Soft start dla lamp małej mocy

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Soft start dla lamp małej mocy

Post autor: Nieliniowy »

Pytanie do ekspertów, czy jestem na dobrej drodze?

Wpadły mi w łapy lampy 6AK5 NOS, dwie sztuki. Chciałbym zrobić rafio reakcyjne na KF. Miniaturowe, zasilane z 9V.
Część radiowa na jednej lampie. Część audio albo też lampowa albo prosty wzmacniacz AB tranzystorowy.

Kombinuje nad zasilaniem bateryjnym z soft startem i stabilizacją.
Limit prądu rozruchu do 275mA, limit napięcia przy rozgrzanym grzejniku 6.2V.
heater_soft_start.png
Docelowo anodowe będzie 100..150V z prostej przetwornicy. Coś podobnego do takiej z tematu o miniaturowym radiu FM.
Czy napięcie anodowe musi być stabilizowane? Brak stabilizacji bardzo uprościł by zasilanie.
Czy jedna pentoda 6AK5 poprzez odpowiedni transformator audio, da radę wysterować standardowe słuchawki niskoomowe?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Soft start dla lamp małej mocy

Post autor: AZ12 »

Witam

A jaka częstotliwość pracy?

Stabilizacja napięcia układu generacyjnego, a do takiego należy odbiornik z reakcją ma wpływ na jego stabilność. Ma to znaczenie przy odbiorze CW (telegrafii) ze względu na małą szerokość pasma.
Ratujmy stare tranzystory!
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

A czemu właściwie nie zrobić tutaj książkowego stabilizatora ze wzmacniaczem błędu na jednym tranzystorze i ograniczeniem prądu?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

6AK5 powinna bez problemu wysterować słuchawki, to tylko kilkanaście mW.
Zasilacz żarzenia dobry, ale p[o co masz oddzielnie ograniczenie prądu i oddzielnie stabilizację napięcia? Można to połączyć w jednym stopniu, oszczędzasz dwa tranzystory (jakość stabilizacji taka sobie, ale to wtórnikowy stabilizator, więc i tak orłem osiągnięć nie jest) i jedne spadek napięcia kolektor-emiter.
A jak dodasz za radą Einherjera wzmacniacz błędu na tranzystorze to masz 3 tranzystory i świetną stabilizację.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Ja bym poszedł w klasykę. Źródło prądowe do polaryzacji daje (znaczne) polepszenie stabilności od wahań napięcia zasilania, ograniczenie prądu jest objęte stabilizacją, stąd nie bruździ w normalnej pracy. A jednotranzystorowy wzmacniacz błędu... no cóż, jeśli jest tu za cienki, to zawsze można dać różnicowy. Zgrubny szkic bez kondensatorów i wartości elementów.

Pożądane żeby dioda Zenera miała lekko dodatni współczynnik temperaturowy i "rozmijała się" ze współczynnikiem złącza BE tranzystora. Przy niskich napięciach ciężko użyć diody na wyższe napięcia (o pożądanym współczynniku); stąd osobiście poszedłbym we wzmacniacz różnicowy i diodę 5,1-5,6 V.

stab.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Prawdę powiedziawszy, to nawet nie szukałem schematów po sieci. Źródło prądowe sterujące prostym stabilizatorem napięcia wydawało mi się logiczne. Pobawię się w symulacji sugerowanymi schematami i coś zmajstruję w "realu". Dziękuje bardzo za podpowiedzi!

Postaram się też zrobić stabilizowany zasilacz napięcia anodowego. Mam pewien pomysł na automatykę przetwornicy z użyciem neonówki..
Macie rację, bez stabilizacji reakcyjniak będzie kapryśny. Na dwie lampy to wszystko razem pewnie pociągnie ponad 0.5A z 9V. Przetwornica będzie na około 30-60KHz + bogate harmoniczne. Być może mądrze było by zsynchronizować częstotliwość gaszenia reakcji z przetwornicą zasilania ?

Schematu części radiowej jeszcze nie mam. Jestem otwarty na sugestie.
Będzie to moja pierwsza przygoda z lampami.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Tak mały prąd rozruchu,, świadczy o dużej rezystencji włókna na zimno { 20?}, a to oznacza że można zastosować rezystor szeregowy 15 omów {na lampę}. :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Zamiast neonówki można zastosować stos z diod Zenera.
Nieliniowy pisze: wt, 11 listopada 2025, 08:20Być może mądrze było by zsynchronizować częstotliwość gaszenia reakcji z przetwornicą zasilania?
Synchronizację da się zrobić pod warunkiem że sygnał wygaszania będzie miał odpowiednio duży poziom.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Marek7HBV pisze: wt, 11 listopada 2025, 15:36 Tak mały prąd rozruchu,, świadczy o dużej rezystencji włókna na zimno { 20?}, a to oznacza że można zastosować rezystor szeregowy 15 omów {na lampę}. :D
Prąd rozruchu limitowany do 280 mA, to moje fanaberie z powodu słabej osiągalności tanich lamp w Stanach. Będą traktowane bardzo ostrożnie.
W symulacji jako "grzejnik" jest rezystor który zmienia wartość w czasie od 1..34 omy z szybkością 10 oma na sekundę. (nie pamiętam skrótu klawiszy dla "oma", proszę o wyrozumiałość, dobrze że chociaż mam Polskie litery.. )
AZ12 pisze: wt, 11 listopada 2025, 16:57 Witam

Zamiast neonówki można zastosować stos z diod Zenera.
Nieliniowy pisze: wt, 11 listopada 2025, 08:20Być może mądrze było by zsynchronizować częstotliwość gaszenia reakcji z przetwornicą zasilania?
Synchronizację da się zrobić pod warunkiem że sygnał wygaszania będzie miał odpowiednio duży poziom.
Właściwie to tak, ale z neonówką była by bonusowa kontrolka działania przetwornicy. Mam kolekcje neonówek, których jeszcze nie widziałem akcji. Z racji braku stosownego zasilacza.

Do synchronizacji myślałem nad dodatkowym uzwojeniem przetwornicy. Dającym napięcie niewyprostowane.
Jeśli przetwornica będzie stabilizowała napięcie poprzez dławienie drgań, to będzie pracowała z losową częstotliwością. To też może rozwiązać problem. Trochę jak Procesory z taktowaniem spread spectrum. W eksperymentach z radyjkiem FM, objawia się to jako dodatkowe szumy, a nie ton interferencji. W moim radiu FM to jest pilot 19KHz i przetwornica na 40-45KHz. Pojawiają się gwizdy dopiero przy bardzo zużytej baterii (<0.8V) kiedy przetwornica wchodzi w tryb ciągły.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ja robiłem do PL84 i PL500, po prostu układ opóźnionego załączania napięcia anodowego Kolegi Olkus tylko kondensator 47uF zamiast 220uF, rezystor 5-20R na 5W, czas to około 3-5 sekund, zrobiłem tak bo błyskały włókna tych lamp.
Teraz robię PP na PL82 TESLA, tym włókna nie błyskają, rozgrzewają się jak normalne lampy 6,3V czyli układ bez sensu.
Zrobić zwykły obwód czasowy zwierający po kilku sekundach rezystor......tak samo jak dla transformatorów toroidalnych powyżej 200VA, bo one potrafią wywalać bezpieczniki albo załączać zabezpieczenia UPS-ów.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Szrot majster pisze: czw, 13 listopada 2025, 17:09 Witam!
Ja robiłem do PL84 i PL500, po prostu układ opóźnionego załączania napięcia anodowego Kolegi Olkus tylko kondensator 47uF zamiast 220uF, rezystor 5-20R na 5W, czas to około 3-5 sekund, zrobiłem tak bo błyskały włókna tych lamp.
Ostatnio zrobiłem uproszczoną wersję tego układu, przeznaczoną właśnie do krótkich czasów, więc idealnie jako np. soft start, opóźnienie załączania głośników itd. Jeden tranzystor darlington, rezystor i kondensator :D
Zamiast przekaźnika można się trochę pobawić i zastosować tranzystor MOSFET.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,