Drodzy koledzy, potrzebuję oscyloskop, ponieważ takie urządzenie zawsze się przydaje w warsztacie. Czy zbudowanie oscyloskopu na jakiejś lampie oscyloskopwej i tranzystorowych wzmacniaczach odchylania i generatorach także tranzystorowych to droga sprawa - jeśli droga to wolę kupić, ale wolałbym sam siebie sprawdzić czy potrafię? Wydaje mi się, że sama aplikacja to nie zbyt skompliowana rzecz, jednak nigdy nie interesowałem sie wcześniej budową, tak więc nie wiem. Ogólną zasadę działania znam . Czy znacie moze jakieś schematy łatwego do zbudowania na łatwodostepnych tranzystorach.
Jesli nie, to podajcie choć nazwy jakiś fajnych lamp jakie się do tego stosuje. Najwyżej układy odchylania i generator piłokształtny poszukam w necie. Powiedzcie co myslicie o tym.
No cóż, można i budować, ale poszukaj na Allegro, poszperaj na giełdach. Mi nie dawno udało się kupić prawie dobrze działąjący oscyloskop, bez obudowy za 35 PLN. Lampa oscyloskopowa średnicy 13cm....
A usterki.... ogólnie jest pognieciony, chyba komuś spadł z szafy, i ma rozwalony przełącznik zakresów wejścia....
Jeśli chcesz budować to popatrz w EP i Radioelektronikach
Pozdrawiam
Ja kupiłem kiedyś za 17zl na giełdzie Mini-4, mój pierwszy oscyloskop. Ale obecnie posługuję się OS102, otrzymanym za darmo w jednym z serwisów RTV. Oba były ciut uszkodzone, ale naprawiłem i działają.
Witam! W prawdzie można to zbudować, ale uważam, że taki przyrząd powinien być fabryczny, ponieważ na tym musisz się opierać pomiarami i to musi być pewne, tak jak Kolega wspomniał, można to czasem dostać za grosze i nie warto się tym paprać.
Pozdrawiam http://allegro.pl/search.php?string=Oscyloskop