Odbiornik Ara
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Odbiornik Ara
Szukam schematu montażowego do tego radia oraz oznaczeń i danych nawojowych filtrów tego odbiornika. Może ktoś ma?
- walllker
- 625...1249 postów
Re: Odbiornik Ara
Wiem że to nie schemat ale nie widziałem tego radia na żywo więc znalazłem filmik z jego prezentacji tu link https://m.youtube.com/watch?v=o4eWvYG0AOo
Re: Odbiornik Ara
Cirrostrato podrzucił mi obiecane filtry, wśród których były też dokładnie te, o jakie mi chodziło. Wygląda na to, że wystarczy na jeden egzemplarz i dlatego nie wstrzymuję jeszcze poszukiwań filtrów. Z filmu na Youtube niestety nie wszystko widzę, co poważnie utrudnia montaż. Schemat elektryczny był w "Radioamatorze i Krótkofalowcu" nr 2/1967 (a nie 1976, jak było na stronie "Oldradio", z której link do schematu jest nieaktywny
)
Schemat w "Radiomatorze i Krótkofalowcu" ma błędy. Pierwszy filtr p.cz. jest źle narysowany, zaś w końcówce mocy źle narysowany jest jeden tranzystor (kolektor zamieniony z emiterem).
Brakuje mi jeszcze sporo części, aby uruchomić chociaż częściowo ten układ. Może ktoś ma zdjęcia połączeń od strony druku? Wygląda na to, że co nieco jest tam łączone na przewodach.

Schemat w "Radiomatorze i Krótkofalowcu" ma błędy. Pierwszy filtr p.cz. jest źle narysowany, zaś w końcówce mocy źle narysowany jest jeden tranzystor (kolektor zamieniony z emiterem).
Brakuje mi jeszcze sporo części, aby uruchomić chociaż częściowo ten układ. Może ktoś ma zdjęcia połączeń od strony druku? Wygląda na to, że co nieco jest tam łączone na przewodach.