Wolumen 11.01.2004

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Wolumen 11.01.2004

Post autor: Alek »

Dzień dobry, cześć i czołem :!:
Pytacie skąd się wziąłem :?:
Cześć, jestem wesoły Alek i przybywam z Wolumenu.
Zimno było okropnie :cry: ale mróz nieistotny.
Nakupiłem klistronów refleksowych K-45, K-35-1, K-48, K-702BR, pięć pentod EF89, lampę G-807, 9 szt EL86,3 EF22, 3 EL95, do tego dostałem gratis fotopowielaczyk, lampę oscyloskopową, jeszcze jakąś drugą, ale chyba z odchylaniem magnetycznym. W paszporcie jest zdaje się napisane, że jest to panoramoskop. Jest jeszcze jakaś dziwna lampa i szeczerze mówiąc nie wiem co to jest. Dukając bukwy na próżno się nad tym głowiłem. Napiszę o tym osobno. Dodano mi także 4 szt LC531, miniaturową 1Ż29b i jeszcze innych lampek :D
:arrow: Studi: Pytałem o 6A3P. 40 zł to jednak dla mnie za drogo.
Wobec tego podziałam na posiadanych EH81.
:arrow: Jasiu: Zastanawiam się nad tym fotopowielaczykiem. Może zrobię biedny detektor promieniowania scyntylacyjny :?:
Kryształu jodku sodu wprawdzie nie mam, ale siarczek cynku dałoby się zrobić. Kiedyś uczuliłem go na uv. Umiem jeszcze zrobić wolframian wapnia, ale to rentegenoluminofor.
:arrow: inni: Czy ktoś wie, gdzie można dostać podstawki pod G-807 :?:

trzymajcie się ciepło

Alek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wolumen 11.01.2004

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Czy ktoś wie, gdzie można dostać podstawki pod G-807
Np. tu:
http://www.die-wuestens.de/

BTW. Mogę się dowiedzieć jak się nazywają te dwie lamopy obrazowe i to 'cudactwo'?
Alek

Możesz wiedzieć.
lampa oscyloskopowa to tradycyjna B10S1
druga lampa o wdzięcznej nazwie "kadroskop" o oznaczeniu ŁN16K

a ta dziwna to ŁN16. Może więcej wyjaśni skan jej karty katalogowej :?:

To mi wygląda na memotron. Albo coś podobnego. Ale to chyba nie monoskop :?:
Ostatnio zmieniony ndz, 11 stycznia 2004, 21:53 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Możesz wiedzieć.
lampa oscyloskopowa to tradycyjna B10S1
druga lampa o wdzięcznej nazwie "kadroskop" o oznaczeniu ŁN16K

a ta dziwna to ŁN16. Może więcej wyjaśni skan jej karty katalogowej :?:

To mi wygląda na memotron. Albo coś podobnego. Ale to chyba nie monoskop :?:
Za drobny ten skan, tylko pojedyńcze wyrazy mogę odcztać, ale może to być lampa pamięciowa. Poodbne tez były na wygląd generatory obrazów kontrolnych do telewizji, ale wtedy ten obraz z reguły jest w środku widoczny.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Witam!
Alek pisze:Czy ktoś wie, gdzie można dostać podstawki pod G-807
Ja kupilem podstawki w Budapeszcie, w sumie za straszne pieniadze, mam tych tetrod 8szt parowanych, ale bez podstawek i tak sa bezuzyteczne.
Moge podac adres http://www.radiovilag.hu/csovek.htm dla tych co znaja wegierski :wink:
Niestety nie wysylaja za granice, trzeba sie pofatygowac osobiscie :(
Foto tej podstawki ponizej
Alek

Ponawiam więc skan, teraz w rozdzielczości 100dpi. Nie, na monoskop to nie wygląda. Zresztą w nazwie jest "integrirujuszczyj potencjałoskop" czyżby całkujący potencjałoskop? Słyszałem, że siedziały różne dziwne lampy pamięciowe w maszynach matematycznych. Tak czy inaczej wydaje sie, że ta lampa jednak musi służyć do zapamiętywania obrazu potencjału. No bo ta wyrzutnia elektronowa, i ta warstwa dielektryka (?) tak charakterystyczna dla lamp pamięciowych. Odchylanie jak doczytałem magnetyczne, może doczytam jak bawić się tymi siatkami przy dielektryku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Alek pisze:Ponawiam więc skan, teraz w rozdzielczości 100dpi. Nie, na monoskop to nie wygląda. Zresztą w nazwie jest "integrirujuszczyj potencjałoskop" czyżby całkujący potencjałoskop?
IMO radechon. Daje sygnał wyjściowy zależny od "krotności zapisu", może rzeczywiście służyć do całkowania, zdaje się, że był także używany do analizy obrazu radarowego, na przykład w celu wydzielenia z niego elementów ruchomych.

pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

Alek pisze: :arrow: Jasiu: Zastanawiam się nad tym fotopowielaczykiem. Może zrobię biedny detektor promieniowania scyntylacyjny :?:
Kryształu jodku sodu wprawdzie nie mam, ale siarczek cynku dałoby się zrobić. Kiedyś uczuliłem go na uv. Umiem jeszcze zrobić wolframian wapnia, ale to rentegenoluminofor.
Czy on nie ma już nałożonego czegoś na przedniej ściance? To się zdarzało. Jeżeli będziesz się nim bawił, to się nie daj zabić - wymaga zasilania nawet do 2kV. Jeżeli go wystawisz na światło, to będzie szalał jeszcze parę godzin - trzeba trzymać w kompletnej ciemności.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

:arrow: Jasiu, zabić się nie dam! Już z wyższymi napięciami się bawiłem i jeszcze żyję. Wracając do tematu radechonu. Czy mógłbyś coś wiecej mi jeszcze powiedzieć na ten temat :?:
Widzę wyrzutnię elektronów i rozumiem, że jak będa cewki to promień elektronowy może kreślić na płytce (dielektrycznej jak mniemam) raster jak w telewizyjnych lampach analizujących. I jest dla mnie jasne, że jest ona przy tej okazji ładowana lub rozładowywana :?: . Rozumiem także, że sygnał wyjściowy pobiera się z płytki sygnałowej. Jednakże nie za bardzo rozumiem jaką funkcję pełni siatka barierowa i ta druga przy tej płytce.
Jak to ustrojstwo pracuje :?: Jak należy się tym przyrządem bawić :?: Znalazłem, że te lampy pracowały także jako pamięci w komputerach.
Co ciekawe, ta lampa wcale nie jest taka stara. 1988 rok...
:arrow: co ciekawe jest odnośnik do fonaru do książki Encyklopedia techniki-teleelektryka Barańskiego. Czy ktoś może powiedzieć co tam jest na temat radechonu?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

radechon

Post autor: gsmok »

Witam
Sprawdziłem we wspomnianej książce. Niestety nie ma tam nic ciekawego. Pod has lem radechon jest odnośnik do hasła "lampa pamięciowa", zaś pod hasłem "lampa pamięciowa" ogólnie znany opis takiej lampy.
Jasiu

Czołem.
Alek pisze:Wracając do tematu radechonu. Czy mógłbyś coś wiecej mi jeszcze powiedzieć na ten temat :?:
Myślę, że warto wyszukać funkcjonalne odpowiedniki na stronie Franka:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/vs.html
Może przez porównanie z Twoję kartą katalogową dojdziesz do jakiegoś sensownego układu pracy? Przeszukam książki, może coś znajdę.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Jasiu, będę Ci niezwykle wdzięczny :D
Alek

niestety, moje dotychczasowe poszukiwania nie dały nic sensownego. Dzięki pomocy Staszka mam dokładniejszą kartę katalogową tego cuda, ale nadal nie za bardzo wiem jak z tego korzystać.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

ŁN 16 lampa pamięciowa.
ogniskowanie elektrostatyczne
odchylanie magnetyczne
jest jeszcze ŁK16K -kadroskop do zestrajania generatorów odchylania w aparaturze wkorzystującej ŁN16.
Niestety chwilowo nie mam skanera więc więcej nia bardzo mogę pomóc.
gdyby jakieś pytania.

Te dwie lampy w mojej książce są.niestety brak wielu innych
"bardziej popularnch"
Alek

Staszku, właśnie od Ciebie mam te dane. Najgorsze, że nie mam żadnej aplikacji:(