Cześć!
Wpadl mi w ręce odbiornik Pionier-U2 chyba w starej wersji, bo filtry ma zaciskane do chassis. Niestety, w środku był armegeddon - szczury, dziki i próby napraw. Zmusiło mnie to do rozebrania go na atomy.
Chciałem zweryfikować działanie filtrów, m.in. p.cz. Zdjąłem charakterystykę przenoszenia metodą automatyczną - generator sterowany przez oscyloskop:
Jak widać są "trochę" odstrojone od 465kHz. Czy może to wynikać z faktu, że są odłączone od układu, czy po prostu z czasem odpłynęły? Korci mnie, żeby je dostroić poza układem pod obserwacją oscyloskopu, bo jest to wygodne. Czy taka metoda to strzał w kolano?
Podobny temat dotyczy filtra wejściowego, który ma obciąć p.cz., jak rozumiem, żeby nie podawać "konkurencyjnego" sygnału z anteny:
Tutaj wycina akurat początek pasma fal średnich i wypada to przesunąć...
pozdrawiam,
Michał
Pionier-U2 - Pomiary filtrów, ale poza układem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3 posty
Pionier-U2 - Pomiary filtrów, ale poza układem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Pionier-U2 - Pomiary filtrów, ale poza układem
Zdecydowanie w układzie. Pojemności w układzie wchodzą w skład pojemności obwodów LC - inaczej nie nastroisz ich dobrze.
-
- 3 posty
Dzięki, tak czułem, że to byłoby zbyt piękne 

-
- moderator
Generator modulowany na sztywną częstotliwość p.cz. nastrugasz sobie bez problemu na dwóch tranzystorach i możesz stroić radio na słuch.
-
- 3 posty
Mam generator z modulacją, tutaj nie ma problemu. Po prostu radio jest w częściach obecnie i nie miałem możliwości tego pomierzyć w żywym organiźmie - ale przynajmniej mogę z grubsza określić czy poszczególne bloki "żyją". W szczególności się obawiałem "zgonu" cewek, które są ciężkie w naprawie.
Z ciekawości pomierzyłem wejściowe filtry przestrajane - w skrajnych położeniach agregatu C8+C9: Wygląda, że wszystko stroi się niżej niż powinno, górne częstotliwości są obcięte o ok. 30%.
Z ciekawości pomierzyłem wejściowe filtry przestrajane - w skrajnych położeniach agregatu C8+C9: Wygląda, że wszystko stroi się niżej niż powinno, górne częstotliwości są obcięte o ok. 30%.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.