moc transformatora głośnikowego do EL 84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
moc transformatora głośnikowego do EL 84
Cześć,
Proszę o wyjaśnienie jak dobierać moc transformatora głośnikowego do wzmacniacza w układzie SE ?
Pytanie uzasadnione jest ofertą gotowych do nabycia transformatorów dla tej lamy.
Wybrałem dla przykładu popularną EL 84 (ale chodzi mi o zasadę), która nominalnie może przekazać 5,7 W dla głośnika.
Wykonanie - Leszek Ogonowski proponuje 15 W
- Sizei oraz Indel 5 W
- Troidy (co prawda nie E-I) aż 30 W .
Pytanie jaki zapas mocy byłby optymalny ? Ogonowskiego 15 W /5,7 W = 2,6 x więcej -- czy to dobry i konieczny zapas ?
Z kolei 5 W Indela czy Sizei to nie za "ciasno" ?
Dziękuję za cenne uwagi i pozdrawiam
Proszę o wyjaśnienie jak dobierać moc transformatora głośnikowego do wzmacniacza w układzie SE ?
Pytanie uzasadnione jest ofertą gotowych do nabycia transformatorów dla tej lamy.
Wybrałem dla przykładu popularną EL 84 (ale chodzi mi o zasadę), która nominalnie może przekazać 5,7 W dla głośnika.
- Sizei oraz Indel 5 W
Pytanie jaki zapas mocy byłby optymalny ? Ogonowskiego 15 W /5,7 W = 2,6 x więcej -- czy to dobry i konieczny zapas ?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: moc transformatora głośnikowego do EL 84
Witam!emisja01 pisze: ↑ndz, 30 marca 2025, 18:29 Cześć,
- Sizei oraz Indel 5 W
A co tu dobierać?
Weź sobie przykład typowego radia lampowego, telewizora lampowego.....wszędzie ten transformator jest o małym przekroju rdzenia, pomysły, by TG do SE na takich lampach był wielkości transformatora sieciowego z Amatora to wynalazek czasów, gdy pojawili się audiofile i AudioVooDoo.
W magnetofonach szpulowych z RFN ten transformator był o przekroju rdzenia jak TS6-TS10 Zatry.
Od wielkości transformatora i jego rzekomej mocy, którą EDIS zawyża, zależy pasmo przenoszenia(szczególnie bas) i poziom zniekształceń , toteż wzmacniacz Hi-Fi PP na EL84 ma spory, raczej przewymiarowany TG a wzmacniacz gitarowy na tych lampach ma na ogół byle jaki, mały transformator, taki o wielkości TG2/TG2,5, tam nie chodzi o niskie zniekształcenia a o duże a taki badziewny TG jest idealny do tego, pięknie pomagając przesterować końcówkę i dać "drapieżne", rockowe brzmienie.
Co do mocy, to na ogół te trafa była nawijane na wtórnym drutem 0,4-0,6mm2, tak samo TG5-36, który z telewizyjnych jest najlepszy, jak i kiepski TG2-20 czy telewizyjne transformatory odchylania poziomego, z SE na EL84 i tak więcej niż 5W przesterowanego sygnału nie wydusisz, przy małych THD to może 2W uzyskasz.....po co transformator 15W do tego?
Transformator ma mieć Ra odpowiednie dla lampy EL84 w SE a takich jest masa, nawet małe Telefunken na rdzeniu permalojowym się nadają.
Ja dałem TG2-20 od szpulowców ZK120-145 do SE na GU-32, w tym układzie nie moc wyjściowa nie pójdzie powyżej 2W.
A w ogóle prąd anodowy w klasie A płynie taki sam przy 0V na wejściu i przy obcinaniu wierzchołków.....wiedziałeś o tym?
Ja się ma kasę na EDIS to "droga wolna", ja wolę używane....po co Mercedes klasy S jak to samo potrafi Trabant?
W radiach masz takie TG dla tej konfiguracji Jaki sens pchać kolosa Ogonowskiego?
Swego czasu miałem w sowim wzmacniczu tego typu trafa - niestety dzwięk był tragedia. Realne pasmo zaczynało się od 100Hz i niestety zejścia na dole to tam nie był. Ot takie przędkanie środkiem pasma.
Wstawienie współczesnych traf rozwiązało problem.
Wstawienie współczesnych traf rozwiązało problem.
Jedyny transformator głośnikowy SE, produkowany w PRL, mający jakie takie parametry audio to TO-3. Stosowany był w m.in. w radiu "Boston". Moc ok. 4 W.
-
- 3125...6249 postów
Osobiście, jeśli już wykonania fabryczne, stawiał bym na trafo głośnikowe Carmen Stereo (nie miałem nigdy możliwości odsłuchu), dostałem sztukę od kolego z forum, dokonałem precyzyjnej sekcji, dużo zwojów, przeplot (wyniki sekcji są na forum), trafo Carmen Stereo było motane na rdzeniu EI84 (typowe z TV na rdzeniu EI66 w mcz i ,,małe" TWOP) wizualnie (są zdjęcia w necie) Boston ma ciut mniejszy rdzeń niż EI84 (może się jednak mylę) porównywalny z ,,dużym'' TWOP, sądzę, że blachy wtedy były w większości traf podobnej jakości. Na dziś chyba nawijania trafa głośnikowego SE 2x1/2 pierwotne łączone szeregowo z 3x wtórne łączone równolegle (vide trafa HAROLD) plus przeplot jest chyba najbardziej proste i optymalne.
Tak zwane ,,normy zakładowe,, nie są ujednolicone i producenci piszą co im ślina na język przyniesie {stąd te różne moce}. Na tym forum mógł się kiedyś zdarzyć użytkownik, który w jednym czasie posiadał w/w transformatory i przeprowadził wiarygodne testy { może się odezwie?}. Niestety w większości przypadków wiedza ogranicza się do subiektywnej oceny pojedynczego typu porównanego do śmieci z odzysku o raczej miernych parametrach. Zawodowcy i pasjonaci sami nawijają.
Tak że zostaje Koledze ,,totolotek,, .

-
- 3125...6249 postów
Dla siebie motam SE na rdzeniach z traf sieciowych Amatora kupione lata temu dużo i tanio, duże okno, dużo żelaza a rdzeń i karkas jest w komplecie (ktoś skompletuje taniej nawet przy dzisiejszych cenach na Allegro?...kupowałem tylko z karkasami rezoteksowymi, klimatyczne z epoki), czego więcej chcieć.
Szanowni Koledzy, Autor wątku zadał dość konkretne pytanie. Pamiętam, że na nieistniejącej już (a szkoda) stronie Kolegi "jasia" była taka praktyczna zgrubna reguła wiążąca masę transformatora z jego mocą, Może ktoś ją pamięta, jaka to część kg na W tam przypadała?
Potem ewentualnie zająć można się innymi niuansami: sekcjonowanie, materiał i rodzaj rdzenia itp.
Pozdrawiam, Maciek
Potem ewentualnie zająć można się innymi niuansami: sekcjonowanie, materiał i rodzaj rdzenia itp.
Pozdrawiam, Maciek
-
- 3125...6249 postów
Niuans jest jeden jedyny....CENA, jak jest dany rdzeń duży to po co dawać mały z wszelkimi tego problemami.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Autor niestety nie podał do czego ma służyć ten tytułowy transformator, bo jeśli to gitarowiec to w zupełności wystarczy rdzeń EI60/20, czy nawet mniejszy jeśli nie zależy na niskich tonach.
Autor niestety nie podał do czego ma służyć ten tytułowy transformator, bo jeśli to gitarowiec to w zupełności wystarczy rdzeń EI60/20, czy nawet mniejszy jeśli nie zależy na niskich tonach.
Ratujmy stare tranzystory!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!cirrostrato pisze: ↑pn, 31 marca 2025, 09:26 Osobiście, jeśli już wykonania fabryczne, stawiał bym na trafo głośnikowe Carmen Stereo (nie miałem nigdy możliwości odsłuchu), dostałem sztukę od kolego z forum, dokonałem precyzyjnej sekcji, dużo zwojów, przeplot (wyniki sekcji są na forum), trafo Carmen Stereo było motane na rdzeniu EI84 (typowe z TV na rdzeniu EI66 w mcz i ,,małe" TWOP) wizualnie (są zdjęcia w necie) Boston ma ciut mniejszy rdzeń niż EI84 (może się jednak mylę) porównywalny z ,,dużym'' TWOP, sądzę, że blachy wtedy były w większości traf podobnej jakości. Na dziś chyba nawijania trafa głośnikowego SE 2x1/2 pierwotne łączone szeregowo z 3x wtórne łączone równolegle (vide trafa HAROLD) plus przeplot jest chyba najbardziej proste i optymalne.
Oberon Stereo, radio z końcówką SE EL84 ale dwa kanały(fabrycznie nie ma dekodera stereo- ja założyłem na TA7343AP), transformatory głośnikowe wielkości Tak "na oko" podobnie to wygląda jak TG z Rubina 714p.
Mam też transformatory takie Te dwa swoje dałem w pierwszym wzmacniaczu lampowym, który rozebrałem i planuję dać je do PL841(mam taki kaprys- to polskie kuriozum czyli "nasza" EL84 nijak do niej podobna wyprowadzeniami i żarzeniem , choć elektrycznie to samo)
Nie było takiego czegoś, żeby basu tam brakowało, choć USZ było "na pałę" zrobione, na pewno przyjemniej to grało niż Sizei pod PP EL84.
Oberon Stereo to właśnie jest radio klasy jak Carmen Stereo.
Cześć,
Nie podałem ponieważ wymieniłem transformatory tzw. Hi-Fi (nie gitarowe). Czy to oznacza, że moc gitarowca jest inna niż stereo ? Wiem, że pasmo węższe ale to ma przełożenie na wymiar rdzenia a nie na moc chyba. Tej samej mocy transformatory będą się różniły rozmiarami a mi chodzi o "nadwyżkę" mocy...
Cześć,Marek7HBV pisze: ↑pn, 31 marca 2025, 11:12Tak zwane ,,normy zakładowe,, nie są ujednolicone i producenci piszą co im ślina na język przyniesie {stąd te różne moce}. Na tym forum mógł się kiedyś zdarzyć użytkownik, który w jednym czasie posiadał w/w transformatory i przeprowadził wiarygodne testy { może się odezwie?}. Niestety w większości przypadków wiedza ogranicza się do subiektywnej oceny pojedynczego typu porównanego do śmieci z odzysku o raczej miernych parametrach. Zawodowcy i pasjonaci sami nawijają.
Tak że zostaje Koledze ,,totolotek,, .![]()
Normy były nawet polskie a teraz to gówno z za granicy gdzie aluminium kruszy się w rękach a pręt stalowy owija wokól palca...podobnie "węgiel" z Kolumbi miałem w dłoni to rozkruszyłem.
Do loterii trzeba mieć szczeście - ja nie mam
Pytanie mogłoby brzmieć -jakiej średnicy gałki zastosować do wzmacniacza. Proponowane trzy typy transformatorów realnie niewiele się różnią, a wspomniany tylko toroid nie jest brany pod uwagę. Ten toroid faktycznie mógłby pracować przy większej mocy wyjściowej z inną lampą, a z EL84 ma najlepsze parametry. Ale za to trzeba słono zapłacić.