Druk 3d z gumy/silikonu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1875...2499 postów
Druk 3d z gumy/silikonu
Cześć, może ma ktoś namiary na firmę/ osobę która była by wstanie wydykować na drukarce 3D dumpery do gramofonu. Mam gotowy plik.
-
- 1875...2499 postów
Re: Druk 3d z gumy/silikonu
Nie wiem, jaki to ma mieć kształt. Ale różne wyroby z gum różnych oferuje firma gg trading z ul. Łopuszańskiej w Warszawie.
-
- 250...374 postów
Re: Druk 3d z gumy/silikonu
Cześć, to jest bardzo ogólnikowe pytanie.CHOPIN66 pisze: pt, 23 maja 2025, 23:28 Cześć, może ma ktoś namiary na firmę/ osobę która była by wstanie wydykować na drukarce 3D dumpery do gramofonu. Mam gotowy plik.
Nawet jak znajdziesz firmę, to pierwsze pytanie będzie o twardość gumy w skali Shore`a.
A to zależy od obciążenia, amortyzacja nie ma sensu ani wtedy jak guma jest jak za miękka, ani jak jest za twarda.
Filamenty do drukarek nie są z gumy silikonowej i mają ograniczoną twardość.
Moim zdaniem lepiej/łatwiej jest wydrukować formę (negatyw) i do tego wlać silikonu dwukomponentowego.
Wtedy można uzyskać pożądaną twardość. A taką formę bez problemu można wydrukować z ABS-u na każdej drukarce.
Mam w pracy drukarkę 3D i trochę eksperymentowałem filamentem gumowym, to najwyżej się nadaję jako opona do modeli samochodów.
"Twardość materiału określa się na podstawie wielkości zagłębienia i podaje się ją w skali od 0 (bardzo miękki) do 100 (bardzo twardy). W szczególności norma ISO 868 odnosi się do pomiaru twardości według skal Shore A i Shore D, które stosuje się do różnych twardości materiałów."
Üdv
Macska
Macska
-
- 250...374 postów