Ostrzeżenie z przeglądarki
Moderator: gsmok
-
- 625...1249 postów
Ostrzeżenie z przeglądarki
Przy próbie wejścia na forum moja przeglądarka wyświetla komunikat o potencjalnym niebezpieczeństwie i pozwala kontynuować jedynie na własne ryzyko. Chyba jakiś certyfikat się przeterminował, czy coś takiego...?
-
- 1875...2499 postów
Re: Ostrzeżenie z przeglądarki
Mam to samo w najnowszej wersji Chrome na systemie Android 10.13
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Czołem.
Koleżanki i Koledzy, wygasła ważność certyfikatu i trzeba będzie ją ponownie odnowić (opłacić). Koszty niestety ponownie wzrosły, co sprawia, że utrzymanie naszego Forum staje się coraz droższe. Proszę o cierpliwość. Oczywiście wygaśnięcie certyfikatu nie oznacza jeszcze, że wchodzenie na "Triodę" jest teraz niebezpieczne.
Pozdrawiam
Romek
Koleżanki i Koledzy, wygasła ważność certyfikatu i trzeba będzie ją ponownie odnowić (opłacić). Koszty niestety ponownie wzrosły, co sprawia, że utrzymanie naszego Forum staje się coraz droższe. Proszę o cierpliwość. Oczywiście wygaśnięcie certyfikatu nie oznacza jeszcze, że wchodzenie na "Triodę" jest teraz niebezpieczne.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Korzystam z Chrome, nic mi nie wyskakuje... Na szczęście.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 250...374 postów
Romekd czy to duży problem organizacyjny/prawny uruchomić dla naszego forum jakąś formę "donate" czy "patronite", przecież każdy by coś tam wpłacił, czemu masz utrzymywać forum ze swoich pieniędzy?
-
- 2500...3124 posty
To raczej powód do obaw a nie szczęścia...Olkus pisze: pn, 8 stycznia 2024, 19:09 Korzystam z Chrome, nic mi nie wyskakuje... Na szczęście.
Pozdrawiam,
A.
Wyobraźmy sobie 'spoofing' strony banku i brak ostrzeżenia o nieprawidłowym certyfikacie

-
- moderator
Domyślam się, że nie masz zainstalowanych żadnych poważniejszych programów chroniących Twój komputer przed "wirusami". Też korzystam z Chrome na dwóch komputerach (plus antywirus Norton 360), Firefoxa na trzecim (plus Norton 360), Opery na kolejnym (z Microsoft Security Essentials) i przeglądarki Samsunga na Smartfonie (z antywirusem Norton 360) i żadne z tych urządzeń nie pozwoliło mi dzisiejszego rana otworzyć strony "Trioda"... Zorientowałem się, a właściwie to podpowiedział mi to mój wspólnik w firmie, że wygasł certyfikat bezpieczeństwa, wszedłem więc na stronę nie przez adres zaczynający się od "https://..., a przez starszy i niezabezpieczony http://... i strona się otworzyła.Olkus pisze: pn, 8 stycznia 2024, 19:09 Korzystam z Chrome, nic mi nie wyskakuje... Na szczęście.
Pozdrawiam,
A.
Za niedługo działanie Forum powinno powrócić do normy.
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Dotychczas (przez ponad 20 lat!) miejsce na serwerze, domenę i certyfikat opłacał Administrator naszego Forum. Obecnie analizujemy różne rozwiązania i za moment sytuacja wróci do normy (też zastanawiałem się z Kolegami nad "patronite", ale jeszcze to przemyślimy...).namor pisze: pn, 8 stycznia 2024, 20:22 Romekd czy to duży problem organizacyjny/prawny uruchomić dla naszego forum jakąś formę "donate" czy "patronite", przecież każdy by coś tam wpłacił, czemu masz utrzymywać forum ze swoich pieniędzy?
Pozdrawiam
Romek
-
- 3125...6249 postów
Powinno być już OK. Proszę o info, czy wszystko wróciło do normy. Choć może to potrwać parę chwil zanim certyfikat zacznie wszędzie działać. Przy okazji dziękuję Wszystkim za chęć pomocy finansowej (zrzutki na certyfikat itp.).
-
- 625...1249 postów
Pamiętam jak jakiś czas temu był temat dotyczący dobrowolnych opłat na funkcjonowanie forum, ale wniosek końcowy był że taka opcja odpada mimo że znalazło się wielu chętnych...gsmok pisze: pn, 8 stycznia 2024, 20:55 Przy okazji dziękuję Wszystkim za chęć pomocy finansowej (zrzutki na certyfikat itp.).
Nie mogę znaleść tamtego wątku, wyszukiwarka działa jak działa...
-
- 250...374 postów
-
- 1875...2499 postów
Jest ok, już nie ma komunikatu.gsmok pisze: pn, 8 stycznia 2024, 20:55 Powinno być już OK. Proszę o info, czy wszystko wróciło do normy. Choć może to potrwać parę chwil zanim certyfikat zacznie wszędzie działać. Przy okazji dziękuję Wszystkim za chęć pomocy finansowej (zrzutki na certyfikat itp.).
-
- 625...1249 postów
No i podatków nie trzeba płacić

-
- 375...499 postów
Można prosić o linka, do gansktera, który się tak miło urządził z certyfikatami? Domena, rozumiem - unikalny adres i chroniony jednak. Co za dużo to niezdrowo. Zwykły haracz, bo na zaprzyjaźnionych przeglądarkach, będzie ostrzeżenie. Jest to forma zniesławiania. Przypomnę, że już wszyscy używają silnika chrome (Abc, czyli google). Nawet M$.
W innym wątku napisałem o antywirusach: w 12 kupiłem laptop z 7 i tam miałem tylko defendera. Dzieci używały, system jest do dziś na HDD, ale już nie używam. Do sieci, tylko Linux. Windows, to bezradność. Dajecie się terroryzować, a M$, rozdaje edukacyjne windowsy w szkołach i dba, by nie było Linuxa, na PC w podstawówkach. Uczcie się sami, to nie jest skomplikowane w czasach, kiedy PC i laptopy, są darmowe. Wystarczy pastę nałożyć i umyć.
W innym wątku napisałem o antywirusach: w 12 kupiłem laptop z 7 i tam miałem tylko defendera. Dzieci używały, system jest do dziś na HDD, ale już nie używam. Do sieci, tylko Linux. Windows, to bezradność. Dajecie się terroryzować, a M$, rozdaje edukacyjne windowsy w szkołach i dba, by nie było Linuxa, na PC w podstawówkach. Uczcie się sami, to nie jest skomplikowane w czasach, kiedy PC i laptopy, są darmowe. Wystarczy pastę nałożyć i umyć.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.