Ceny polskich TV w PRL

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Ceny polskich TV w PRL

Post autor: walllker »

Witam szanownych kolegów,
wrzucam ten post gdyż kiedyś w trakcie mojej wystawy elektroniki PRL zostało mi zadane pytanie "ile taki sprzęt kosztował w stosunku do średniej pensji w PRL". Na to pytanie nie umiałem odpowiedzieć, dlatego postanowiłem ustalić ceny choć kilu Polskich TV, i średnią pensję w tym okresie, stąd powstała załączona w pdf niezbyt bogata lista polskich TV z ich cenami, a na samym dole ściągnięte z stron gov średnia pensja krajowa w latach 1950-2000r, może komuś się przyda. Dałem też krótkie informacje skąd te ceny pobrałem. Zrobiłem tą tabelę na szybcika, jak ktoś zauważy błąd, proszę o info poprawię, może ktoś uzupełni informacje o nie wymienione TV ile kosztowały jako nowe i w jakich latach, chętnie rozbuduję tą tabelę, podobną szykuję z Polskimi radioodbiornikami, dodam interesują mnie tylko i wyłącznie sprzęty Polskie, i dlatego sprzęt zagraniczny jak kogoś interesuję ich ceny w PRL zachęcam do stworzenia podobnego zestawienia, ja takich informacji nie będę wrzucał do tej tabeli. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Ceny polskich TV w PRL

Post autor: cirrostrato »

Konkrety: ok. połowy lat 70-tych Ametyst1012 7400zł, Lazuryt107 5500zł (kineskop 16cali, mam odrestaurowany, stan lepszy niż nowy z fabryki, kineskop też nos), cena wynikała z chęci zapewnienia ,,TV taniego i dobrego dla klasy robotniczej'' (uchwałę podjęto na spędzie aktywu PZPR), niezbyt rozpowszechniony bo kineskop jednak malutki a wygląd (kilka naprawiłem pracując w ZURiT, układowo dokładnie Ametyst 1012 bo to w zasadzie równolatki) mnie zniechęcał, teraz mój ulubiony. Po wprowadzeniu w grudniu stanu wojennego TV ze sklepów zniknęły, na wiosnę antaresopodobne typowe 20 cali pojawiły się w cenie prawie dwa razy wyższej niż przed wprowadzeniem stanu wojennego, dokładnie nie pamiętam ale coś ok. 13000zł, raz widziałem zakup na kredyt dla młodych(?) małżeństw. To tyle z pamięci. Pozdrawiam.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.