Witam szanownych kolegów,
wrzucam ten post gdyż kiedyś w trakcie mojej wystawy elektroniki PRL zostało mi zadane pytanie "ile taki sprzęt kosztował w stosunku do średniej pensji w PRL". Na to pytanie nie umiałem odpowiedzieć, dlatego postanowiłem ustalić ceny choć kilu Polskich TV, i średnią pensję w tym okresie, stąd powstała załączona w pdf niezbyt bogata lista polskich TV z ich cenami, a na samym dole ściągnięte z stron gov średnia pensja krajowa w latach 1950-2000r, może komuś się przyda. Dałem też krótkie informacje skąd te ceny pobrałem. Zrobiłem tą tabelę na szybcika, jak ktoś zauważy błąd, proszę o info poprawię, może ktoś uzupełni informacje o nie wymienione TV ile kosztowały jako nowe i w jakich latach, chętnie rozbuduję tą tabelę, podobną szykuję z Polskimi radioodbiornikami, dodam interesują mnie tylko i wyłącznie sprzęty Polskie, i dlatego sprzęt zagraniczny jak kogoś interesuję ich ceny w PRL zachęcam do stworzenia podobnego zestawienia, ja takich informacji nie będę wrzucał do tej tabeli. Pozdrawiam
Ceny polskich TV w PRL
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
walllker
- 625...1249 postów

Ceny polskich TV w PRL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Re: Ceny polskich TV w PRL
Konkrety: ok. połowy lat 70-tych Ametyst1012 7400zł, Lazuryt107 5500zł (kineskop 16cali, mam odrestaurowany, stan lepszy niż nowy z fabryki, kineskop też nos), cena wynikała z chęci zapewnienia ,,TV taniego i dobrego dla klasy robotniczej'' (uchwałę podjęto na spędzie aktywu PZPR), niezbyt rozpowszechniony bo kineskop jednak malutki a wygląd (kilka naprawiłem pracując w ZURiT, układowo dokładnie Ametyst 1012 bo to w zasadzie równolatki) mnie zniechęcał, teraz mój ulubiony. Po wprowadzeniu w grudniu stanu wojennego TV ze sklepów zniknęły, na wiosnę antaresopodobne typowe 20 cali pojawiły się w cenie prawie dwa razy wyższej niż przed wprowadzeniem stanu wojennego, dokładnie nie pamiętam ale coś ok. 13000zł, raz widziałem zakup na kredyt dla młodych(?) małżeństw. To tyle z pamięci. Pozdrawiam.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.