Telefunken HC 660 charczenie w prawym kanale przy zapisie .

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Telefunken HC 660 charczenie w prawym kanale przy zapisie .

Post autor: CHOPIN66 »

Cześć
Mam problem z charczeniem w prawym kanale przy zapisie , poziom zapisu mam ustawiony potencjometrem na panelu przednim na 16 sygnał podaję z telefonu na wejście nagrywające . Na płycie głównej są PR-ki od poziomu zapisu - przy zapalonych na wskaźniku poziomu sygnału dwóch LED'ach nie ma charczenia , kiedy zwiększam poziom PR-kiem do momentu zapalenia się trzeciej diody wtedy pojawia się charczenie zwiększania poziomu zapisu nie powoduje nasilenia charczenia jest na stałym poziomie , lewy kanał udało się wyregulować na słuch idealnie za równo poziom jak i bias , dźwięk jest czysty tony wysokie wyraźne.
Z odtwarzaniem kaset nagranych fabrycznie oraz na innym magnetofonie nie ma problemów oba kanały odtwarzają czysto i równo po drobnej regulacji - potencjometry się zestarzały i jeden ma 8,2k zamiast 10k drugi 9,2k zamiast 10k .
Głowica jest stożkowa , nie jest zużyta - czyściłem ją wacikiem nasączonym IPĄ , była czysta.
Podejrzewam problem we wzmacniaczu zapisu , skoro charczenie występuje nie zależnie od położenia potencjometru biasu kanału prawego . Serwisówka była by pomocna ale nie jest nigdzie dostępna online a nie uśmiecha mi się płacić 80 zł z wysyłką na Ebay za instrukcję papierową.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Telefunken HC 660 charczenie w prawym kanale przy zapisie .

Post autor: Szrot majster »

CHOPIN66 pisze: czw, 16 kwietnia 2026, 00:47 Cześć
Mam problem z charczeniem w prawym kanale przy zapisie , poziom zapisu mam ustawiony potencjometrem na panelu przednim na 16 sygnał podaję z telefonu na wejście nagrywające . Na płycie głównej są PR-ki od poziomu zapisu - przy zapalonych na wskaźniku poziomu sygnału dwóch LED'ach nie ma charczenia , kiedy zwiększam poziom PR-kiem do momentu zapalenia się trzeciej diody wtedy pojawia się charczenie zwiększania poziomu zapisu nie powoduje nasilenia charczenia jest na stałym poziomie , lewy kanał udało się wyregulować na słuch idealnie za równo poziom jak i bias , dźwięk jest czysty tony wysokie wyraźne.
Z odtwarzaniem kaset nagranych fabrycznie oraz na innym magnetofonie nie ma problemów oba kanały odtwarzają czysto i równo po drobnej regulacji - potencjometry się zestarzały i jeden ma 8,2k zamiast 10k drugi 9,2k zamiast 10k .
Głowica jest stożkowa , nie jest zużyta - czyściłem ją wacikiem nasączonym IPĄ , była czysta.
Podejrzewam problem we wzmacniaczu zapisu , skoro charczenie występuje nie zależnie od położenia potencjometru biasu kanału prawego . Serwisówka była by pomocna ale nie jest nigdzie dostępna online a nie uśmiecha mi się płacić 80 zł z wysyłką na Ebay za instrukcję papierową.
Witam!
Zobacz czy nie ma tantali w torze audio.
Po drugie układ DOLBY!
Miałem kiedyś fajnego Grundiga, niestety padł scalak DOLBY, jeszcze mi się od ojca dostało, że za szmelc 40zł dałem choć jak kupiłem to dwa dni pograł.
Spróbuj pominąć tor DOLBY(bypass kabelkiem, nie blokada układu :!: )......jak nagra poprawnie to szukaj scalaka od DOLBY.
I ciesz się, że nie kupiłeś czegoś z HIGH-COM, bo wtedy byłoby to i bezużyteczne, i nienaprawialne.....autorski system redukcji szumów Telefunkena!
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tantali nie na . Kupiłem na wszelki wypadek scalak Dolby , Telefunken użył CX20187 , był jeden jedyny nowy ze starych zapasów.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To nie scalak Dolby . Winowajcami okazały się C156E i C156L w generatorze biasu :oops: Uległy uszkodzeniu ze starości . Kiedy mierzyłem oscyloskopem napięcie na TP4L i TP4R raz przebiegi były zniekształcone , częstotliwość pływała w lewo i prawo a amplituda falowała - słowem generator biasu był nie stabilny - stabilizował się dopiero przy 1Vpp :!: . Dotknięcie palcem nagle stabilizowało generator - miałem stabilny nie ruchomy przebieg ładnie reagującu zminą amplitudy na zmianę indukcyjności cewek L103 bez znikształceń także przy 0,3Vpp .