Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu walczę z radiem Sonatina. Po usunięciu problemów z zasilaniem teoretycznie wszystko jest już OK. Nawet odbiera odległe stacje na falach krótkich. Niestety nie ma odbiory Warszawy na falach długich, na czym najbardziej zależy mojemu klientowi. W miejscy w którym powinien być odbierany PR1 na siatce S1 pierwszej UCH21 mam napięcie -4,5V i częstotliwość 690kHz (zmierzone multimetrem o zakresie do 10MHz). Czyli heterodyna działa, a skoro odbiera na krótkich to tor p.cz. także. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów, bo nie mam już siły do tego radia. Kondensatory C38, C39, C35 i C36 wymienione na nowe.
Radio Sonatina nie odbiera na falach długich i średnich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 1875...2499 postów
Re: Radio Sonatina nie odbiera na falach długich i średnich
Witam!
Kondensatory mikowe przy przełączniku zakresów.....były one nitowane, spróbuj szczypcami ścisnąć dla próby, jak zagra to szukaj mikowych rosyjskich
A myszki tam nie urzędowały czasem?
Bo dla nich cewki bardzo ponoć smaczne
Kondensatory mikowe przy przełączniku zakresów.....były one nitowane, spróbuj szczypcami ścisnąć dla próby, jak zagra to szukaj mikowych rosyjskich
A myszki tam nie urzędowały czasem?
Bo dla nich cewki bardzo ponoć smaczne

-
- 625...1249 postów
Pierwsza myśl: styki przełącznika zakresów lub cewki obwodów wejściowych. One są nawinięte cienkim drutem, nawet nie widać a czasem coś się zerwie.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
- 5...9 postów
Cewki przemierzone, styki także wszystkie mają przejście. Heterodyna działa gdyż przy 225kHz dla Warszawy na I siatce UCH21 mam 690kHz.