niedorobiona EF22

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

niedorobiona EF22

Post autor: Alek »

...znajduje się w załącznikach. Sierpień 1955, ZWLE. Lampa nie ma metalowego cokołu, getter nie jest rozpylony, ale lampa wygląda na zatopioną :?
Aby było śmiesznie z tyłu lampy napisane jakąś kredką czy farbką stoi UF22 :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Należy dodać, że pomiar omomierzem wskazał, że rezystancja grzejnika wynosi 24 omy :? . OTLamp podpowiada mi, że nie było chyba UF22 :?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Alku to nie była UF22 tylko Ufffff..... jest juz dwudziesta druga :D
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Alek pisze: OTLamp podpowiada mi, że nie było chyba UF22 :?
Właśnie to jest ciekawe, bo była jedynie UF21. Możliwości są więc dwie: albo planowano zrobić wersję U lampy EF22 :shock: , albo jest to UF21, a ktoś omyłkowo ja podpisał :roll: :?:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Należy dodać, że pomiar omomierzem wskazał, że rezystancja grzejnika wynosi 24 omy :? . OTLamp podpowiada mi, że nie było chyba UF22 :?
Może nie było, ale miało być?
Alek

Może jutro zobaczę, czy nie znajdzie się jakaś gotowa :) . prawdopodobieństwo bliskie zeru.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Może jutro zobaczę, czy nie znajdzie się jakaś gotowa :) . prawdopodobieństwo bliskie zeru.
W razie czego też chcę jedną :)
_idu

Post autor: _idu »

A mnie nie dziwi próba wyprodukowania UF22. Osczędności na trafie były nie do pogardzenia oraz fakt że były jeszcze w eksploatacji sieci energetyczne prądu stałego.

Prawdopodobnie zamierzano wyprodukowac odbiornik uniwersalny nieco wyzszej klasy. Zrobiono - wykonano próbne egzepmlarze i władza zdecydowała inaczej.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ostatnio trafiła w moje ręce lampa AF3, ale nie klasyczna z dużą bańką, tylko z bańką o średnicy lampy EF 22 oraz podobnym wnętrzem. W zasadzie różnica była tylko w cokole oraz wyprowadzeniu siatki. Niestety, oprócz symbolu AF 3 nie było żadnego logo producenta.
Wracając do lampy Alka- zewnętrzny ekran ma dziurki wyglądające jakby ktoś je zrobił gwoździem :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

marekb pisze:Ostatnio trafiła w moje ręce lampa AF3, ale nie klasyczna z dużą bańką, tylko z bańką o średnicy lampy EF 22 oraz podobnym wnętrzem. W zasadzie różnica była tylko w cokole oraz wyprowadzeniu siatki. Niestety, oprócz symbolu AF 3 nie było żadnego logo producenta.
A to się mogło zdarzyć - powojenne serie 'uzupełniające' produkowane jakjo części zamienne były wsadzane do typowych, produkowanych w tamtym czasie baniek, częto nawet elektrycznie była to trochę inna lampa niż oryginał, tylko współczesna podobna, z dopasowanym żarzeniem (np powojenne EF6 to często były EF80 w innej bańce)
Alek

Więcej nie znalazłem, choć sprawa nie jest jeszcze ostatecznie przesądzona.
Alek

Badanie iskiernikiem wykazało, że w lampie jest próżnia rzędu ułamka Tr.
Może kiedyś, w przyszłości lampę odpompuję :?: :idea:
_idu

Post autor: _idu »

Hej moze nie UF22 ale UF21 byla - ba mozna ja kupic na ebay'u:
http://cgi.ebay.de/Roehre-UF21-UF-21-VA ... dZViewItem
http://cgi.ebay.de/Roehre-UF21-UF-21-VA ... dZViewItem

Wiec moze szykowano UF22 .....