Co to za lampa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
tszczesn
- moderator
Co to za lampa?
Hej.
Rozpoznaje ktoś tą lampę? Po napisach ślad nie został. Duodioda, żarzenie 6.3V, bardzo charakterystyczna konstrukcja - katoda jest umieszczona nie centralnie, a przy ściance banki, a skrzydełka anod tworzą trójką, jak widać na zdjęciu.
Rozpoznaje ktoś tą lampę? Po napisach ślad nie został. Duodioda, żarzenie 6.3V, bardzo charakterystyczna konstrukcja - katoda jest umieszczona nie centralnie, a przy ściance banki, a skrzydełka anod tworzą trójką, jak widać na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Re: Co to za lampa?
Czy na czarnym tle gettera u góry
lampy nie ma śladów symbolu
jednej z enerdowskich wytwórni?
Takie stylizowane "W"?
Jaki jest prąd żarzenia? Może to
jakaś wersja wykonania EZ90?
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek"b/t"
lampy nie ma śladów symbolu
jednej z enerdowskich wytwórni?
Takie stylizowane "W"?
Jaki jest prąd żarzenia? Może to
jakaś wersja wykonania EZ90?
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek"b/t"
-
tszczesn
- moderator
Nie ma śladu po żadnym oznaczeniu. Na pewno nie jest to lampa enerdowska, jest prawie na pewno z USA.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

-
tszczesn
- moderator
Pasuje wyprowadzeniami, ale nigdy nie widziałem 6X4 (ani innej lampy prostowniczej) z tak ułożonymi elektrodami.
-
OTLamp
- 625...1249 postów

Na radiomuseum jest taka w galerii 6X4, stłuczona w dolnej części, ale niestety bez napisów. Ma za to charakterystyczną, kanciastą bańkę w górnej części.
-
tszczesn
- moderator
Identyczna. Szkoda, że też bez napisów, bo nadal nie wiem kto ja wyprodukował. I po co, takie rozłożenie elektrod chyba dość nierównomiernie nagrzewa bańkę.
-
OTLamp
- 625...1249 postów

Z aukcji ebay:
Kod hd wskazuje na marzec 1953.
Kod hd wskazuje na marzec 1953.
-
taipan3
- 1250...1874 posty

A tu ciekawostka , na zdjęciu widać fragmenty układu sterowania rakiety Oresznik która spadła na Ukrainę. Widoczna jest lampa elektronowa, a teraz zagadka do kolegów co to za lampa?
Chciałem umieścić to pytanie w dziale retrotechnika, ale jeszcze producent rakiet by się obraził
Chciałem umieścić to pytanie w dziale retrotechnika, ale jeszcze producent rakiet by się obraził
-
Teslacoil
- 625...1249 postów

Nawet jeśli zdjęcie jest autentyczne, to jeśli cokolwiek się zachowało, to ma służyć dla zmylenia przeciwnika. Rosjanie głupi nie są, wbrew ogólnie przyjętej opinii.
-
szalony
- moderator
Zastanawiałem się nad tym zdjęciem, i nie bardzo to wygląda w środku na typową lampę elektronową. Może to jest jakiś precyzyjny rezonator?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Czyli, że co? Obok nowoczesnej elektroniki nawsadzali też starą dla zmylenia przeciwnika i to jeszcze tak, żeby się tylko ta stara się zachowała? Faktycznie niet analoga w mirje.Teslacoil pisze: pt, 16 stycznia 2026, 01:54 Nawet jeśli zdjęcie jest autentyczne, to jeśli cokolwiek się zachowało, to ma służyć dla zmylenia przeciwnika. Rosjanie głupi nie są, wbrew ogólnie przyjętej opinii.
*Tak, Oresznik jest hipersoniczny, wszystkie balistyki powyżej pewnego zasięgu są, V2 też był. No i są systemy, którego mogą je przechwycić, strącenie następuje w fazie lotu ponad atmosferą, dając bardzo efektowne fajerwerki, które można zobaczyć na nagraniach z wymiany uprzejmości dwóch państw na "I".
-
szalony
- moderator
Ja przez moment się zastanawiałem, czy to nie jest krytron, ale budowa w środku trochę nie pasuje. Zresztą krytrony mają sens tylko przy stosowaniu detonatorów z eksplodującą folią, ale bywa, że używa się krytronów także w urządzeniach nie-jądrowych.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Nie wiem czy nie jest to fejk, mający ośmieszyć rosyjską technikę, podobnie jak rzekomo znalezione przy zniszczonych czołgach pudełka z zapasowymi lampami (np. "diabełkami" 6S33S). Na tym zdjęciu podejrzane jest choćby to, że szklany element jest cały i dodatkowo jeszcze czyściutki (świetny stan symboli na szkle), choć reszta elektroniki jest mocno osmolona...
Pozdrawiam
Romek
Nie wiem czy nie jest to fejk, mający ośmieszyć rosyjską technikę, podobnie jak rzekomo znalezione przy zniszczonych czołgach pudełka z zapasowymi lampami (np. "diabełkami" 6S33S). Na tym zdjęciu podejrzane jest choćby to, że szklany element jest cały i dodatkowo jeszcze czyściutki (świetny stan symboli na szkle), choć reszta elektroniki jest mocno osmolona...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
szalony
- moderator
Też jest to prawdopodobne. Wciąż jednak zastanawiam się, co to za twór. Logo widoczne na bańce należy albo do firmy Morion (dawniej NPO Fonon) z Sankt Petersburga, która produkuje tylko kwarce i rezonatory rubidowe, albo do AO Angstrem z Zelenogradu, która jednak produkuje tylko półprzewodniki (ale radiation-hardened). Warto zwrócić uwagę, że oznaczenia są specjalne, oznaczenia scalaków również zaczynają się od OSM albo 0SM.