Skaner AM 100KHz ...3.8MHz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

Skaner AM 100KHz ...3.8MHz
Serdecznie witam w 2026!
Zaczynam nowy rok z nowym radiem. Tym razem skaner pokrywający płynnie of 100KHz do 3.8MHz. Albo 500KHz do 6MHz przy pokręceniu rdzeniem pierwszej heterodyny. Odbiornik nie posiada strojonych obwodów wejściowych. Pierwsza pośrednia na 36,455KHz, druga standardowo 455KHz. (pierwsza pośrednia wyszła trochę wyżej bo druga heterodyna daje 36,061KHz (zamiast równo 36MHz)
Strojenie pływa sobie +/- 1KHz. Korci mnie żeby dodać układ automatycznej regulacji częstotliwości.
Wróci też płytka z synchronicznym detektorem AM. Radio odbiera w paśmie 80m, więc trzeba detektor SSB.
Odbiera też coś tam na paśmie 49m ale w dzień i anteną 50cm jest słabo.
Wzmacniacz RF kończy się powyżej 49m. Ten układ trzeba by zmienić.. macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam,
-Nieliniowy
Zaczynam nowy rok z nowym radiem. Tym razem skaner pokrywający płynnie of 100KHz do 3.8MHz. Albo 500KHz do 6MHz przy pokręceniu rdzeniem pierwszej heterodyny. Odbiornik nie posiada strojonych obwodów wejściowych. Pierwsza pośrednia na 36,455KHz, druga standardowo 455KHz. (pierwsza pośrednia wyszła trochę wyżej bo druga heterodyna daje 36,061KHz (zamiast równo 36MHz)
Strojenie pływa sobie +/- 1KHz. Korci mnie żeby dodać układ automatycznej regulacji częstotliwości.
Wróci też płytka z synchronicznym detektorem AM. Radio odbiera w paśmie 80m, więc trzeba detektor SSB.
Odbiera też coś tam na paśmie 49m ale w dzień i anteną 50cm jest słabo.
Wzmacniacz RF kończy się powyżej 49m. Ten układ trzeba by zmienić.. macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam,
-Nieliniowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Skaner AM 100KHz ...3.8MHz
Wzmacniacz raczej na dobrych tranzystorach bipolarnych i tak pracuje na drucie. Ten 1 KHz to dużo za dużo na pasma amatorskie. Przy ,,portable,, trudno jest stosować termostat, ale ekran i separator oraz kompensacja współczynnikami termicznym kondensatorów może pomóc. 
-
whwp
- 625...1249 postów

Ciekawe i fajne. Właściwie tylko jedna uwaga - jakiś, choćby nieskomplikowany, stopień wejściowy/preselektor/front_end by się przydał.
Wojtek SQ2KRZ
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Dla CW (telegrafia) pasmo jest dużo mniejsze, dla AM 3,5 kHz, dla SSB 2,3 kHz. W celu zapewnienia odpowiedniej szerokości pasma w torach p. cz. odbiorników radiokomunikacyjnych stosuje się często filtry kwarcowe i można je dość łatwo zrobić, tylko trzeba mieć dokładny miernik częstotliwości.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Chodzi o pływanie oscylatora, a nie pasmAZ12 pisze: wt, 6 stycznia 2026, 12:38 Witam
Dla CW (telegrafia) pasmo jest dużo mniejsze, dla AM 3,5 kHz, dla SSB 2,3 kHz. W celu zapewnienia odpowiedniej szerokości pasma w torach p. cz. odbiorników radiokomunikacyjnych stosuje się często filtry kwarcowe i można je dość łatwo zrobić, tylko trzeba mieć dokładny miernik częstotliwości.
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

A tutaj odbiornik w akcji:
https://www.youtube.com/watch?v=V0M2nDPnza8
Czas około 17:30. Jak widać łapie dużo śmieci i nie pochodzą one z samego radia.
Bez anteny jest cisza. Antena to 50cm drutu.
Przydał by się jakiś filtr/preselektor na wejściu.
Stabilność pierwszej heterodyny pozostawia trochę do życzenia
ale ogólnie da się na tym coś złapać.
https://www.youtube.com/watch?v=V0M2nDPnza8
Czas około 17:30. Jak widać łapie dużo śmieci i nie pochodzą one z samego radia.
Bez anteny jest cisza. Antena to 50cm drutu.
Przydał by się jakiś filtr/preselektor na wejściu.
Stabilność pierwszej heterodyny pozostawia trochę do życzenia
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

Trochę detali technicznych, dla zainteresowanych:
- zasilanie 9V, odbiornik ciągnie 93mA. Układ działa dobrze do 6.5V. Poniżej oscylator już bardzo pływa bo poniżej napięcia zenera.
- sama skala ciągnie 35mA przy ustawieniu jasności na fotografiach/filmie
- szerokość pasma całego toru to 6KHz, przy wejściowej częstotliwości 1MHz
- czułość ... nie mam zielonego pojęcia, nie posiadam dostatecznie czystego generatora, samo podłączenie kabli wnosi dużo zakłóceń powyżej progu detekcji
- ARW polega na "duszeniu" stopnia WCZ i pierwszego stopnia drugiej pośredniej, działa to o wiele lepiej niż poprzednie eksperymenty z parami różnicowymi (jest na forum parę postów o moich wzmaganiach ze wzmacniaczem PCZ )
- finalnie, pierwsza pośrednia to 36.506MHz, druga heterodyna to 36.051MHz, druga pośrednia to 455KHz
- napięcie strojenia stabilizowane trzema diodami LED, na 0 do 5.7V. Przy 0V pierwsza heterodyna gaśnie co jest przydatne przy pomiarach/strojeniu filtrów. Strojenie to jest prowizorka. Myślę że to może być wstęp do budowy jakiejś syntezy na piechotę. Napięcie strojenia pominąłem ze schematu.
- gdzie się dało używam filtrów z serii 42IFXXX, filtry 36MHz to drut miedziany 0.5mm, 47pF+ 2zw + 5zw, 2zw wtórnego, średnica 7mm. Cewki oscylatorów podobnie. Na schemacie jest pomyłka, dwa filtry pierwszej PCZ maja odczep po stronie pierwotnej i tam jest podany plus zasilania. Podobnie jak filtry drugiej pośredniej. Dzięki temu są mniej tłumione.
- wzmacniacz audio to klasyczny układ komplementarny AB z parą różnicową na wejściu, pominąłem ze schematu bo nie ma się czym chwalić
- wzmacniacz WCZ w symulacji pokrywa do 30 MHz, w praktyce do 4..5MHz. Bez tranzystora T2 w kaskodzie, osiągał super pasmo 2MHz (wzmocnienie 1) powyżej był to już tłumik
Rozwiązanie nadaje się bardziej do VLF.. może to wina tranzystora T1 J211? W konstrukcjach krótkofalarskich widuje się J311, ale takiego nie mogłem dostać.
- gałka strojenia to "Whispering Angel" rocznik 2024, polecam bardziej niż stopnie RF na J211
- zasilanie 9V, odbiornik ciągnie 93mA. Układ działa dobrze do 6.5V. Poniżej oscylator już bardzo pływa bo poniżej napięcia zenera.
- sama skala ciągnie 35mA przy ustawieniu jasności na fotografiach/filmie
- szerokość pasma całego toru to 6KHz, przy wejściowej częstotliwości 1MHz
- czułość ... nie mam zielonego pojęcia, nie posiadam dostatecznie czystego generatora, samo podłączenie kabli wnosi dużo zakłóceń powyżej progu detekcji
- ARW polega na "duszeniu" stopnia WCZ i pierwszego stopnia drugiej pośredniej, działa to o wiele lepiej niż poprzednie eksperymenty z parami różnicowymi (jest na forum parę postów o moich wzmaganiach ze wzmacniaczem PCZ )
- finalnie, pierwsza pośrednia to 36.506MHz, druga heterodyna to 36.051MHz, druga pośrednia to 455KHz
- napięcie strojenia stabilizowane trzema diodami LED, na 0 do 5.7V. Przy 0V pierwsza heterodyna gaśnie co jest przydatne przy pomiarach/strojeniu filtrów. Strojenie to jest prowizorka. Myślę że to może być wstęp do budowy jakiejś syntezy na piechotę. Napięcie strojenia pominąłem ze schematu.
- gdzie się dało używam filtrów z serii 42IFXXX, filtry 36MHz to drut miedziany 0.5mm, 47pF+ 2zw + 5zw, 2zw wtórnego, średnica 7mm. Cewki oscylatorów podobnie. Na schemacie jest pomyłka, dwa filtry pierwszej PCZ maja odczep po stronie pierwotnej i tam jest podany plus zasilania. Podobnie jak filtry drugiej pośredniej. Dzięki temu są mniej tłumione.
- wzmacniacz audio to klasyczny układ komplementarny AB z parą różnicową na wejściu, pominąłem ze schematu bo nie ma się czym chwalić
- wzmacniacz WCZ w symulacji pokrywa do 30 MHz, w praktyce do 4..5MHz. Bez tranzystora T2 w kaskodzie, osiągał super pasmo 2MHz (wzmocnienie 1) powyżej był to już tłumik
- gałka strojenia to "Whispering Angel" rocznik 2024, polecam bardziej niż stopnie RF na J211
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

whwp pisze: wt, 6 stycznia 2026, 10:13 Ciekawe i fajne. Właściwie tylko jedna uwaga - jakiś, choćby nieskomplikowany, stopień wejściowy/preselektor/front_end by się przydał.
4 pod-zakresy of 100KHz do 2MHz
-
witko
- 125...249 postów

Stopień z T13/14 działa prawidłowo?
Wydaje się że jest tu dodatnie sprzężenie zwrotne dla DC.
Może się przyda: http://www.remmepark.com/circuit6040/MA ... b.html#110
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

Schemat nie jest mój. Pochodzi z tej strony : https://dl4cs.de/funktechnik/rxu/fet-bj ... /index.htmwitko pisze: pn, 12 stycznia 2026, 06:01 Stopień z T13/14 działa prawidłowo?
Rezystor bazy T13 470k, to tak na prawdę 220k + podkówka 500k.
Da się regulować prąd T14 w granicach 2-12mA. Obecnie ustawione na 8mA.
Przy maksymalnym prądzie coś się wzbudza na częstotliwości paru herców. Być może to dodatnie sprzężenie jest problemem.
Z większym obciążeniem, inny detektor AM bez separatora, było 100% stabilnie nawet przy maksymalnym prądzie.
Przy silnym sygnale coś się dzieje. Bazując na odgłosach jakieś inne przesterowanie albo wzbudzenie.
Lekkie rozstrojenie anteny niweluje problem. Podejrzewam coś nie tak, na pierwszej płytce P.CZ. w obwodach 36MHz, bo skala cyfrowa lekko gliczuje.
Ustawienia anteny to:
1) 80+40zw, sekcja 245pF
2) 80zw, sekcja 245pF
3) 60zw licy, to ta dodatkowa antena z grubym uzwojeniem, sekcja 80pF
4) 40 zw, sekcja 70pF
5) bez obwodu rezonansowego + drut 50 cm
Co ciekawe przy najmniejszej cewce anteny, 40 zw, antena ferrytowa pracuje szerokopasmowo.
Odbiera na paśmie 540 - 1680KHz (dwie graniczne stacje). Ta na 540 jest bardzo słaba nawet przy dostrojonej antenie.
Odbiera też pasmo amatorskie 160m. Modulacje CW słychać jako wyraźne przerwy w szumie.
Pozdrawiam,
-Nieliniowy
-
witko
- 125...249 postów

No to sprawa wyjaśniona, T14 w oryginalnym układzie jest typu PNP i pracuje jako wtórnik -> Ok
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Byłem zaskoczony faktem, że skaner z błędnie dobranymi typami tranzystorów w ogóle zadziałał...
Pozdrawiam
Romek
I to jest bardzo istotna informacja, gdyż układ z dwoma tranzystorami npn wydawał się błędny pod względem właściwej polaryzacji tranzystorów i stabilności punktów pracy. Przy wartościach rezystorów ze schematu, pierwszy tranzystor (T13) pracowałby z bardzo niskim napięciem emiter-kolektor (ok. 0,7 V), podobnie zresztą jak drugi tranzystor (T14), a wzmocnienie tej pary byłoby bardzo małe, wskutek pracy T14 w warunkach niemal pełnego nasycenia (rezystor baza kolektor T14 ma na schemacie tylko 330 Ω i stanowi dla T14 bardzo silne lokalne ujemne sprzężenie zwrotne). Poniżej fragment urządzenia ze strony z linku:witko pisze: wt, 13 stycznia 2026, 05:41 No to sprawa wyjaśniona, T14 w oryginalnym układzie jest typu PNP i pracuje jako wtórnik -> Ok
Byłem zaskoczony faktem, że skaner z błędnie dobranymi typami tranzystorów w ogóle zadziałał...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Nieliniowy
- 250...374 postów

Wygląda na błąd w moich notatkach. Zweryfikowałem stan faktyczny, jest T13 BC547C i T14 2N3906 (PNP).
Odbiornik jest właściwie kolekcją płytek wyciągniętych z innych konstrukcji. Jeden kompletny schemat nie istniał wcześniej.
Odbiornik jest właściwie kolekcją płytek wyciągniętych z innych konstrukcji. Jeden kompletny schemat nie istniał wcześniej.