ELL80 (ELL800) = 6R5P

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

ELL80 (ELL800) = 6R5P

Post autor: _idu »

Hmmm jest wiele radioodbiornikow wykorzystujacych lampe ELL80.
Ta lampa osiaga astronomiczne ceny. Niektorzy proponuja ersatz z dwoch lamp EL95.

Ale w CCCP produkowano jej odpwiednik - 6R5P. Mam pytani ejak jest z jeje dostepnoscia. Bo jesli sa jej zapasy to warto sie nimi zainteresowalc.

Pozostaje jeszcze do zastapienia czyms tanim bardziej egzotyczna lampa ECLL800
Jasiu

Re: ELL80 (ELL800) = 6R5P

Post autor: Jasiu »

Czołem.
STUDI pisze:Hmmm jest wiele radioodbiornikow wykorzystujacych lampe ELL80.
Ta lampa osiaga astronomiczne ceny. Niektorzy proponuja ersatz z dwoch lamp EL95.
Kiedyś pomagałem reanimować magnetofon zbudowany na takiej lampie. Wymieniliśmy ECC83 + ELL80 na dwie ECL86. Przekładania elementów nie było wiele, a całość wyglądała i działała tak, jakby od zawsze siedziały tam dwie ECL. Jeżeli radio nie ma dużej wartości zabytkowej, to można próbować je przerobić.

Pozdrawiam,
Jasiu
_idu

Post autor: _idu »

wiem - pentody w ELL80, ELL800 i ECLL800 to sa w sumie bardzo zlbizone do tych ECL86 czy do pentody EL95 (w Niemczech bardzo popularna).

Stad np. niemieckie ersatze dla ECLL800 skladaja sie z 3 lamp septalowych: EC92 + 2*EL95.

Wiec np. trafa od ELL80 czy pary EL95 mozna sprobowac adaptowac do wzmacniaczy na 2*ECL86.

Przelozenie elementow. Owszem OK. Ale nie kazdza plytka drukowana jest tak zaprojektowana ze sie latwo to zrobic bez jakis pajakow i montowania od spodu. No i jezszcze ciecia sciezek.

Jesli mozna wsadzic odpowiednik to chyba warto z tego skorzystac.
Tylko wlasnie z powodu tej ELL80 zrezygnowalem z zakupu calkiem fajnego radia.

Moze ktos gdzies dorwie sie do ruskich 6R5P - jesli tak to warto je miec.
W koncu nawet radia z lat 60-tych stan sie cennymi antykami.

W sumie to szkoda ze te lampy jak ECLL800 powstaly w okresie gdzie nie wyprodukowano ich w duzych ilosciach. Np. ECC808 mozna inna ECC zastapic, ale ECLL800.....
Nawet egzotyczna nieco u nas EAF801 mozna zastapic EBF89 (zadnej modyfikacji!!!!). A te pentody do wzmacniaczy PP w radiach o malych stosunkowo gabarytach to juz problem.