Układ wzmacnacza Unity Coupled - połączenie Circlotrona i CFB

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Układ wzmacnacza Unity Coupled - połączenie Circlotrona i CFB

Post autor: Misiek13 »

Do rozpoczęcia rozważań o tym ciekawym układzie zainspirował mnie post naszego kolegi:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 99#p356399
Zacząłem temat zgłębiać i okazuje się, że tego typu konfiguracja przez wiele lat była stosowana przez firmę McIntosh w wielu urządzeniach. Ciekawy jest MC240:
https://www.thetubestore.com/lib/thetub ... s-List.pdf
Najważniejsze cechy ukłądu to:
1. Zastosowano 2 diody krzemowe w zasilaczu anodowym i 1 selenową w zasilaczu napięcia ujemnego.
2. W patologicznych wręcz warunkach pracująca ECC83 w układzie polaryzacji lamp końcowych (Ua=485V)
3. Ciekawy transformator wyjściowy nawijany bifilarnie???
Znalazłem jeszcze ciekawy artykuł o pierwowzorze tego urządzenia:
trifilar transformer.pdf
Jest tu opis jeszcze trudniejszego transforamtora nawinętego trifilarnie - 3 uzwojenie do zasilania siatek 2 lamp z dodatkowego źródła napięcia.
Postranowiłem wykonać wersję nano tego układu na 6P1P-EW - tanich i mam ich trochę na stanie. Miałem do przerobienia 2 transformatory na rdzeniu EI135/42 - na tych rdzeniach i karkasach miały powstać transformatory wyjściowe. Jadnak lampa 6P1P nie pasowała mi wizualnie do takiego transformatora. Zmieniłem więc zdanie i wybrałem równie tanią lampe 6P3SE - kupowaną w czasach gdy "prawie nowa" kosztowała 5zł.
Założenia do projektu:
- nadal ma to być prosty układ - moc wyjściowa ok 25W
- automatyczna polaryzacja lamp końcowych - większe rezystory siatkowe ułatwią sterowanie dużą amplitudą.
- możliwość podłączenia innych lamp końcowych np. EL34 - wykreślone - nie można zastosować jednocześnie EL34 i 7027
- układ odwracacza z Wiliamsona
- 4 diody półprzewodnikowe w zasilaczu
- wszystkie elementy indukcyjne własnej roboty: transformatory wyjściowe na EI135/42, sieciowy na EI120/42 i dławik na EI84/42
- nie umiem nawinąć transformatora bifilarnie, więc go nieco inaczej zaprojektuję.
Po kilku próbach powstało coś takiego:
Wzmacniacz na 6P3S.pdf
Muszę przyznać, że jestem zadowolony z efektu:
- moc 25W
- czułość 1Vrms
- pasmo (-3dB) 15Hz - 70kHz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Re: Układ wzmacnacza Unity Coupled - połączenie Circlotrona i CFB

Teraz trochę zdjęć:
6P3S przód.jpg
Ta gałka bez dekielka bardziej mie się podoba i tak ma być.
6P3S góra.jpg
Uzwojenia transformatorów i dławika osłonięte nowoczesnym preszpanem.
Łatwy dostęp do punktów pomiaru i potencjometrów biasu.
6P3S spód.jpg
Wstrętne nóżki, naprawdę nic lepszego nie miałem.
6P3S wnętrze.jpg
Mój ulubiony sposób montażu: 1 płytka do wszystkiego, gorące elementy na górze, zimne pod spodem, żarzenie przewodami. Sznurki wymagają poprawy.
6P3S wywalona płytka.jpg
Widok na płytkę od góry - elementy retro rezystory MŁT i potencjometry biasu CN15 100Ω
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Elegancki czysty montaż, bardzo ładnie.
Nietuzinkowo zrealizowany stopień końcowy, szacunek za samodzielne zaprojektowanie i wykonanie transformatorów wyjściowych.
Generalnie gratulacje za znalezienie fajnej inspiracji w układzie McIntosha i doprowadzenie projektu do finału :)

Takie pytania miałbym w związku z układem:
- nie podłączony przewód uziemienia (trochę straszno jak popatrzeć na odkrytą powierzchnię metalu), dlaczego?
- co to znaczy "- automatyczna polaryzacja lamp końcowych - większe rezystory siatkowe ułatwią sterowanie dużą amplitudą." (może chodziło o większe rezystory katodowe?);
- w jakich warunkach mierzyłeś pasmo przenoszenia?
- czy miałeś możliwość pomiaru zniekształceń nieliniowych?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Ładnie wyszło :wink:
Szacun za zrobienie samemu transformatorów, rozumiem, że ma Kolega dostęp do odpowiedniego sprzętu?
Gdzie Kolega zlecał zrobienie chassis jeśli można spytać?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

A ja tak na szybko zapytam, co oznaczają na schemacie L1-4? Dlaczego zastosowałeś C20, 30, 31 i 32?
Układ bardzo sprytny, podoba mi się szczególnie zasilanie stopnia sterującego. Wykonanie robi wrażenie, najbardziej transformatorów, super.
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Dziękuje za komplement.
Krzysztof_M pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:27 - nie podłączony przewód uziemienia (trochę straszno jak popatrzeć na odkrytą powierzchnię metalu), dlaczego?
Niestety musiałem go odciąć jak w innych urządzeniach - przy słuchaniu muzyki z komputera robi się pętla i pojawiają się zakłócenia.
Krzysztof_M pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:27 - co to znaczy "- automatyczna polaryzacja lamp końcowych - większe rezystory siatkowe ułatwią sterowanie dużą amplitudą." (może chodziło o większe rezystory katodowe?);
Dla lamp 6L6 i pochodnych określa się maksymalne wartości rezystorów siatkowych na poziomie 100kΩ dla polaryzacji stałej i 500kΩ dla automatycznej. W przypadku oryginału McIntosha zastosowano wtórnik na ECC83, który ma rezystor siatkowy 1MΩ. Jeżeli założymy, że amplituda sygnału sterującego wynosi około 200V to w przypadku rezystora 100kΩ prąd przez niego płynący wynosi 2mA, przy rezystorze 470kΩ ten prąd to ok. 0,4mA - taką wydajność prądową musi mieć stopień sterujący. Rozwiązanie z wtórnikiem odpada bo układ ma być prosty. Rozwiązanie z wtórnikiem zastosowałem tutaj:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 18#p414218
Krzysztof_M pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:27 - w jakich warunkach mierzyłeś pasmo przenoszenia?
Warunki prymitywne: mniej więcej połowa mocy, obciążenie rezystancyjne 7,5Ω, generator funkcji na XR8038, oscyloskop - pomiar raczej orientacyjny
Krzysztof_M pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:27 czy miałeś możliwość pomiaru zniekształceń nieliniowych?
Miałem podejście na 2 komputery i dac USB ale wyniki wychodziły zbyt dobre i zaprzestałem. Kiedyś zmontuję układ do pomiaru THD, byc może jeszcze tej zimy.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Bardzo dobra konstrukcja, chociaż to nie to, co proponował TJ i z Cirlclotronem nie ma absolutnie nic wspólnego. Idea pomysłu TJ była taka, żeby uzwojenia anodowe i katodowe miały tyle samo zwojów (nie wiem jak jest tutaj), co umożliwia połączenie katody jednej lampy mocy z anodą drugiej poprzez kondensator elektrolityczny (I vice versa). W ten sposób sumowanie prądów następuje poprzez kondensatory a nie w transformatorze. Wadą jest bardzo duże potrzebne napięcie sterujące, bowiem wzmocnienie stopnia mocy wynosi około 2.
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Olkus pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:50 Szacun za zrobienie samemu transformatorów, rozumiem, że ma Kolega dostęp do odpowiedniego sprzętu?
Niestety nie mam. Drut gruby, karkas duży - kilka popołudni i gotowe.
Olkus pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:50 Gdzie Kolega zlecał zrobienie chassis jeśli można spytać?
W firmie która wycina i wygina. Musiałem zrobić dxf-y i dalej już poszło. Niestety nie świadczą usług dla ludzi "z zewnątrz".
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Ola Boga pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:58 A ja tak na szybko zapytam, co oznaczają na schemacie L1-4?
Są to pozostałości po oryginale. Tam były zastosowane dławiki po kilka uH albo mniejsze - podejrzewam, że mieli problemy z oscylacjami na jakiejś dużej częstotliwości. U mnie oscylacje wystąpiły niżej.
Ola Boga pisze: wt, 21 listopada 2023, 16:58 Dlaczego zastosowałeś C20, 30, 31 i 32?
Oscylacje wystąpiły na około 0,5-1MHz i to było rozwiązanie żeby się ich pozbyć.
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Einherjer pisze: wt, 21 listopada 2023, 17:05 Idea pomysłu TJ była taka, żeby uzwojenia anodowe i katodowe miały tyle samo zwojów (nie wiem jak jest tutaj), co umożliwia połączenie katody jednej lampy mocy z anodą drugiej poprzez kondensator elektrolityczny (I vice versa).
W transformatorze są 4 identyczne uzwojenia. Taka jest idea układu Unity Coupled. W tym układzie jest zewsze stałe napięcie między katodą a anodą drugiej lampy a co za tum idzie jest stałe napięcie siatkach 2. Nie zestanawiałem się nad kondensatorem... W oryginale uzwojenia transformatora były nawinięte bifilarnie - pierwsze anodowe z drugim katodowym i odwrornie.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Misiek13 pisze: wt, 21 listopada 2023, 17:38
Einherjer pisze: wt, 21 listopada 2023, 17:05 Idea pomysłu TJ była taka, żeby uzwojenia anodowe i katodowe miały tyle samo zwojów (nie wiem jak jest tutaj), co umożliwia połączenie katody jednej lampy mocy z anodą drugiej poprzez kondensator elektrolityczny (I vice versa).
W transformatorze są 4 identyczne uzwojenia. Taka jest idea układu Unity Coupled. W tym układzie jest zewsze stałe napięcie między katodą a anodą drugiej lampy a co za tum idzie jest stałe napięcie siatkach 2. Nie zestanawiałem się nad kondensatorem... W oryginale uzwojenia transformatora były nawinięte bifilarnie - pierwsze anodowe z drugim katodowym i odwrornie.
No to masz niepowtarzalną okazję porównać parametry z kondensatorami i bez :D
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Fajnie zrobione! Czysto, estetycznie i łatwe w serwisowaniu. Transformatory jeśli chodzi o pasmo wyglądają super (w ogóle też :wink: ). Nawijałeś 100% ręcznie czy jednak miałeś jakąś prowizoryczną nawijarkę ? Mógłbyś napisać coś więcej o tych transformatorach? Na ile sekcji dzieliłeś? Dzieliłeś karkas na dwie części i w każdej anodowe nawijałeś bezpośrednio na katodowym? Czy jakoś inaczej?
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Dziękuję wszystkim za komplementy.
Radiowiec pisze: śr, 22 listopada 2023, 00:26 Transformatory jeśli chodzi o pasmo wyglądają super (w ogóle też :wink: ). Nawijałeś 100% ręcznie czy jednak miałeś jakąś prowizoryczną nawijarkę ?
Transformatory nawijałem całkowicie ręcznie. Na szczęście drut 0,3 i 0,45 łatwo się nawija a dzięki dużemu przekrojowi rdzenia zwojów nie jes za dużo.
Radiowiec pisze: śr, 22 listopada 2023, 00:26 Mógłbyś napisać coś więcej o tych transformatorach?
Załączam szkic na podstawie notatek. Ilości zwojów na pewno się zgadzają, układ połączeń na 90%. Transformator nawijałem blisko 3 lata temu (zima 2020/21) i już dokładnie nie pamiętam a notatki mam tak zaszyfrowane, że sam nie mogę ich odczytać.
transformator.pdf
Trudno w przypadku tego transformatora mówić o ilości sekcji: dla mnie pierwotne ma 4 podwójne a wtórne 5 czyli łącznie 9.
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Einherjer pisze: wt, 21 listopada 2023, 21:02 No to masz niepowtarzalną okazję porównać parametry z kondensatorami i bez :D
W przypadku rzeczywistego transforamtora z jego asymetriami kondensator może spowodować przepływ prądów wyrównawczych jak przy połączeniu równoległym 2 prawie identycznych transformatorów. Nie są to duże prądy ale są. Nie mogę dać głowy, że uzwojenia, które wykonałem są identyczne. Jeżeli się zagadałem lub zamyśliłem w czasie nawijania mogłem nawinąć zwój lub dwa więcej lub mniej. Przy połączonych równolegle wtórnych bardziej się pilnowałem.
Zastosowanie kondensatorów nawet niewielkich może dać inną korzyść - może skompensować indukcyjność rozproszenia i poprawić parametry transformatora dla większych częstotliwości. Może ale nie musi.
Jak znajdę zapał to pewnie spróbuję. Jak nie sprawdzę to nie będę wiedział.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Misiek13 pisze: śr, 22 listopada 2023, 18:24 Dziękuję wszystkim za komplementy.
Radiowiec pisze: śr, 22 listopada 2023, 00:26 Transformatory jeśli chodzi o pasmo wyglądają super (w ogóle też :wink: ). Nawijałeś 100% ręcznie czy jednak miałeś jakąś prowizoryczną nawijarkę ?
Transformatory nawijałem całkowicie ręcznie. Na szczęście drut 0,3 i 0,45 łatwo się nawija a dzięki dużemu przekrojowi rdzenia zwojów nie jes za dużo.
Radiowiec pisze: śr, 22 listopada 2023, 00:26 Mógłbyś napisać coś więcej o tych transformatorach?
Załączam szkic na podstawie notatek. Ilości zwojów na pewno się zgadzają, układ połączeń na 90%. Transformator nawijałem blisko 3 lata temu (zima 2020/21) i już dokładnie nie pamiętam a notatki mam tak zaszyfrowane, że sam nie mogę ich odczytać.
transformator.pdf
Trudno w przypadku tego transformatora mówić o ilości sekcji: dla mnie pierwotne ma 4 podwójne a wtórne 5 czyli łącznie 9.
Dziękuję!
Masz dużo cierpliwości :wink:. Nie myślałeś o tym, żeby wtórne nawinąć grubszym drutem aby nie robić 10 uzwojeń?
Z rysunku wnioskowałbym raczej że jest z 13 sekcji, bo np z3 jest na dole a z15 na górze karkasu. A między z1 i z2 stosowałeś izolację taką jak między warstwami?
Pozdrowienia