Baśń o śpiących królewiczach (bo królewn tu mało)

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Alek

Baśń o śpiących królewiczach (bo królewn tu mało)

Post autor: Alek »

Odbyłem parę rozmów na gadu-gady, zaintrygowany tak małą ilością odpowiedzi w wątku dotyczącym zmian na forum. Wnioski są szokujące :shock: . Otóż okazało się, że moi rozmócy mieliby coś do powiedzenia w temacie, no ale milczą, bo- jak wyjaśniali- czekają aż inni zabiorą głos. Aż strach pomyśleć ilu użytkowników ma takie samo podejście. Przecież tym sposobem nikt nie zabierze głosu.
Jest to dla mnie rzeczą niepojętą. Rozszerzając płynące wnioski na cały kraj dochodzę do przekonania, że w Polsce można zrobić wszystko, łącznie z powrotem do metod czasów stalinowskich i nikt nie mrugnie okiem. Odnoszę wrażenie, że marazm wkrada sie wszędzie, nawet tam, gdzie nikt by sie go nie spodziewał. Jakże można wygadywać pierdoły o społeczeństwie obywatelskim, skoro nawet na takim forum takich postaw obywatelskich nie ma? Tym bardziej przerażające, że z racji specyfiki forum należy przypuszczać, że użytkownicy reprezentują wysoki poziom intelektualny.

Ten brak reakcji forum to nie pierwszyzna- tak samo było z dyskusją o moderatorach. Wszyscy czekają, ale na co?

Pozdrawiam wszystkich, choć wątpię by wybudzili się ze snu. Nawet gdybym mógł wszystkich śpiących pocałować (jak w bajce) to się nie przebudzą, bo to nie jest ani zły sen ani bajka. To przerażajaca rzeczywistość.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Chciałbym przedstawić w związku z tym moje spostrzeżenia. Nie ma się co czarować. W życie forum zaangażowanych jest góra kilkunaście użytkowników (no może do 30), więc nie ma się czemu dziwić, że w różnorakich ankietach dotyczących forum, głosów oddanych nie jest zbyt wiele. Inni po prostu nie mają zdania lub im wszystko jedno. Wpadają na chwilę po coś tam, albo co jakiś czas. To samo dotyczy opinii. Wydaje mi się, że ludzie po prostu nie mają zdania lub im wszystko jedno. Ja szczerze mówiąc od wczoraj zastanawiam się nad jakimś pomysłem, który można by przedstawić. Okreslenie poszczególnych sekcji działow nie jest sprawą tak prostą, bo trzeba je podzielić tak, aby wyeliminować błędnie "adresowane" wątki. Padły już propozycje wprowadzenia odpowiednich sekcji w działach. Moim zdaniem zbytnie rozczłonkowanie działów, paradoksalnie może zwiększyć bałagan (mogą się do tego przyczynić np. nowi użytkownicy, szczególnie Ci zamieszczający np. takie same ogłoszenia w różnych działach, a i tacy, którzy mają problemy z określeniem tematyki zakładanego wątku, nie są rzadkością)
Alek

Post autor: Alek »

Właśnie "to wszystko jedno" mnie najbardziej dziwi. Za tym, że takie zjawisko ma miejsce przemawia liczba odsłon wątku "porządki".
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

OTLamp pisze: Moim zdaniem zbytnie rozczłonkowanie działów, paradoksalnie może zwiększyć bałagan (mogą się do tego przyczynić np. nowi użytkownicy, szczególnie Ci zamieszczający np. takie same ogłoszenia w różnych działach, a i tacy, którzy mają problemy z określeniem tematyki zakładanego wątku, nie są rzadkością)
Dlatego wcześniej napisałem, że moim zdaniem, podział forum jest logiczny. Znam forum dotyczące pewnej stacji radiowej w którym dokonano podziału na sekcję tematów ogólnych i następnie, na działy dotyczące konkretnych audycji. Jak łatwo przewidzieć, najwięcej dyskusji toczy się w części dotyczącej tematów ogólnch. Obawiam się, że to samo miałoby miejsce na Triodzie. Nacisk, jak sądzę, należy położyć na ułatwienie wyszukiwania interesujących nas informacji.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 21 lipca 2006, 04:35 przez Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Pozwolę sobie zabrać głos, otóż:
Alek pisze:(...) ...liczba odsłon wątku "porządki".
Eee... czy aby nie potraktowano go (wątku) jako oferty? Alku, zerknij tu http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=3464 i porównaj ilość odsłon w obu przypadkach. Hmm...
Janusz pisze:Zanim zacząłem pisać na forum, zadałem sobie trochę trudu i przejrzałem jego zasoby, bardzo często korzystając właśnie z wyszukiwarki. Jednakże zadawanie sobie trudu jest dzisiaj bardzo niepopularne i przyznam, że nie spodziewam się jakiejś radykalnej porawy nawet po wprowadzeniu najbardziej przemyślanego podziału forum.
Niestety, muszę się zgodzić ze swoim przedmówcą :( . Moje początki to wielogodzinne ślęczenie nad - ciekawą skądinąd - lekturą w postach Triodowiczów (jeszcze nie zakończyłem).
Również sądzę, że zbytnie rozczłonkowywanie może mieć tylko gorsze skutki. Fakt, wydzielenie (lub dodanie) w strefie lampowej kilku innych kategorii mogłoby (ale nie musiało) ułatwić przeglądanie i czytanie oraz zamieszczanie nowych wątków zarazem.
Najczęściej jednak, dla wielu osób, najłatwiejsze jest pójście na łatwiznę. Po co "grzebać w śmieciach", kiedy można prościej, zamieszczając nowy wątek.

Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Hmmm. Moje propozycje:

Podzespoły:
-Lampy elektronowe
-Transformatory
-Zabytkowe półprzewodniki.
-Obudowy (obudowy, prace mechaniczne to zawsze problem.... dlatego optuja za oddzielnym działem....)

Układy i urządzenia
- wzmacniacze
- wzmacniacze gitarowe (wg mnei trzeba rozdzielic - mnei np. gitarowce w ogóle nie interesuja i dla mnie gadanie o piecach jest niestety spamem)
- radiotechnika i telewizja
- mikrofale
- zasilacze
- sprzet pomiarowy
- cyfrówka

Zabytki: (nei mam pomysłu jak podzielić ...... ale zapewne same urzadzenie, schematy, porady

Kupno sprzedaż ogloszenia

Inne

Kacik audiofilski.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Skoro należę do tych spiących to się wypowiem na ten temat. Sądzę, że posczególne działy mja trochę zbyt szeroką tematykę np. Układy i urządzenia. Ja bym to podzielił na:
-wzmacniacze audio - koniecznie trzeba to oddzielić, bo nie mogę patrzeć na tamety, typu "Mój Williamson", "Reweber" itp. Ponadto ludzie stosują w tych wątkach jakieś dziwne określenia (pewnie skróty angielskie) np. SRPP, OTL, PP (?) PP to chyba układ przeciwsobny, nie lepiej tak pisać ? Ponadto w tym dziale rozmiawia się chyba tylko o wzmacniaczach audio z lampami na wierzchu (po co ?).
-konstrukacja odbiorników radiowych
-Układy na diodach i tranzystorach germanowych
-układy cyfrowe
-sprzęt pomiarowy

Zgodzę się, że gadanie o piecach gitarowych (skąd ta kretyńska nazwa), czyli wzmacniaczach o bardzo wąskim paśmie przenoszenia (tylko dół pasma akustycznego) to spam.

Reszta podziału jak proponuje kolega Studi.
szalony

Post autor: szalony »

Sugerowałbym pisać o tym w wątku "Porządki", tam się toczy dyskusja ;)