Problem z "Tatrami"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Problem z "Tatrami"

Post autor: kaem »

Po kilku latach przerwy odpaliliśmy z kumplem radio "Tatry" i był pewien problem. Radio po nagrzaniu się milczało: był szumek i trzaski charakterystyczne dla odbioru AM, ale odbioru nie było. Dopiero po dotknięciu palcem jednej z końcówek anteny ferrytowej, odbiór nagle wskoczył, ale po kilkunastu minutach radio znowu zamilkło i trzeba było znowu dotknąć palcem. Macie dla nas radę jak to naprawić, co sprawdzić?

Link do filmu z radiem: https://youtu.be/JTe938c6KCE
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Problem z "Tatrami"

Post autor: Alek »

Tak, obwód ARW. Może któryś z rezystorów w siatce jednej z lamp podziękował za współpracę.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Już kiedyś pisałem, mam "Tatry" z 1959 roku (taka data była na kondensatorze elektrolitycznym). 90% rezystorów ma pęknięte objemki wyprowadzeń. Nie wiem czy "Telpod" użył kiepskiego stopu na ten element, czy warunki przechowywania sprzętu przyczyniły się do takiego stanu. W każdym razie radio "Bolero" (wcześniejsza produkcja) takiej usterki nie miało. Warto posprawdzać rezystory pod tym względem.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Dziękuję za rady, zostaną one przekazane właścicielowi odbiornika. Dodam też, że nie działa oko magiczne. Czy klawisz "SEL" jest monostabilny, że do jego wyłączenia trzeba nacisnąć "WYŁ"? Trochę to bez sensu moim zdaniem.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.