Co to za tranzystor HC801?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Co to za tranzystor HC801?

Post autor: tszczesn »

Druga zagadka - HC801. Obudowa TO18, polaryzacja NPN. Nigdzie nie mogę trafić na ślad informacji o czymś takim. Kto to robił, po co i jakie ma parametry?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Co to za tranzystor HC801?

Post autor: Romekd »

Czołem.
Może to tranzystory serii BC108, w których dla zmylenia zmieniono pierwszą literę i odwrócono kolejność cyfr? Tylko po co ktoś miałby robić takie kombinacje? Zmierzyłeś kolejność wyprowadzeń, typ przewodnictwa i pin połączony z emiterem? Co wychodzi w pomiarach, czy to typowy tranzystor n-p-n z bazą na środkowym wyprowadzeniu i emiterem na wyprowadzeniu znajdującym się w pobliżu wypustki na dolnej części łączenia podstawy z "kapeluszem"?
Przy tego typu elementach z zaledwie trzema pinami powinno się w prosty sposób dojść do tego, co to za element i jak ma podłączone wyprowadzenia.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Tak, zwykły typowy NPN, ze standardową kolejnością wyprowadzeń. Po co by miano motać z utajnianiem BC108 nie mam pojęcia - ten tranzystro robiono po wszystkich stronach żelaznej kurtyny, nie trzeba było importować jako co innego, jak to było z tranzystorami HAN.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Witam.
Można wiedzieć, jakie jest źródło pozyskania tych elementów?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Porządkowanie rzeczy po zmarłym znajomym kolegi. Skąd on go miał to nie wiem, był amatorem elektronikiem, zawodowo z zupełnie innej branży.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

tszczesn pisze: pn, 8 grudnia 2025, 22:37 Druga zagadka - HC801. Obudowa TO18, polaryzacja NPN. Nigdzie nie mogę trafić na ślad informacji o czymś takim. Kto to robił, po co i jakie ma parametry?
Tomku, można byłoby zmierzyć wzmocnienie prądowe (dla kilku wartości prądu kolektora, np. 100 μA, 1 mA, 10 mA i 50 mA i napięcia kolektor-emiter równego 5 V), napięcie lawinowego przebicia i może jeszcze napięcie baza-emiter występujące na tych wyprowadzeniach przy pomiarze wzmocnienia. To pozwoliłoby poznać parametry tego tranzystora i spróbować porównać go do tranzystorów, które znamy.

Pozdrawiam
Romek
slawekgaj3
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: slawekgaj3 »

Dla niewtajemniczonych: "EOT" znaczy "Nie mam nic więcej do dodania w tej dyskusji", czy raczej "Nie chce mi się z Tobą dalej dyskutować".

To bardzo przykre w jaki sposób doświadczony forumowicz, moderator, a nawet admin traktuje szeregowego, zwykłego członka forum.
Do tej pory myślałem, że stanowimy pewną zorganizowaną społeczność wewnątrz której pomagamy sobie i wspieramy się, bez wywyższania się i udowadniania na siłę, że to ja mam rację. I nikt inny. Tak bardzo boli p. fakt zwrócenia uwagi? Czy przeświadczenie o własnej nieomylności i fakt bycia moderatorem i nawet adminem upoważnia p. do tego, żeby wstawiać posty gdzie się chce? No pewnie, lepiej, z racji funkcji w forum udowadniać że ma się rację, bo ktoś ośmielił zadać się proste pytanie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Panowie, na prośby naszych Użytkowników usunąłem część wpisów, tych dotyczących właściwego miejsca zamieszczenia wątku. Użytkownicy poprosili mnie o to, gdyż ich zdaniem sprawa została już przeze mnie wyjaśniona, wątek przeniesiony w stosowne miejsce i nie ma potrzeby zaogniania i tak już złej atmosfery, jaka się tutaj wkradła. No niestety, moje działanie nie pomogło... :(