Cytat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Cytat
"Poza tym jest jeszcze jedna rzecz. Jeżeli przepali się żarzenie w lampie, to we wzmacniaczu z katodami tlenkowymi nic się nie stanie - wzmacniacz przestanie grzać i grać. Ale jeżeli załóżmy w Ongaku pęknie włókno katody, i nie daj Boże, to włókno, które jest napinane przez sprężynkę, po prostu tak odskoczy, że zewrze anodę do żarzenia, to tylko głuche szczeknięcie i do widzenia z kolumnami. To nic go nie uratuje, żaden bezpiecznik. Więc jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania lampy z włóknami bezpośrednio żarzonymi są bardzo niebezpieczne. Wymagają bardzo stabilnego podłoża, braku wstrząsów no i trzeba przestrzegać zalecanych godzin pracy, nie katować lampy do końca aż się przepali. Nie wiem czy w instrukcji obsługi do tych szczytowych wzmacniaczy jest to uwzględnianie. A trzeba wiedzieć, że do takich wzmacniaczy ludzie podłączają kolumny wartości pół samochodu jeśli nie więcej. I można mieć niemiłą niespodziankę, gdy taki wzmacniacz nawali. O ile wzmacniacz z prostymi lampami po prostu przestanie grać to wzmacniacz z takimi lampami może zrobić przykrą niespodziankę ".
Kto odgadnie -kto to powiedział?
Kto odgadnie -kto to powiedział?
-
- 2500...3124 posty
Tego dziada, co go tu widzicie, Florkiem zwają,
Wszyscy mu się manipulować dają,
Florek ściemnia tu i tam,
Wała pokazując nam.
Założę się o QADRO parowanych i ujednolicanych dla audio EL34, oraz 10 kondensatorów Aerovox faworyzujących parzyste harmoniczne, że to on. Nikt inny pewnie by czegoś takiego nie wymyślił, no może poza jego synusiem. Aha, to może też być Senicz- kto go wie, może on jest w jakichś konszachtach z Florkiem?
Wszyscy mu się manipulować dają,
Florek ściemnia tu i tam,
Wała pokazując nam.
Założę się o QADRO parowanych i ujednolicanych dla audio EL34, oraz 10 kondensatorów Aerovox faworyzujących parzyste harmoniczne, że to on. Nikt inny pewnie by czegoś takiego nie wymyślił, no może poza jego synusiem. Aha, to może też być Senicz- kto go wie, może on jest w jakichś konszachtach z Florkiem?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
-
- moderator
-
- moderator
Re: Cytat
Już wiem - ale się nie liczy, bo oszukiwałem :)kotok pisze: Kto odgadnie -kto to powiedział?
Re: Cytat
No ja też. To Andrzej Marków (i tak nie wiem kto to:P) Znalazłem wywiad z nim: http://www.hifi.pl/opinie/wywiad/markow01.phptszczesn pisze:Już wiem - ale się nie liczy, bo oszukiwałemkotok pisze: Kto odgadnie -kto to powiedział?
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Dlaczego wkleś dokładnie to samo co ja? Mogłeś choć o jedno słowo się przesunąć :)OTLamp pisze:Ale ja oszukiwałem. Wkleiłem "w Ongaku pęknie włókno katody" do google. Inaczej nigdy w życiu bym nie zgadnął.kotok pisze::arrow: OTLamp
Brawo !!!
To jest ten Pan,co produkuje wzmacniacze Pokahontas.
Co mam Ci wysłać?