Czy ktoś może budował wzmacniacz na tych lub podobnych lampach i chciałby się podzielić swoimi wrażeniami?
Zastanawiam się, czy warto iść w tym kierunku

Pozdrawiam,
A.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wklejony schemat widziałem.Thereminator pisze: pt, 1 grudnia 2023, 14:40 https://ha3ftv.ewk.hu/otl-amplifier-with-tubes/
https://www.elforum.info/topic/128808-o ... 500-pl509/
A ponieważ EL/PL36 niedaleko do EL/PL500 https://trioda.nazwa.pl/fonar/audio/fot ... ag9007.htm
Schematów tam nie ma, ale oglądałem w internecieCHOPIN66 pisze: pt, 1 grudnia 2023, 15:07 W temacie dot. OTL SEPP na 4x6P1P zamieściłem schemat Technicsa 20A i Luxmana MQ-36 one były na obciążenie 16 om. Tak więc można podejrzeć rozwiązania.
Dwie PL504 są wstanie w przy sygnale ciągłym dostarczyć 820 mA przy napięciu na anodach 50V. Dlatego właśnie OTL na 8-16 om miały zasilanie anod z napięcia 140-200V po to aby na każdej lampie było po 50-100V spadku napięcia bo wtedy można pobrać duży prąd anodowy + prąd siatki drugiej bez przekraczania mocy admisyjnejMarek7HBV pisze: pt, 1 grudnia 2023, 15:55 Czyli Kolega zamierza zastosować lampy z niedokończonego wzmacniacza do nowego projektu {kupno nowych i droższych raczej nie przewiduje?}. Niestety OTl { czyli BEZTRANSFORMATOROWY} na PL504 przy głośniku 8 omów wymagałby zastosowania 16 lamp mocyotl 8xpl500.gif . Natomiast prosty układ zamieszczony przez Kol. Teminatora dostarczy z 6 -8 watów współpracując z prymitywnym transformatorem, a wykonany w postaci mostka - dwa razy tyle. Co do jakości to raczej będzie to ,,wzmacniacz lampowy,, , a nie współczesny Hi-Fi.![]()
Mniej więcej. Z lepszych lamp mam 6P45S, niestety tylko 3 sztuki. 16 lamp to już trochę dużo.Marek7HBV pisze: pt, 1 grudnia 2023, 15:55 Czyli Kolega zamierza zastosować lampy z niedokończonego wzmacniacza do nowego projektu {kupno nowych i droższych raczej nie przewiduje?}. Niestety OTl { czyli BEZTRANSFORMATOROWY} na PL504 przy głośniku 8 omów wymagałby zastosowania 16 lamp mocy.
Jak już mam i tak mieć TG no to bardziej będzie mi się opłacało dokończyć stary projekt.Natomiast prosty układ zamieszczony przez Kol. Teminatora dostarczy z 6 -8 watów współpracując z prymitywnym transformatorem, a wykonany w postaci mostka - dwa razy tyle. Co do jakości to raczej będzie to ,,wzmacniacz lampowy,, , a nie współczesny Hi-Fi.![]()
Czyli przy użyciu mniejszej ilości lamp w układzie z tamtego schematu, nie zadziała on prawidłowo przy obciążeniu 8 omów?Marek7HBV pisze: pt, 1 grudnia 2023, 19:24 Dwie równolegle, czyli cztery na kanał? Nawet gdyby pracowału w klasie ,,B,, , to więcej niż z 5 watów nie będzie na 8 omach { a co się będzie działo z anodami}. Przedstawiony wyżej schemat na ośmiu PL500 na kanał ma taki trick że zastosowano niskie napięcie anodowe i rezystory szeregowe 22 omy przy każdej z lamp, dzięki temu tracona moc na anodach mieści się w obszarze bezpiecznym {nawet dla obciążenia 4 omy}.
![]()
Chyba w każdym OTL lampy wyjściowe pracują przy niskim napięciu by móc dostarczyć jak największego prądu.Marek7HBV pisze: pt, 1 grudnia 2023, 19:24 Dwie równolegle, czyli cztery na kanał? Nawet gdyby pracowału w klasie ,,B,, , to więcej niż z 5 watów nie będzie na 8 omach { a co się będzie działo z anodami}. Przedstawiony wyżej schemat na ośmiu PL500 na kanał ma taki trick że zastosowano niskie napięcie anodowe i rezystory szeregowe 22 omy przy każdej z lamp, dzięki temu tracona moc na anodach mieści się w obszarze bezpiecznym {nawet dla obciążenia 4 omy}.
![]()
Są tacy co PL504 mają więcej...a nawet jeszcze dużo więcej. Pozdrawiam.onyx1944 pisze: pt, 1 grudnia 2023, 20:27 Kwestia dostępności lamp też nie jest tak optymistyczna, przy 20 sztukach (2x2x5) raczej się nie skończy i trzeba mieć znacznie więcej by je dobrać.
A o czym to pisałemMarek7HBV pisze: pt, 1 grudnia 2023, 19:24 Dwie równolegle, czyli cztery na kanał? Nawet gdyby pracowału w klasie ,,B,, , to więcej niż z 5 watów nie będzie na 8 omach { a co się będzie działo z anodami}. Przedstawiony wyżej schemat na ośmiu PL500 na kanał ma taki trick że zastosowano niskie napięcie anodowe i rezystory szeregowe 22 omy przy każdej z lamp, dzięki temu tracona moc na anodach mieści się w obszarze bezpiecznym {nawet dla obciążenia 4 omy}.
![]()
I mocy S2CHOPIN66 pisze: pt, 1 grudnia 2023, 16:36
Dlatego właśnie OTL na 8-16 om miały zasilanie anod z napięcia 140-200V po to aby na każdej lampie było po 50-100V spadku napięcia bo wtedy można pobrać duży prąd anodowy + prąd siatki drugiej bez przekraczania mocy admisyjnej