Commodore PET 8032SK - naprawa

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Commodore PET 8032SK - naprawa

Post autor: Danilewicz »

Cześć,
ostatnio zabrałem się za naprawę Commodore PET 8032SK i doszedłem do momentu, w którym chciałbym się zwrócić o pomoc. Patrząc od zewnątrz PET jest martwy - nie pika przy włączeniu, ekran jest czarny. W ciemno został wymieniony Kernal - stare PROMy mają tendencję do gubienia danych, miałem taki przypadek w VIC20. Co udało mi się ustalić na ten moment:
-Napięcie zasilania są poprawne
-Sygnał zegarowy jest ok
-Brak sygnału HSync, VSync i Display Enable na układzie 6545
-Pojawiają się sygnały CS na UD6 i UD7 tj. ROM Kernal i edytor tekstu
-Po włączeniu lub zresetowaniu komputera żadne dane nie są pisane do układu kontrolera CRT 6545. Wnioskuję po tym, że nie jest generowany sygnał CS. Podłączyłem analizator stanów logicznych do trójwejściowej bramki NAND UE13 (str. 10) - na jej wyjściu powinien pojawiać się właśnie sygnał CS dla 6545. O tyle, o ile na jej wejściach pojawiają się sygnały, to nigdy jednocześnie na wszystkich nie występuje stan wysoki.
Na podstawie zdezasemblowanego ROMu http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... sembly.txt
który wskazuje, że kod inicjalizacji układu 6545 znajduje się pod adresem E07A, a dane inicjalizacyjne pod E72A tj. w układzie UD7 wnioskuję, że ten ROM również może być uszkodzony. Nie chciałbym go w ciemno wylutowywać, bo jest to jednoznaczne z jego zniszczeniem - ciężko to zrobić inaczej niż wycinając nóżki.
Jak dalej podejść do tematu? Macie pomysł czy coś jeszcze można sprawdzić przed wymianą układu?
Schematy znajdują się tutaj:
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... /pet/8032/ (8032029-01.gif - 8032029-11.gif)
W załączniku zdjęcia pacjenta :)
pet2.jpg
pet.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Winetu
125...249 postów
125...249 postów

Re: Commodore PET 8032SK - naprawa

Post autor: Winetu »

Po pierwsze, trzeba jeszcze sprawdzić co dzieje się na bramce 7425, gdzie wypracowywany jest sygnał X8XX.

ROM można wylutować nie niszcząc. Należy użyć plecionki i dużo dobrego topnika. Ponieważ stare układy MOS są wrażliwe na ładunki statyczne, koniecznie używać opasek ESD i uziemionej stacji lutowniczej.

Poprawność ROM-u (a także innych układów cyfrowych) można sprawdzić bez wylutowywania wykonując przyrząd na kształt testera KZ-3304 (on jest tylko do TTL-i). Bierzemy klips pomiarowy odpowiedni dla porównywanego układu. Programujemy EPROM pewnym wsadem. Wszystkie wejścia EPROMU łączymy poprzez klips z wejściami badanego ROM-u. Wszystkie wyjścia podajemy na wejścia bramek XOR (czyli jednobitowych komparatorów). Wyjścia bramek podajemy na analizator logiczny. Jeżeli zawartość pamięci będzie różna, zaobserwujemy impulsy o długości jednego taktu, w przeciwnym razie - tylko krótkie szpilki wynikające z różnic czasów propagacji.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki za podpowiedź. Z wykonywaniem własnego testera jest trochę za dużo roboty. Zrobiłem inaczej - na miejsce kernala napisałem krótki program, który inicjalizuje CRTC odpowiednimi wartościami. Pojawiły się sygnały Hsync 15.625kHz, Vsync 52.62Hz i display enable. Sygnał video również jest obecny na złączu J7, ale mimo to nadal nic się nie wyświetla. Kineskop się żarzy, ale nie pojawia się charakterystyczny pisk - myślę że może brakować WN. Szukam dalej, ale najpierw muszę się trochę doszkolić w temacie monitorów kineskopowych, bo poza zachowaniem bezpieczeństwa moja wiedza jest niewielka.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Błędnie zmierzyłem sygnały na złączu J7. W rzeczywistości brakowało Horizontal Drive. Powodem była uszkodzona bramka XOR 7486 (UC2). Po wymianie sygnał wrócił, a monitor zaczął wyświetlać śmieci - mały sukces :D
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz