jeżeli chcesz prosty schemat, to zajrzyj http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4264
jeżeli chcesz prosty schemat, to zajrzyj http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=4264
-
- 625...1249 postów
Piecyk
Piotrze twoje porady są czasami takie jakieś... zgryźliwe
mówię to z uśmiechem:)
Zacznij od czytania materiałów na temat głośników stosowanych w piecach do basu, potem zrób paczkę głośnikową do wynalazka, następnie zainteresuj się jakimś kitem wzmacniacza mocy np AVT na tda7294 a dalej się zobaczy:)
Pozdrawiam serdecznie!!!!

Zacznij od czytania materiałów na temat głośników stosowanych w piecach do basu, potem zrób paczkę głośnikową do wynalazka, następnie zainteresuj się jakimś kitem wzmacniacza mocy np AVT na tda7294 a dalej się zobaczy:)
Pozdrawiam serdecznie!!!!
-
- moderator
zgryźliwe? coraz więcej osób pisze posty w rodzaju 'chcę zrobić super-niesamowity wzmacniacz, ale to mój pierwszy raz i nie mam o tym zielonego pojęcia. w ogóle to nie znam się na elektronice, więc najlepiej powiedzcie po kolei co mam robić i wszystko narysujcie'
a później zaczyna się problem, bo okazuje się że mimo wielu porad wzmacniacz gra i wygląda jak... pierwszy wzmacniacz.
warto czasem przeczytać książkę. o wzmacniaczach też.
i wziąć pod uwagę drobne niepowodzenia i eksperymenty we własnym zakresie. im bardziej konkretne pytanie, tym łatwiej udzielić konkretnej (skutecznej) odpowiedzi.
a później zaczyna się problem, bo okazuje się że mimo wielu porad wzmacniacz gra i wygląda jak... pierwszy wzmacniacz.
warto czasem przeczytać książkę. o wzmacniaczach też.
i wziąć pod uwagę drobne niepowodzenia i eksperymenty we własnym zakresie. im bardziej konkretne pytanie, tym łatwiej udzielić konkretnej (skutecznej) odpowiedzi.
-
- 625...1249 postów
uch....
To fakt:) ale kolega nie pisał o super pierwszym wzmacniaczu
BTW, moja przygoda z lampami zaczeła się właśnie od.... pustek w portwelu, czyli braku możliwości podłaczenia do czegoś elektryka:)