Wydajność prądowa transformatora zasilającego

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Wydajność prądowa transformatora zasilającego

Post autor: elektron »

Nurtuje mnie następujące pytanie na które nie potrafię znaleźć sensownej odpowiedzi: jak prawidłowo dobiera się wydajność prądową transformatora sieciowego. Dla przykładu weźmy połówkę triody 6N13S która w ustalonym punkcie pracy pobiera 100mA. Ia max dla tej lampy to 130mA. I teraz pojawia się pytanie czy zasilacz powinien mieć wydajność 100mA, czy też Ia max, czy też inną wartość? Czy do obranego punktu odniesienia dodaje się jakiś ustalony zapas jeśli tak to jaki?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wydajność prądowa transformatora zasilającego

Post autor: tszczesn »

elektron pisze:Nurtuje mnie następujące pytanie na które nie potrafię znaleźć sensownej odpowiedzi: jak prawidłowo dobiera się wydajność prądową transformatora sieciowego. Dla przykładu weźmy połówkę triody 6N13S która w ustalonym punkcie pracy pobiera 100mA. Ia max dla tej lampy to 130mA. I teraz pojawia się pytanie czy zasilacz powinien mieć wydajność 100mA, czy też Ia max, czy też inną wartość? Czy do obranego punktu odniesienia dodaje się jakiś ustalony zapas jeśli tak to jaki?
Zasilacz się dobiera na średni maksymalny prąd układu. Jak wzmacniacz pracuje w klasie A to średni prąd jest stały, niezależny od mocy, taki jak jest ustawiony punktpracy lampy (w twoim przykładzie - 100mA). W klasie B i AB rośnie on z mocą wyjściową. Nie trzeba liczyć zasilacza na największy prad chwilowy (dla klasy A - podwójny prąd spoczynkowy), bo dostarczeniem tych impulsów zajmie się kondensator zasilacza.
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Wielkuchne dzięki! O to mi właśnie chodziło :D