DIY - superreakcja

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

DIY - superreakcja

Post autor: ...:::SQL:::... »

Popełniłem taki o to układzik (radyjko na UKF):P Układzik powinien działać bez żmudnego strojenia :D Dokładam programik żeby każdy mógł sobie obliczyć cewkę w zalezności jakie materiały posiada :D Dokładam też zgrywkę żeby mi ktoś sukcesów nie podważał bo układzik wygląda dosć dziwnie :wink: Układ testowałem na prawie zarżniętej ECC85 ale jakoś się udało :twisted:

Pozdrawiam :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Beniek

Post autor: Beniek »

witam
ludzie to naprawdę działa.
_idu

Post autor: _idu »

Układ będzie działał. ale -
Jest śliska granica pomiędzy reakcją a superrekacją. Co ciekawe odbór rekacyjny daje odbior pozbawiony szumów gwizdów i zakłoceń interferencji sygnałow stereo z czestotliwością samowygaszania.
Aby stwierdzić czy jest superrekacja to należy podpiąc do anody oscyloskop. Powinniśmy zobaczyć oscylacje (piłokształtny przebieg) na częstotliwościach ponadaktustycznych - sprawdzać gdy radio nie jest dostrojone do żadnej stacji (wtedy jest stabilna oscylacja!!!!).

Częstotilwość i amplituda tych drgań będzie zależeć od nastawionej częstoltilwości odbioru!!!

Jeśli mieszkamy niedaleko nadajników zalecam rezygnację z superrekacji na korzyść reakcji (zmniejszyć rezystor siatkowy!!!). Będzie zdecydowanie lepsza jakość dźwięku.

Na wyjściu jest dziwny filtr.... zamiast tego należałoby zrobić filtr aktywny!!!!. I tak używamy jednej triody za detektorem.

A ponadto inspiracją tego układu jest zapewne to:

http://www.users.bigpond.com/cool386/6c4/6c4.htm
http://www.users.bigpond.com/cool386/12at7/12at7.html
http://www.users.bigpond.com/cool386/ne ... 12at7.html

A tu: http://www.users.bigpond.com/cool386/12at7/12at7m.gif
znajdziesz ten aktywny filtr - druga połówka lampy 12AX7.

A jam mam ambicję pożenienia generatora tranzytronowego z oscylatorem o sprzężeniu elektronowym jako detektorze superrekacyjnym. Inny pomysł to obce wygaszanie zrobione na generatorze kwarcowym 38kHz..... Oczywiście na bateryjnych subminiaturkach.[/b]
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI pisze: Jeśli mieszkamy niedaleko nadajników zalecam rezygnację z superrekacji na korzyść reakcji (zmniejszyć rezystor siatkowy!!!). Będzie zdecydowanie lepsza jakość dźwięku.
Zamierzam zrobić ARW (żeby układ ciągle trzymał się na granicy reakcja/superreakcja) tylko nie wiem skąd odprowadzać sygnał :?: Z LC supereakcji czy z wyjścia :?:
Racja . Podoba mi się ta stronka :D
STUDI pisze: A tu: http://www.users.bigpond.com/cool386/12at7/12at7m.gif
znajdziesz ten aktywny filtr - druga połówka lampy 12AX7.
Filtr aktywny będzie na 6N2P jak zaprzęgnę druga triodę do wzmacniacza w.cz. :D
STUDI pisze: Inny pomysł to obce wygaszanie zrobione na generatorze kwarcowym 38kHz.....
Też o tym myślałem ale ja wybiorę RC-sinus i ECH81 jak wreszcie otrzymam :D

Obrazek
_idu

Post autor: _idu »

6N2P do wzacniacz w.cz. to zły pomysł - za małe nachylenie a współczynnik wzmocnienia w UKF jest bez znaczenia z racji niskich impredancji obciążenia stponia w.cz.....
Już lepiej z rosyjskich 6N1P. Albo 6N3P.
Z innych lamp polecam ECC85 do wcz!!!!.

SQL:
Po co ARW?????
Przecież detektor superreakcyjny zachowuje praktycznie stałą wartość sygnału m.cz na wyjściu niezależnie od poziomu siły sygnału w antenie. Zmienia się jedynie stosunek sugnał/szum. dotyczy to tzw. logarytmicznego detekrowa superrekacyjnego - zły dla AM ale OK dla FM. Logarytmiczy - tj mający nielinową charakterystykę detekcji - tak że im silniejszy sygnał tym mniejsze nachylenie charakterystyki detekcji.

Zmiana punktu pracy (włąsnie ARW) pociąga za sobą zmiany warunków pracy detektora - efekt trudny do przewidzenia!!!! Sam to odczułem eksperymentując - zmiana parametó obwodu LC to zmiana amplitudy oscylacji UKf, a to oznacza zmianę przebiegu wygaszania, amplitudy itd.

Moja sugestia- idż w kierunku detektora z obcym wygaszaniem - najpierw obwód LC a krok następny to kwarc 38kHz.[/img]
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Mi chodziło że ECC85 to wzmacniacz w.cz. i detekcja a 6N2P to filtry m.cz. i przebieg wygaszania :P

Obrazek
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Mogę wtrącić się do wątku i spytać jakiego programu używasz do rysowania schematów?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Działać będzie, ale z tą kaskadą filtrów to trochę przegięcie. To może być prostsze i to dużo, u mnie zwykle wystarczał dławik, rezystorek i kondensator. Można też wywalić ten tranzystor, bo on i tak prawie nic nie wzmacnia (może kilka V/V), jednak on za to separuje i to dość dobrze antenę od superreakcyjnych śmieci. Jak mi się zache to chyba go złożę, jednak wątpię, by mi się chiało lutować taką kaskadę filtrów. Ponadto jak na mo gust to superreakcji to tu nie ma, ale reakcja jest.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Schemat rysował dla mnie kolega "Elektronik_Tk" :D
Może te filtry przekombinowane ale miałem zarżniętą ECC85 która nieźle śmieciła a nowa jeszcze nie doszła :( Prubowałem robić w.cz na drugiej triodzie ale wyniki były mizerne (mniej niż 1V/V) :(
Obrazek
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

W układzie wspolnej katody to dużego wzmocnienia w dodatku na UKF nie będzie. Zrób układ ze wspolną siatką, on ma duże Ku i szerokie pasmo przenoszenia, ale małą Rwe.

P.S. Ja zestabilizowałbym napięcie warikapowe za pomocą UL1550 i dał podwójną diodę pojemnościową (stabilniejsza praca). A jakie masz Vcc ? Ja bym dał ze 250V, lub więcej jak ECC słaba. Wszystko można zasilić jednym napięciem.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja mam 240V anodowe => dzielnik oporowy => 78L24 => filtry zasilania (osobne dla warikapu i w.w.cz.) . Myślałem jeszcze nad wzbudzaniem zewnetrznym sprzężeniem metodą katodyny ale jakoś nie mam ochoty sie tym bawic na razie :( W końcu audio takie fajne jest :D
Obrazek
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja zrobiłem tak jak mówiłem z UL1550 i 250V anodowego. Warikapowe mam tym samym na 31,5V. Uprościłem filtry (i to silnie), jakoś tam działa. Złapałem coś na jakimś pasmie chyba amatorskim, ale tak krótko, że tak naprawdę to nie wiem. U mnie to jest mało stabilne. Trochę też słychać stacje UKF, ale bardzo słabiutko. Musiałbym nawinąć jak widać inną cewkę. Sygnał m.cz. to prawie śmietnik.

P.S. Jaka jest różnica między BB105 a BB105G ? Jaki kolor kropki mają te diody ? Zielony ?
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

A zapomniałem dodać że dławik powinien być pseudorezystorowy (można kupić w każdym elektronicznym :P) , że sam układ musi być uziemiony i dobrze ekranowany . Filtry też troszkę poprawiają jakość :P A jeszcze jedno pod każde wyprowadzenie żarzenia trzeba dać kondensator pare nF do masy .
PS Niby takie szczeguły ale nigdy sie nie pamięta żeby wpisać do informacji o układzie :(
PSS Jeżeli lampa nowa to moze pomóc zmniejszenie dławika do 50-20uH .
Obrazek