Czasomierz C-1
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czasomierz C-1
Witam.
Wygląda na "akademicką rzeźbę" ale może ktoś widział/posiada do niego dokumentację...
Wygląda na "akademicką rzeźbę" ale może ktoś widział/posiada do niego dokumentację...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Czasomierz C-1
Musi być nie nowszy niż z pierwszej połowy lat 70. Wyższa Szkoła Inżynierska w Białymstoku została w 1974 przekształcona w Politechnikę Białostocką.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
I może to jest trop,by odezwać się do ich dziekanatu czy nie dysponują w archiwum dokumentacją techniczną do tego urządzenia.Thereminator pisze: ↑pt, 7 marca 2025, 17:35 Musi być nie nowszy niż z pierwszej połowy lat 70. Wyższa Szkoła Inżynierska w Białymstoku została w 1974 przekształcona w Politechnikę Białostocką.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wydział Elektryczny przeniesiono jakieś 15 lat temu z budynku na ul. Grunwaldzkiej do nowego budynku na terenie kampusu PB na Wiejskiej. Ciekawe czy przy okazji przeprowadzki nie pozbyto się zbędnych materiałów...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Tak z ciekawości - posiadasz może jakieś zdjęcia wnętrza? Biorąc pod uwagę czasy powstania i wymiary obudowy to może być albo zrobione na solidnym wsadzie dewizowym (w postaci zachodnich kości) albo... solidnym wiadrze elementów dyskretnych. 

Politechnika Wrocławska miała wydzielony "Zakład Aparatury Naukowej i Dydaktycznej" który robił różne tego typu urządzenia.
Może Politechnika Białostocka też miała wydzieloną jednostkę?
Marek
Może Politechnika Białostocka też miała wydzieloną jednostkę?
Marek
-
- 3125...6249 postów
Ciekawe, czy mój generator (pracę obroniłem w maju 1977) dwóch impulsów odległych w czasie o .....itd itd nazwany potem potocznie moim nazwiskiem, jeszcze gdzieś się uchował w jakimś kącie w Zakładzie Telewizji na PW, może kolega gsmok by to, w wolnym czasie, sprawdził (byłem bardzo dumny bo mój promotor śp. dr Kiełek dość długo ten sprzęt używał....z braku czegoś lepszego choć parametry miał niezgorsze) od wielu lat nie zawitałem w progi mojej dawnej Alma Mater.
Jak tylko będę w jego pobliżu to na pewno zajrzę do środka i go obfotografuję!
'Wsad dewizowy jest minimalny', natomiast rzeźba pełną parą

O super, masz zdjęcia. Ale wypaaaaas!
Podejrzewałem coś takiego po wymiarach obudowy.

Trochę go szkoda ale przecież nie można ratować wszystkiego (idzie do utylizacji).
Na pewno jestem w stanie 'wyrwać' płytki (z obciętym złączem krawędziowym).
Doliczyłem się ~150tranzystorów - czy ktoś byłby chętny ?
Fest flaszka potrzebna
Na pewno jestem w stanie 'wyrwać' płytki (z obciętym złączem krawędziowym).
Doliczyłem się ~150tranzystorów - czy ktoś byłby chętny ?
Fest flaszka potrzebna

Nie no... szkoda takiego cudaka na przemiał. Może jakieś muzeum?