Wieża DENON- usterka CD

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wieża DENON- usterka CD

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W Halloween doszedł do mnie zestaw Hi-Fi DENON, trzy segmenty, czyli amplituner, kaseciak(szuflada) i CD.
CD i magnetofon zasilane z amplitunera, sterowanie taśmami łączącymi te segmenty
D_1.jpg
D_2.jpg
Niestety od drugiego dnia problemy z zasilaniem CD, dziś padł na amen.
Jest tam specjalizowany układ stabilizatora +5V/-5V ale z funkcją RESET
M5290P.PDF
Z powodu dodatkowej funkcji RESET nie zastąpię go "od tak" układami LM317/LM337, na kolektorach tranzystorów są jakieś śmieci około 800mV, wyświetlacz martwy, na zasilaniu około 12V czyli scalak padł sobie, przed zdechnięciem resetował mikrokontroler CD gdy próbowałem przeskoczyć na drugą ścieżkę a w sieci było poniżej 220V, gdy było normalnie to też przygasało podświetlenie wyświetlacza LCD.
Nie mogę znaleźć odpowiednika, dostępność w Polsce taka sobie(właściwie brak), z Aliexpress wolałbym nie brać, bo fajny sprzęt to jest.
https://scalaki.pl/uklad-scalony-o-symb ... 19143.html
Niby mają 7 sztuk ale u mnie zdobyć kasę "akonto" to rzecz niemożliwa.
Jutro zadzwonię ile mają realnie.
Scalak powszechny w odtwarzaczach CD Denona, miał ktoś problem z jego awarią?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wieża DENON- usterka CD

Post autor: Einherjer »

W przypadku tego scalaka to nie tylko kwestia resetu, ale też tego, że to jest podwójny, sprzężony stabilizator, w którym dodatnie i ujemne napięcie mają mieć taką samą wartość bezwzględną.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Ciekawy układ. Nie obiecuję, ale mam jakieś płytki od CD, a i układy z demontażu, może się znajdzie, trochę egzotycznych tam było.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Einherjer pisze: śr, 12 listopada 2025, 23:01 W przypadku tego scalaka to nie tylko kwestia resetu, ale też tego, że to jest podwójny, sprzężony stabilizator, w którym dodatnie i ujemne napięcie mają mieć taką samą wartość bezwzględną.
Witam!
Usterka jest ponoć pospolita, bo na przykład na HIFIENGINE czy AudioKarma dość dużo pisze o tym układzie w CD-kach DENON, objawy jego padania są identyczne jak u mnie a na koniec nie podaje napięcia na bazy tranzystorów i wyświetlacz jest martwy.
Nie dziwi mnie fakt zastosowania tak dokładnego stabilizatora, bo są DAC-e Burr Brown , jakieś PCM-ki, wtedy "WOW!" jak na lata 90-te.
Ale jednak zamówię z IMPELSHOP jak dostanę rentę... u mnie jeszcze trzeba znaleźć dzień do wymiany tego układu, bo jest sporo wtyczek w środku(na szczęście nie identycznych jak w polskim sprzęcie z PRL-u), jeszcze do kompletu przydałoby się zagwarantować sobie 2-3 godziny spokoju
Ale nie "pali" mi się, CD konieczny nie jest, na ogół służy mi sam wzmacniacz amplitunera z zestawu, bo słucham radia internetowego
Takie cudo mam pod tego Denona podpięte
fx-audio-dac-x3-pro-zewnetrzna-karta-dzwiekowa.jpg
Powiem też, że jak na takie maleństwo ten amplituner ma sporo mocy i solidny bas, wszystkie "kinowe" Yamahy, Pioneery zjada na śniadanie.
Magnetofon też fajnie gra, ładnie nagrywa, tylko miał taki syf na głowicach, że grał jeden kanał i bez sopranów, głowice były jak zardzewiałem od nalotu z podłej taśmy.
To już też pomału Vintage Audio, prawie 33 lata to ma, dzisiejsze , podobne zestawy, choćby Yamaha PianoCraft to niestety barachło z marnymi końcówkami mocy klasy D, tu jest hybryda STK 4152.
Podejrzewam, że to nie było też tanie.
a4448a.pdf
a4448b.pdf
a4448c.pdf
a4448d.pdf
denon_d-70_udra-70.pdf
Tyle znalazłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.