TS40/57 jako głośnikowy PP do GU-50?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
TS40/57 jako głośnikowy PP do GU-50?
Witam!
Trafił mi się w gratisie taki TS40/57, o którym wiem, że bywał używany przez konstruktorów gitarowych jako głośnikowy PP do EL34 czy 6L6/6P3S-EV.
Ja tak bym drugi zdobył i spróbował go wrzucić dla GU-50 w konfiguracji PP, nie chodzi o super parametry, byle tylko grał jak większych rozmiarów TGR czy inny 100/120V od radiowęzła.
Mam trafo sieciowe do tego, GU-50 drogie nie są, widziałem wiele projektów rosyjskich na nich.....Rosjanie traktowali GU-50 jak my EL34 czy pochodne 6L6.
Tu chodzi o eksperyment.....zdaję sobie sprawę, że musi być zasilacz ujemnego napięcia polaryzacji S1 lamp końcowych. Jaki bym musiał głośnik dać?
Bo to trafo 2x7,5V na całe trafo, Ra na lampę ile by musiało być?
A może pod GU-29 by to trafo podeszło?
Trafił mi się w gratisie taki TS40/57, o którym wiem, że bywał używany przez konstruktorów gitarowych jako głośnikowy PP do EL34 czy 6L6/6P3S-EV.
Ja tak bym drugi zdobył i spróbował go wrzucić dla GU-50 w konfiguracji PP, nie chodzi o super parametry, byle tylko grał jak większych rozmiarów TGR czy inny 100/120V od radiowęzła.
Mam trafo sieciowe do tego, GU-50 drogie nie są, widziałem wiele projektów rosyjskich na nich.....Rosjanie traktowali GU-50 jak my EL34 czy pochodne 6L6.
Tu chodzi o eksperyment.....zdaję sobie sprawę, że musi być zasilacz ujemnego napięcia polaryzacji S1 lamp końcowych. Jaki bym musiał głośnik dać?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: TS40/57 jako głośnikowy PP do GU-50?
Witam
Zacznę od tego że to NIE jest wzmacniacz push-pull, nazwa powinna odnosić się do stopnia pracującego w klasie A. Przedstawiony na schemacie stopień końcowy mocy jest klasycznym przykładem wzmacniacza przeciwsobnego pracującego bliżej klasy B.Szrot majster pisze: ↑czw, 13 marca 2025, 20:26Trafił mi się w gratisie taki TS40/57, o którym wiem, że bywał używany przez konstruktorów gitarowych jako głośnikowy PP do EL34 czy 6L6/6P3S-EV.
Dla głośnika 4Ω wychodzi około 3,3 kΩ. Działać będzie, ale pasmo może być zawężone z powodu. Druga kwestia to izolacja wewnątrz uzwojenia pierwotnego. Amplituda napięcia na anodzie lampy w stanie odcięcia może przekroczyć dwukrotność napięcia zasilania anodowego.Szrot majster pisze: ↑czw, 13 marca 2025, 20:26Mam trafo sieciowe do tego, GU-50 drogie nie są, widziałem wiele projektów rosyjskich na nich.....Rosjanie traktowali GU-50 jak my EL34 czy pochodne 6L6.
Tu chodzi o eksperyment.....zdaję sobie sprawę, że musi być zasilacz ujemnego napięcia polaryzacji S1 lamp końcowych.
GU-50-PP.gif.jpg
Jaki bym musiał głośnik dać?
Ratujmy stare tranzystory!
Pierwszy raz spotykam się z takim rozróżnieniem. We wszystkich tekstach anglojęzycznych, jakie znam, określenie "push-pull" jest używane jako odpowiednik naszego "przeciwsobny" i obejmuje wszystkie stopnie, w których dwa elementy pracują w odwrotnej fazie na wspólne obciążenie, niezależnie od klasy pracy...
Jak obliczasz/szacujesz napięcie na anodzie lampy? Zawsze mi się wydawało, że jeżeli uzwojenia są w miarę dobrze sprzężone, to napięcie na obu połówkach będzie takie samo, a zatem nie przekroczy dwukrotności Ua względem masy. Oczywiście mówimy o sytuacji, kiedy obciążenie jest podłączone do wyjścia wzmacniacza.
-
- 2500...3124 posty
Określenie push-pull jest powszechnie używane dla wszelkiej maści wzmacniaczy przeciwsobnych, niezależnie od klasy, w której pracują. Nie wiem skąd nagle te rewelacje, że jest ono poprawne tylko dla klasy A i dlaczego Kolega próbuje wszystich nagle poprawiać.AZ12 pisze: ↑pt, 14 marca 2025, 08:35 Witam
Zacznę od tego że to NIE jest wzmacniacz push-pull, nazwa powinna odnosić się do stopnia pracującego w klasie A. Przedstawiony na schemacie stopień końcowy mocy jest klasycznym przykładem wzmacniacza przeciwsobnego pracującego bliżej klasy B.Szrot majster pisze: ↑czw, 13 marca 2025, 20:26Trafił mi się w gratisie taki TS40/57, o którym wiem, że bywał używany przez konstruktorów gitarowych jako głośnikowy PP do EL34 czy 6L6/6P3S-EV.
7,5 V jest podawane przy pełnym obciążeniu, w rzeczywistości przekładnia będzie inna, trzeba by dokonać standardowego pomiaru, czyli podłączyć pierwotne do sieci, zmierzyć napięcie na wtórnym i najlepiej zmierzyć prąd jałowy uzwojenia pierwotnego, co pozwoli wyliczyć jego indukcyjność.AZ12 pisze: ↑pt, 14 marca 2025, 08:35Dla głośnika 4Ω wychodzi około 3,3 kΩ. Działać będzie, ale pasmo może być zawężone z powodu. Druga kwestia to izolacja wewnątrz uzwojenia pierwotnego. Amplituda napięcia na anodzie lampy w stanie odcięcia może przekroczyć dwukrotność napięcia zasilania anodowego.Szrot majster pisze: ↑czw, 13 marca 2025, 20:26Mam trafo sieciowe do tego, GU-50 drogie nie są, widziałem wiele projektów rosyjskich na nich.....Rosjanie traktowali GU-50 jak my EL34 czy pochodne 6L6.
Tu chodzi o eksperyment.....zdaję sobie sprawę, że musi być zasilacz ujemnego napięcia polaryzacji S1 lamp końcowych.
GU-50-PP.gif.jpg
Jaki bym musiał głośnik dać?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przy prawidłowym wysterowaniu nie, ale przy przesterowaniu może się tak zdarzyć.Ola Boga pisze: ↑pt, 14 marca 2025, 09:02Jak obliczasz/szacujesz napięcie na anodzie lampy? Zawsze mi się wydawało, że jeżeli uzwojenia są w miarę dobrze sprzężone, to napięcie na obu połówkach będzie takie samo, a zatem nie przekroczy dwukrotności Ua względem masy. Oczywiście mówimy o sytuacji, kiedy obciążenie jest podłączone do wyjścia wzmacniacza.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Przebieg zbliżony do prostokąta plus indukcyjność rozproszenia transformatora, to samo można zauważyć w przetwornicach. Przesterowanie wzmacniacza lampowego może się zdarzyć i nie powinno prowadzić do jego uszkodzenia.
-
- 3125...6249 postów
TS40 (zasilacz Vela, wtórne ok. 2x9V) ma wtórne na wierzchu, w parametry jako głośnikowy nie wnikam ale można odwinąć cześć uzwojeń bez rozbierania oczywiście rdzenia (potem łączonych równolegle) i dopasować Raa do dowolnego praktycznie głośnika.Szrot majster pisze: ↑czw, 13 marca 2025, 20:26 Jaki bym musiał głośnik dać?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Przy 220V 9V, przy 230V jest 9,6V.
Czyli 220/9 to n=24,5
Czyli dla 4 omów wychodzi Ra 2,4k.
Jaka lampa by tu podeszła?
Bo trafa "śmieciowe" a na "rasowe" PP nie wydam kasy dla zabawy.
2,4k to chyba byłoby idealnie dla GU-29?
Oczywiście PP.
Przy 220V 9V, przy 230V jest 9,6V.
Czyli 220/9 to n=24,5
Czyli dla 4 omów wychodzi Ra 2,4k.
Jaka lampa by tu podeszła?
Bo trafa "śmieciowe" a na "rasowe" PP nie wydam kasy dla zabawy.
2,4k to chyba byłoby idealnie dla GU-29?
Oczywiście PP.
Wracając do pierwszego zdania - tylko gitarowiec i to tylko dla dręczycieli uszu. Szkoda fatygi. 

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Czyli jest lipna sytuacja
Tak więc przy moich funduszach zostanę przy topologii SE lub SRPP.....bynajmniej trafa są tanie i dostępne w sporej ilości na rynku wtórnym
Poza tym jak mam kupić nawet dedykowane trafa do EL34 i budować na GU-50 to też w cenie do 400zł sam szmelc jest, półka jakościowa typu SIZEI niestety mnie nie satysfakcjonuje, takie transformatory na rdzeniu EI ucinają wysokie tony, ja odczuwam brak tego "cykania", które typowe jest dla końcówek mocy półprzewodnikowych.
Czyli tanio to już nie będzie dobrze....
Czyli jest lipna sytuacja

Tak więc przy moich funduszach zostanę przy topologii SE lub SRPP.....bynajmniej trafa są tanie i dostępne w sporej ilości na rynku wtórnym

Poza tym jak mam kupić nawet dedykowane trafa do EL34 i budować na GU-50 to też w cenie do 400zł sam szmelc jest, półka jakościowa typu SIZEI niestety mnie nie satysfakcjonuje, takie transformatory na rdzeniu EI ucinają wysokie tony, ja odczuwam brak tego "cykania", które typowe jest dla końcówek mocy półprzewodnikowych.
Czyli tanio to już nie będzie dobrze....
Bez przesady, transformatory na rdzeniu EI mogą spokojnie przenosić pasmo powyżej akustycznego, -3dB przy 50kHz to nie będzie żaden wielki wyczyn. Spokojnie można kupić taki transformator poniżej 500zł. Chyba, że masz na myśli parę, to rzeczywiście niekoniecznie...Szrot majster pisze: ↑sob, 15 marca 2025, 17:11Tak więc przy moich funduszach zostanę przy topologii SE lub SRPP.....bynajmniej trafa są tanie i dostępne w sporej ilości na rynku wtórnym![]()
ps. Bynajmniej, to nie przynajmniej

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Ola Boga pisze: ↑sob, 15 marca 2025, 19:05Bez przesady, transformatory na rdzeniu EI mogą spokojnie przenosić pasmo powyżej akustycznego, -3dB przy 50kHz to nie będzie żaden wielki wyczyn. Spokojnie można kupić taki transformator poniżej 500zł. Chyba, że masz na myśli parę, to rzeczywiście niekoniecznie...Szrot majster pisze: ↑sob, 15 marca 2025, 17:11Tak więc przy moich funduszach zostanę przy topologii SE lub SRPP.....bynajmniej trafa są tanie i dostępne w sporej ilości na rynku wtórnym![]()
ps. Bynajmniej, to nie przynajmniej![]()
To cudo mnie nie oczarowało niestety....dwa układy, jeden klasa A i GI-30, drugi to AVT-2754, podobnie brak najwyższych tonów.
-
- 3125...6249 postów
Jak dla mnie brak podziału karkasu na dwie połowy z marszu eliminuje jakość trafa PP.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
W sumie można uzwojenie pierwotne (anodowe) nawijać bifilarnie, ale potrzebny jest do tego przewód nawojowy o dużej wytrzymałości napięciowej rzędu kilowoltów. Oczywiście do końca lat 80 był on trudno dostępny.cirrostrato pisze: ↑sob, 15 marca 2025, 22:38 Jak dla mnie brak podziału karkasu na dwie połowy z marszu eliminuje jakość trafa PP.