Transformator toroid Talema ( RFN ) pali bezpiecznik zwłoczny

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Transformator toroid Talema ( RFN ) pali bezpiecznik zwłoczny

Post autor: thrasher »

Dobry wieczór
Ma pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników.
Jestem w trakcie diagnozowania zasilacza equlizera zasilanego przez toroid Talema 17902-P2S802. Pali się bezpiecznik zwłoczny 160mA zamontowany bezpośrednio w gnieździe zasilania IEC. Pali się również NIE obciążony ( odczepy wylutowane z PCB ).
Parametry transformatora:
- 2x 17,5V - odczep środkowy 17,5 - 0 - 17,5 / 0,515A

Pomiary uzwojeń:
- pierwotne 33,6 Ohm
- wtórne 2x 2,8 Ohm
Nie znalazłem specyfikacji dokładnie tego transformatora ( jest z 96r ) aby porównać te wartości.

Pomiary pomiędzy uzwojeniami nie wykazały również zwarcia. Mimo to NIE obciążony transformator nawet z bezpiecznikiem zwłocznym 0,68A - pali go chwilę po włączeniu zasilana.

Przed pomiarami wylutowałem transformator z PCB aby wykluczyć inne wadliwe elementy zasilacza.
4 Diody prostownicze 1N4002 są sprawne.
Kondensatory elektrolityczne 2x 1000uF/35V i 2x 100uF/25V wykazują prawidłowe ESR - ale pojemności znacznie mniejsze od nominalnej. 2 Regulatory napięcia muszę jeszcze wylutować do zweryfikowania pomiarów.

Czy w/w zachowanie świadczy o ewidentnie uszkodzonym transformatorze - czy po prostu "włączenie NIE obciążonego toroida podczas włączania transformatora toroidalnego pod napięcie w stanie jałowym mogą być przyczyną konfliktu z prądem bezpiecznika" https://www.elektro.info.pl/artykul/ins ... ie-jalowym i po po prostu po wymianie niezgodnych z deklarowanymi wartościami elementów zasilacza wykonać ponowne testy transformatora "pod obciążeniem ( podpiętym pod PCB )'?
In Gain I Trust
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Re: Transformator toroid Talema ( RFN ) pali bezpiecznik zwłoczny

Post autor: mak222 »

Włącz go w szereg z klasyczną żarówką np. 60W i będzie widać co się dzieje.
Możesz potem zewrzeć żarówkę zobaczysz czy wywali bezpiecznik.

Stara metoda, taki najprostszy softstart

Marek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Jak na trafo o mocy niecałe 20VA rezystancja uzwojenia pierwotnego zaskakująco mała, sądzę, że ma zwarcie.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

mak222 pisze: pt, 13 czerwca 2025, 07:53 Włącz go w szereg z klasyczną żarówką np. 60W i będzie widać co się dzieje.
Marek
Masz rację. Planowałem zrobić test z żarówką. Ale w domu od dawna nic się nie ostało i jutro dopiero mogę pojechać do rodziców po zapas starych żarówek.

Może to tylko problem z soft startem ( choć to trafo ma tylko 20W ) z powodu skłonności do szybszego wysycenia rdzenia w toroidach dlatego wywala bezpieczniki przy włączaniu. Ale to nie tłumaczy faktu że urządzenie było sprawne przez kilkadziesiąt lat od zaprojektowania i wyprodukowania.
Możliwe że ten transformator został solidnie wymęczony przez lata. Z oferty producenta - Talema wywnioskowałem że raczej nie montowali termistorów w toroidach innych niż do zastosowań medycznych.

W każdym razie dzięki. Po weekendzie i testach z żarówką będę coś więcej już wiedział.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

cirrostrato pisze: pt, 13 czerwca 2025, 14:01 Jak na trafo o mocy niecałe 20VA rezystancja uzwojenia pierwotnego zaskakująco mała, sądzę, że ma zwarcie.
Dzięki za odpowiedź

Rozmawiałem dziś z technikiem z firmy TOROIDY i nie był zaskoczony podanymi wartościami uzwojeń. Ale tak jak podejrzewałem ( co potwierdzasz ) - wskazał na możliwość niepełnego zwarcia miedzy zwojami a multimetr nie jest tego w stanie wyłapać.
W week zrobię testy z żarówką i jeśli potwierdzą zwarcie - kupię nowe trafo.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

mak222 pisze: pt, 13 czerwca 2025, 07:53 Włącz go w szereg z klasyczną żarówką np. 60W i będzie widać co się dzieje.

Marek
Zrobiłem test z żarówką 80W wpiętą szeregowo. Zamontowałem w gnieździe zasilania IEC bezpiecznik 200mA zwłoczny ( zalecany T160mA ). Żarówka natychmiast zaświeciła się stałym pełnym światłem. Wyliczony prąd ~0,3478A. Zmierzony prąd w gnieździe bezpiecznika - 0,34A... Na obu wtórnych odczepach równo po 2,85V AC.
Zwarcie żarówki ( bypass włącznikiem równolegle do żarówki ) - bezpiecznik 200mA spalony. Czyli solidne zwarcie w transformatorze.
Podejrzewam że gdybym miał żarówkę 100W popłynąłby 0,43A. Zresztą nie musiałbym tego robić - bo we wcześniejszych testach spaliło bezpiecznik 0,63A zwłoczny.
Czas kupić nowy transformator. Toroidy już mi policzyli 20W odpowiednik z odczepami 2x18V/0,5A

Bardzo dziękuję kolegom mak222 i cirrostrato za pomoc.
In Gain I Trust