Wymiana żarówek H11 w Mażdzie3
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Wymiana żarówek H11 w Mażdzie3
Otworzyłem piwo, muszę bo inaczej się uduszę.......popatrzcie jak gość na YouTubie wymienia żarówki (światła krótkie) H11 w Maździe 6, wymontowuje obudowę filtra powietrza, odłącza przepływomierz, podobno robi to pierwszy raz, może.......mój od lat mechanik z sąsiedniej ulicy, sprytna i niedroga sztuka, wymienił obie żarówki (od nowości minęło siedem lat i dwa miesiące, padła prawa) ,,na czuja'' w czasie poniżej dwóch minut od otworzenia i zamknięcia maski, ja w szoku a on ,,to łatwizna, czasem trzeba nadkole wymontować w innych jeździdełkach", zarobił (sam chciał) na czteropaka, dorzuciłem na drugiego, gość elita, należy do krajowej izby rzeczoznawców motoryzacyjnych, pracuje sam, widziałem takie jego roboty, że szczęka opadała. Obyście i wy na takiego trafili.
-
- 1250...1874 posty
Re: Wymiana żarówek H11 w Mażdzie3
Ja pamiętam mojego Golfa IV, wymiana świateł w golfie , przednie prawe. Nie chciało mi się brudzić, a właściwie to kiedyś wymieniałem i zajęło mi to 45 min., pojechałem na stacje. Niby wszystko proste , żarówka i dwie sprężynki tylko tam jest tyle miejsca żeby włożyć rękę i trzeba to robić na czuja. Przyszedł praktykant, dziubie, dziubie ... po 15 minutach się poddał, przyszedł starszy z tekstem że przy narzeczonej też może mu pomóc, ale nie dał rady. Przyszedł sam szef, popatrzył i krzyknął po sali kto ma albo miał golfa. Przyszedł chłopak i zmienił żarówkę w 10 s.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Najtrudniej było mi wymienić żarówki prawego reflektora (są H7) w Audi A6 1.9 TDi należącego do znajomego, trzeba było wyjąć przewód powietrza.
Najtrudniej było mi wymienić żarówki prawego reflektora (są H7) w Audi A6 1.9 TDi należącego do znajomego, trzeba było wyjąć przewód powietrza.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Kiedyś miałem takie jeżdzidełko..
2007 Chevy Cobalt SS, w Polsce to Opel Astra w tych samych latach.. wymiana żarówki polega na wymontowaniu całego reflektora. Wyciąganie jest bardzo uciążliwe, trzeba delikatnie bo plasik jest łamliwy. Ja obklejałem taśmą papierową dookoła żeby farby nie podrapać. Przygoda na całe popołudnie. Jest specjalne miejsce w zaświatach dla tego co to zaprojektował
2007 Chevy Cobalt SS, w Polsce to Opel Astra w tych samych latach.. wymiana żarówki polega na wymontowaniu całego reflektora. Wyciąganie jest bardzo uciążliwe, trzeba delikatnie bo plasik jest łamliwy. Ja obklejałem taśmą papierową dookoła żeby farby nie podrapać. Przygoda na całe popołudnie. Jest specjalne miejsce w zaświatach dla tego co to zaprojektował

-
- 6250...9374 posty
Moje pierwsze jeździdełko, nowe na start za kółkiem od rodziców, czyli Syrena 104 AD1971, jedna śrubka do odkręcenia od spodu ramki reflektora z zewnątrz i reflektor wyjęty a dostęp do żarówki taki, że dziecko wymieni.......i komu to przeszkadzało. Miłego dnia.
-
- 6250...9374 posty
Jest jeszcze jedna sprawa, która mnie nurtuje, po wymianie żarówek zakładałem regulację ustawienia świateł, wyjeżdżając z garażu mam obraz świecenie krótkich na ścianie, IDEAŁ, i pytanie: czy to przypadek (ustawienie perfekt jak przed wymianą) czy też obecnie wykonanie reflektorów i żarówek tak precyzyjne i powtarzalne, że regulacja ustawienia świateł zbędna?
-
- 125...249 postów
Ja w Fordzie Mondeo MK3 musze zdemontować cały gril i wyjąc reflektory. Dotyczy to żarówek: długie. krótkie. kierunek i postojowe.
Po wymianie żarówki nie trzeba nic ustawiać. To jeszcze nic w porównaniu z Toyotą Corollą (E12) prawy reflektor przeszkadza pompa ABS
Lewy trzeba wyjąć akumulator.
Po wymianie żarówki nie trzeba nic ustawiać. To jeszcze nic w porównaniu z Toyotą Corollą (E12) prawy reflektor przeszkadza pompa ABS
Lewy trzeba wyjąć akumulator.
JACEK
-
- 1250...1874 posty
Już nie pamiętam jaki to samochód , maski się nie otwiera , jest na stałe przymocowana śrubami, przy reflektorach jest klapka za nią lejek do dolewania płynu do spryskiwaczy i tyle użytkowniku...
-
- 1250...1874 posty
Jest dość dobrze w tej kwestii, przynajmniej jeśli chodzi o markowe żarówki, ale zgodnie ze sztuką trzeba po każdej wymianie sprawdzić ustawienie. Różnice na przyrządzie zwykle były minimalne, chociaż już dawno nie robiłem samochodu który miałby jeszcze światła z żarówkami.cirrostrato pisze: śr, 11 czerwca 2025, 08:00 pytanie: czy to przypadek (ustawienie perfekt jak przed wymianą) czy też obecnie wykonanie reflektorów i żarówek tak precyzyjne i powtarzalne, że regulacja ustawienia świateł zbędna?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Ze względu na różnice w położeniu żarnika wynikającego z procesu produkcji. Prawidłowe ustawienie świateł ma szczególne znaczenie podczas jazdy nocnej.brys pisze: pt, 13 czerwca 2025, 19:56Jest dość dobrze w tej kwestii, przynajmniej jeśli chodzi o markowe żarówki, ale zgodnie ze sztuką trzeba po każdej wymianie sprawdzić ustawienie. Różnice na przyrządzie zwykle były minimalne,cirrostrato pisze: śr, 11 czerwca 2025, 08:00 pytanie: czy to przypadek (ustawienie perfekt jak przed wymianą) czy też obecnie wykonanie reflektorów i żarówek tak precyzyjne i powtarzalne, że regulacja ustawienia świateł zbędna?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Audi A2?taipan3 pisze: śr, 11 czerwca 2025, 21:01 Już nie pamiętam jaki to samochód , maski się nie otwiera , jest na stałe przymocowana śrubami, przy reflektorach jest klapka za nią lejek do dolewania płynu do spryskiwaczy i tyle użytkowniku...
Co do wymiany żarówek - miałem pierwszą A-Klasę, dookoła wszyscy marudzili, że wymiana żarówek skomplikowana, prawda była taka, że bezproblemowo wyciągało się reflektor bez użycia kluczy. Żona ma Scenic'a II, tutaj trzeba to robić "na czuja", często z lusterkiem, gdy nie chce się wymontowywać wszystkiego dookoła, ale da się. Mam też Lancię Thesis, tutaj co prawda są żarniki ksenonowe, ale i zwykłe żarówki, lampę się wysuwa w całości do przodu po odkręceniu jednej śrubki. Większym wg mnie problemem są światła LED, które mają mieć b. dużą żywotność, a w praktyce wcale tak nie jest. Koledze w nowym Range Rover Defender padła taka lampa, pozycyjno-dzienna, koszt nowej w ASO to 17 tys. zł.