Witam.
Trafił do mnie wzmacniacz "Spark530", a praktycznie to co z niego zostało po modyfikacji, wejście to teraz układ ze wspólną katodą następnie inwerter z dzielonym obciążeniem, potem na wtórnik katodowy z niego na układ SRPP i na lampy mocy 6550. Wzmacniacz miał kilka bolączek, zaniki dźwięku w jednym kanale, trzaski w drugim, "dziwna praca" wzmacniacza i do tego miałem go ustawić/zmodyfikować po swojemu. Wzmacniacz był modyfikowany i naprawiany za nim trafił do mnie w znanym w świecie audiofilskim serwisie, nie był mierzony, zostało stwierdzone na słuch "brzmi dobrze". Po wyeliminowaniu usterek zrobiłem pomiary, i tak przy 15W i obciążeniu kolumną głośnikową THD w jednym kanale to 1.6% a w drugim 1.2%, rozkład harmonicznych w funkcji częstotliwości był jak pasmo górskie, różnica THD między kanałami była spowodowana wzrostem poziomu 2 harmonicznej. Moje modyfikacje polegały na zmianie punktów pracy lamp i na koniec dobranie lamp mocy w "prawdziwe pary", tu nadmienię, że w punkcie pracy UL 470V/460V -55V różnica między wszystkimi lampami to 3ma, więc teoretycznie lepsze sparowanie niewiele wniesie, jednak jest inaczej.
Kilka wyjaśnień, po pierwsze piszę o "średnim" poziomie zniekształceń w całym paśmie od 70Hz, po drugie poziom THD dla niskich częstotliwości przed modyfikacją był na poziomie 5%, (moje kolumny mają na wejściu cewkę 23mH i nawet wzmacniacz tranzystorowy klasy A z prądem spoczynkowym 2A nie "schodził" z zniekształceniami poniżej 1%), pomiar wykonałem nie 15W ale przy 18W i na koniec nazwa "Nowy" dotyczy modyfikacji , ale bez dobrania lamp w "prawdziwe pary", "Najnowszy" to pełna modyfikacja.
Obrazy są w takiej formie, aby były zrozumiałe dla właściciela wzmacniacza, dlatego nie bijcie.
Zrobiłem pomiar THD przy 5W i wynoszą 0.025%
Piotr
"Spark 530" na stole
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
"Spark 530" na stole
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: "Spark 530" na stole
Strasznie skomplikowany układ, z tego co opisujesz. Zastanawiam się jaki jest cel włączenia wtórników pomiędzy odwracacz, a stopnie sterujące.
I wszystko to (5 stopni + transformator) jest objęte sprzężeniem zwrotnym i jest stabilne?
Ile stopni jest sprzężonych bezpośrednio, a ile jest po drodze kondensatorów sprzęgających?
I wszystko to (5 stopni + transformator) jest objęte sprzężeniem zwrotnym i jest stabilne?
Ile stopni jest sprzężonych bezpośrednio, a ile jest po drodze kondensatorów sprzęgających?
-
- 125...249 postów
Ja się zastanawiam jaki był cel zmiany oryginalnego układu na to "coś", układ ze wspólną katodą z inwerter z dzielonym obciążeniem bezpośrednie połączenie, następnie kondensator i na wtórnik, wtórnik jest bezpośrednio spięty z układem SRPP i kondensator na lampy mocy. Co do sprzężeń, jest sprzężenie katodowe lamp mocy plus globalne z osobnego uzwojenia na transformatorze głośnikowym. Całość stabilna a po odłączeniu sprzężenia globalnego THD wzrasta do 0.6%.
-
- 3125...6249 postów
Krajowy klon
Ciekawe jakby wyszły współczesne pomiary?