...znajduje się w załącznikach. Sierpień 1955, ZWLE. Lampa nie ma metalowego cokołu, getter nie jest rozpylony, ale lampa wygląda na zatopioną
Aby było śmiesznie z tyłu lampy napisane jakąś kredką czy farbką stoi UF22
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek pisze: OTLamp podpowiada mi, że nie było chyba UF22
Właśnie to jest ciekawe, bo była jedynie UF21. Możliwości są więc dwie: albo planowano zrobić wersję U lampy EF22 , albo jest to UF21, a ktoś omyłkowo ja podpisał
A mnie nie dziwi próba wyprodukowania UF22. Osczędności na trafie były nie do pogardzenia oraz fakt że były jeszcze w eksploatacji sieci energetyczne prądu stałego.
Prawdopodobnie zamierzano wyprodukowac odbiornik uniwersalny nieco wyzszej klasy. Zrobiono - wykonano próbne egzepmlarze i władza zdecydowała inaczej.
Ostatnio trafiła w moje ręce lampa AF3, ale nie klasyczna z dużą bańką, tylko z bańką o średnicy lampy EF 22 oraz podobnym wnętrzem. W zasadzie różnica była tylko w cokole oraz wyprowadzeniu siatki. Niestety, oprócz symbolu AF 3 nie było żadnego logo producenta.
Wracając do lampy Alka- zewnętrzny ekran ma dziurki wyglądające jakby ktoś je zrobił gwoździem
marekb pisze:Ostatnio trafiła w moje ręce lampa AF3, ale nie klasyczna z dużą bańką, tylko z bańką o średnicy lampy EF 22 oraz podobnym wnętrzem. W zasadzie różnica była tylko w cokole oraz wyprowadzeniu siatki. Niestety, oprócz symbolu AF 3 nie było żadnego logo producenta.
A to się mogło zdarzyć - powojenne serie 'uzupełniające' produkowane jakjo części zamienne były wsadzane do typowych, produkowanych w tamtym czasie baniek, częto nawet elektrycznie była to trochę inna lampa niż oryginał, tylko współczesna podobna, z dopasowanym żarzeniem (np powojenne EF6 to często były EF80 w innej bańce)