Podkreślam w temacie, iż jest to lampa, aby nikt nie zarzucił mi OT-owania
Kineskop w domowym OTVC (a właściwie cały OTVC) miał bliskie spotkanie z solidnym głośnikiem tonsila. Od tego czasu obraz w narożnikach jest zabarwiony na fioletowo Co się w tym kinolu namagnesowało ? (maska czy jak to sie zwie) ?
I jak to "odczynić" ? Dać mu jakieś zmienne pole magnetyczne ? (nie przyjmuje rozwiązań, które mogą go jeszcze mocniej "wybarwić")
To spróbuj kilka razy, albo przyłóż do niego kilka razy jakąś cewkę zasilaną prądem zmiennym. Przed chwilą popsułem tak kolory na ekranie swojego monitora. Wystarczyło jeden raz wcisnąć "degauss" (lub wyłączyć i włączyć) żeby objawy minęły.
Witam.
Aby wyłączenie i włączenie pomogło (uruchomiło obwody rozmagnesowujące) należy po wyłączeniu odczekać dłuższą chwilę (kilkadziesiąt minut) aż pozystor w obwodzie cewek zupełnie wystygnie i dopiero wówczas ponownie włączyć odbiornik.
Chciałem to dopisać, ale mnie uprzedziłeś . W przypadku namagnesowania kineskopu zalecam moim klientom by wyłączyli odbiornik „na noc” głównym wyłącznikiem sieciowym i dopiero następnego dnia go włączyli. Jeżeli pozystor w obwodzie cewek rozmagnesowujących jest sprawny, to taki zabieg zawsze przynosi pozytywny rezultat.
Pozdrawiam
Siłą rzeczy na noc jest wyłączony, mam nadzieje że zostało to zrobione przyciskiem A jak nie to sie jutro wyłączy // cewka rozmagnesowująca to ten drut dookoła kineskopu ?
szalony pisze: (..) cewka rozmagnesowująca to ten drut dookoła kineskopu ?
Dokładnie ten. W starszych odbiornikach cewka ta działała jedynie po włączeniu „zimnego” odbiornika przełącznikiem sieciowym. W nowszych układem rozmagnesowania często steruje procesor i cewki załączane są nawet wówczas, gdy włączenia TV dokonujemy przyciskiem z pilota.
Jeśli kineskop nie rozmagnesuje się po włączeniu tv włącznikiem zasilania,a bardzo często tak bywa,że po bokach zakłamania kolorów występują nadal,to pomoże tylko cewka rozmagnesowywująca.Uszkodzenie pozystora może też spowodować taki efekt,że kineskop będzie namagnesowany.(A ten magnes to nie był czasem neodymowy)
Witam.
Uruchomienie cewek rozmagnesowujących odbiornika prawie zawsze przynosi dobre rezultaty (jeżeli nawet nie za pierwszym, to za drugim lub trzecim włączeniem). Gdyby do ekranu lampy kineskopowej przyłożyć magnes neodymowy (z tej serii, co to ich „nie wolno zbliżać do energetycznych urządzeń pomiarowych” ) to najprawdopodobniej lampie już żadne zabiegi by nie pomogły, gdyż przy natężeniu pola jakie zapewnia taki magnes nastąpiłoby trwałe odkształcenie maski kineskopu.