Zapraszam na mój nowy poradnik dotyczący przestrojenia głowicy lampowej Diora na pełne pasmo CCIR. Głowica Diora jest takim polskim odpowiednikiem głowicy firmy Telefunken. Premiera filmu odbędzie się na moim kanale @Radiotechnika na YouTube w dniu 19.12.2025 r. o godz 19:00. Wszystkich serdecznie zapraszam.
Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=LUFwmeUlads
Przestrojenie głowicy lampowej Diora na pełne pasmo CCIR
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Zybi64
- 10...14 postów

-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Re: Przestrojenie głowicy lampowej Diora na pełne pasmo CCIR
Witamy na forum
Oglądałem kilka Twoich filmów. Znakomite! Na pewno obejrzę wszystkie
Dobra robota, chłopie!
Pozdrowienia.
Oglądałem kilka Twoich filmów. Znakomite! Na pewno obejrzę wszystkie
Dobra robota, chłopie!
Pozdrowienia.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Również z ciekawością obejrzałem zamieszczony na YT film o przestrajaniu głowicy. Gratuluje sukcesu w osiągnięciu pełnego zakresu przestrajania. Na kilku filmach widziałem próby zwiększenia poziomu sygnału z głowicy, osiągane przez niewielkie "przekompensowanie" mieszacza dla częstotliwości 10,7 MHz (blisko punktu wzbudzenia), przez dobranie wartości pojemności kondensatora na największe wzmocnienie przemiany. Czy taki zabieg nie odciąża obwodu rezonansowego LC 10,7 MHz, przez co jego pasmo przenoszenia staje się zbyt wąskie? Nigdy nie miałem okazji sprawdzać poziomu zniekształceń wprowadzanych przez tor FM z demodulatorem na końcu w odbiornikach lampowych. Jakie zniekształcenia THD wnoszą takie odbiorniki radiowe w zakresie UKF w porównaniu z tranzystorowymi? Czy dodanie pojemności do pierwszego uzwojenia w demodulatorze (widziałem na jednym z Twoich filmów), co pozwala podnieść amplitudę sygnału niskiej częstotliwości za detektorem stosunkowym, nie powoduje pojawienia się większych zniekształceń THD lub nawet znaczącej asymetrii w jego działaniu?
Pozdrawiam
Romek
Również z ciekawością obejrzałem zamieszczony na YT film o przestrajaniu głowicy. Gratuluje sukcesu w osiągnięciu pełnego zakresu przestrajania. Na kilku filmach widziałem próby zwiększenia poziomu sygnału z głowicy, osiągane przez niewielkie "przekompensowanie" mieszacza dla częstotliwości 10,7 MHz (blisko punktu wzbudzenia), przez dobranie wartości pojemności kondensatora na największe wzmocnienie przemiany. Czy taki zabieg nie odciąża obwodu rezonansowego LC 10,7 MHz, przez co jego pasmo przenoszenia staje się zbyt wąskie? Nigdy nie miałem okazji sprawdzać poziomu zniekształceń wprowadzanych przez tor FM z demodulatorem na końcu w odbiornikach lampowych. Jakie zniekształcenia THD wnoszą takie odbiorniki radiowe w zakresie UKF w porównaniu z tranzystorowymi? Czy dodanie pojemności do pierwszego uzwojenia w demodulatorze (widziałem na jednym z Twoich filmów), co pozwala podnieść amplitudę sygnału niskiej częstotliwości za detektorem stosunkowym, nie powoduje pojawienia się większych zniekształceń THD lub nawet znaczącej asymetrii w jego działaniu?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Zybi64
- 10...14 postów

DziękiRadiowiec pisze: sob, 20 grudnia 2025, 11:04 Witamy na forum![]()
Oglądałem kilka Twoich filmów. Znakomite! Na pewno obejrzę wszystkie![]()
Dobra robota, chłopie!
Pozdrowienia.
Liczę na subskrypcje, lajki i komentarze, bo algorytm YT trzeba "nakarmić"
Pozdrawiam
Zbyszek
-
Zybi64
- 10...14 postów

Nie ma zawężenia pasma na wyjściu p.cz., ale generalnie przy "grzebaniu" się w tych okolicach trzeba mieć na uwadze również utrzymanie w równowadze mostka heterodyny. O paśmie decydują (w zależności od konstrukcji głowicy) obwody wyjściowe dwuobwodowych filtrów i dalej oczywiście cały tor p.cz. Niebawem pokażę na YT jak zestroić filtr wyjściowy głowicy lampowej za pomocą NWT-200.Romekd pisze: sob, 20 grudnia 2025, 13:40 ...
Na kilku filmach widziałem próby zwiększenia poziomu sygnału z głowicy, osiągane przez niewielkie "przekompensowanie" mieszacza dla częstotliwości 10,7 MHz (blisko punktu wzbudzenia), przez dobranie wartości pojemności kondensatora na największe wzmocnienie przemiany. Czy taki zabieg nie odciąża obwodu rezonansowego LC 10,7 MHz, przez co jego pasmo przenoszenia staje się zbyt wąskie?
...
THD nie badałem i nie będę badał, bo uważam, że nie ma takiej konieczności. Należy jedynie zadbać o właściwą charakterystykę przenoszenia toru p.cz., odpowiednie zestrojenie głowicy z tym torem, no i samego detektora i sprawa jest rozwiązana. Efekty sprawdzam poprzez analizę sygnału na wyjściu detektora przy dużej dewiacji sygnału. Wszystkie te aspekty pokazałem już w swoich filmach. Natomiast moje ułomne już ucho ocenia to bardzo dobrzeRomekd pisze: sob, 20 grudnia 2025, 13:40 ...
Jakie zniekształcenia THD wnoszą takie odbiorniki radiowe w zakresie UKF w porównaniu z tranzystorowymi?
...
Nie, a wręcz wręcz przeciwnie, bo uzyskanie rezonansu na obwodzie pierwotnym, detektora powoduje nie tylko wzrost poziomu sygnału, ale również wzrost liniowości detekcji.Romekd pisze: sob, 20 grudnia 2025, 13:40 ...
Czy dodanie pojemności do pierwszego uzwojenia w demodulatorze (widziałem na jednym z Twoich filmów), co pozwala podnieść amplitudę sygnału niskiej częstotliwości za detektorem stosunkowym, nie powoduje pojawienia się większych zniekształceń THD lub nawet znaczącej asymetrii w jego działaniu?
Tu to omawiam:
https://www.youtube.com/watch?v=06cWtbzNh3Q&t=448s
Pozdrawiam
Zbyszek