Dzisiejsi solenizanci - życzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Dzisiejsi solenizanci - życzenia
Wszystkiego najlepszego
Kolegom Jakubom i Krzysztofom
życzy z okazji Ich Imienin
Jacek"ballasttube"
Kolegom Jakubom i Krzysztofom
życzy z okazji Ich Imienin
Jacek"ballasttube"
-
vorlog
- 125...249 postów

Re: Dzisiejsi solenizanci - życzenia
Dziękuję 
V.
V.
-
ECL86
- 10...14 postów

Co prawda nie solenizant a jubilat, ale w dniu 25 września swoje 44 urodziny obchodził nie kto inny jak mistrz Aleksander Zawada.
Wszystkiego najlepszego i przede wszystkim zdrowia!
Wszystkiego najlepszego i przede wszystkim zdrowia!
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

I oby przed nazwiskiem jak najszybciej pojawiło się dr. Powodzenia Alku.
-
ECL86
- 10...14 postów

Oby nie z kropką... to by była dopiero żenada.cirrostrato pisze: ndz, 28 września 2025, 20:21 I oby przed nazwiskiem jak najszybciej pojawiło się dr. Powodzenia Alku.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Polonistka pani psorka Sieczyńska-Szczepańska w TKasprzaka uczyła polaka solidnie, kropka po dr pojawiła się kończąc zdanie (np. ja mam na dyplomie mgr inż.), nawet kombinowałem, że ktoś może na to zwrócić uwagę i zwróci uwagę mnie. Pozdrawiam.
-
Romekd
- moderator
Kropki nie stawiamy po skrócie "dr" tylko w przypadku mianownika liczby pojedynczej, w pozostałych przypadkach kropka jest już niezbędna, gdyż bez niej skrót będzie zapisany błędnie (można go też zapisać inaczej, ale to już inna sprawa). Poza tym w tym konkretnym przypadku kropka faktycznie wynikała z końca zdania, więc wypowiedź ECL86 była hipotetyczna, a może i lekko ironiczna...
Przejrzałem wszystkie posty Użytkownika ECL86 i nie znalazłem żadnego wartościowego, który wnosiłby cokolwiek do tematów merytorycznych, powiązanych z tematyką naszego Forum, techniką retro lub elektroniką (najczęściej jest to jedno zdanie lub zdanie i jakiś link). Dzięki temu Użytkownik ECL86 ciągle jest w grupie stażystów, pomimo napisania kilkunastu postów.
Pozdrawiam
Romek
Przejrzałem wszystkie posty Użytkownika ECL86 i nie znalazłem żadnego wartościowego, który wnosiłby cokolwiek do tematów merytorycznych, powiązanych z tematyką naszego Forum, techniką retro lub elektroniką (najczęściej jest to jedno zdanie lub zdanie i jakiś link). Dzięki temu Użytkownik ECL86 ciągle jest w grupie stażystów, pomimo napisania kilkunastu postów.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Dołączam się do spóźnionych życzeń.
Mnie kiedyś polonistka tłumaczyła iż kropkę stawiamy po skrotach składających się z następujących po sobie liter. Przykładowo strona - "str.". Jeśli litery nie następują bezpośrednio po sobie np "np" lub "dr" to kropki nie stawiamy.
Jak znam życie to ilu polonistów tyle teorii.
Mnie kiedyś polonistka tłumaczyła iż kropkę stawiamy po skrotach składających się z następujących po sobie liter. Przykładowo strona - "str.". Jeśli litery nie następują bezpośrednio po sobie np "np" lub "dr" to kropki nie stawiamy.
Jak znam życie to ilu polonistów tyle teorii.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Romekd
- moderator
Również przyłączam się do spóźnionych życzeń dla Alka. Pomyślności Alku!
Skrót wyrażenia "na przykład" piszę jako np., oczywiście z kropką. Nie ufam zasadom, które poznałem jeszcze w szkole, w czasie swojej młodości, bo te potrafiły się zmieniać. Dlatego kilka lat temu dokonałem zakupu najnowszych słowników ortograficznych i zasad poprawnej pisowni, i z nich korzystam, podpierając się jeszcze informacjami pozyskanymi z internetu, by mieć 100% pewności
Sztuczna inteligencja w sprawie skrótu "np." podpowiada:
"Poprawną pisownią skrótu od „na przykład” jest np., z kropką na końcu, ponieważ drugi wyraz „przykład” zaczyna się od spółgłoski, a nie samogłoski, zgodnie z regułą stawiania kropki po ostatniej literze każdego ze skracanych wyrazów w wyrażeniach dwu- lub wielowyrazowych, gdy kolejne wyrazy zaczynają się od spółgłoski."
Strona "Ortograf" ( https://www.ortograf.pl/skroty/skrot-od-na-przyklad ) informuje:
"Słownik skrótów i skrótowców pod redakcją Jerzego Podrackiego podaje, że skracając wyrazy dwu- lub wielowyrazowe, w których każdy kolejny wyraz rozpoczyna się spółgłoską, kropka powinna się pojawić dopiero na końcu, tak jak w tym przypadku.
UWAGA: Bywa, że dylematem jest stawianie dodatkowego dwukropka po skrócie np., po którym bezpośrednio ma nastąpić jakieś wyliczenie. Nie ma interpunkcyjnych przeciwwskazań, aby przed dłuższą listą czy wypunktowaniem postawić taki porządkujący znak."
Pozdrawiam
Romek
Skrót wyrażenia "na przykład" piszę jako np., oczywiście z kropką. Nie ufam zasadom, które poznałem jeszcze w szkole, w czasie swojej młodości, bo te potrafiły się zmieniać. Dlatego kilka lat temu dokonałem zakupu najnowszych słowników ortograficznych i zasad poprawnej pisowni, i z nich korzystam, podpierając się jeszcze informacjami pozyskanymi z internetu, by mieć 100% pewności
Sztuczna inteligencja w sprawie skrótu "np." podpowiada:
"Poprawną pisownią skrótu od „na przykład” jest np., z kropką na końcu, ponieważ drugi wyraz „przykład” zaczyna się od spółgłoski, a nie samogłoski, zgodnie z regułą stawiania kropki po ostatniej literze każdego ze skracanych wyrazów w wyrażeniach dwu- lub wielowyrazowych, gdy kolejne wyrazy zaczynają się od spółgłoski."
Strona "Ortograf" ( https://www.ortograf.pl/skroty/skrot-od-na-przyklad ) informuje:
"Słownik skrótów i skrótowców pod redakcją Jerzego Podrackiego podaje, że skracając wyrazy dwu- lub wielowyrazowe, w których każdy kolejny wyraz rozpoczyna się spółgłoską, kropka powinna się pojawić dopiero na końcu, tak jak w tym przypadku.
UWAGA: Bywa, że dylematem jest stawianie dodatkowego dwukropka po skrócie np., po którym bezpośrednio ma nastąpić jakieś wyliczenie. Nie ma interpunkcyjnych przeciwwskazań, aby przed dłuższą listą czy wypunktowaniem postawić taki porządkujący znak."
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Czyli nauczyciele zmyślają. Nowe... nie znałem. 
Mnie np niedawno zdziwiło że "przeŹroczyste" jest formą poprawną. Zawsze mi cierpliwie tłukli że "przeZroczyste".
Koniec końców okazuje się że cała znajomość zasad pisownii i ortografii okazuje się niewiele warta, a coś co kilkanaście-kilkadziesiąt lat temu zostałoby skwitowane "siadaj, pała" staje się zupełnie poprawne.
Mnie np niedawno zdziwiło że "przeŹroczyste" jest formą poprawną. Zawsze mi cierpliwie tłukli że "przeZroczyste".
Koniec końców okazuje się że cała znajomość zasad pisownii i ortografii okazuje się niewiele warta, a coś co kilkanaście-kilkadziesiąt lat temu zostałoby skwitowane "siadaj, pała" staje się zupełnie poprawne.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Alek
- 1875...2499 postów

Dziękuję wszystkim za życzenia
.
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Nie było mnie tutaj trochę i nie byłem au courant z życzeniami,
przepraszam PT Kolegę Alka i życzę Mu pomyślności w oktawę
Jego urodzin.
Pozdrawiam Jego i Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
przepraszam PT Kolegę Alka i życzę Mu pomyślności w oktawę
Jego urodzin.
Pozdrawiam Jego i Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

W kwestii ortografii:
nagminne jest opuszczanie przecinka wewnątrz zdania
(może nie uczą już o imiesłowach takich, czy innych?)
oraz zamiana, na piśmie, wyrażenia "tak,że" na "także",
które dotąd miało zupełnie inne znaczenie.
No, ale "język (jako mowa), to (podobno) twór żywy".
Można i tak...
Jacek"b/t"
nagminne jest opuszczanie przecinka wewnątrz zdania
(może nie uczą już o imiesłowach takich, czy innych?)
oraz zamiana, na piśmie, wyrażenia "tak,że" na "także",
które dotąd miało zupełnie inne znaczenie.
No, ale "język (jako mowa), to (podobno) twór żywy".
Można i tak...
Jacek"b/t"