Witam!
Znajomy przyniosl mi do uruchomienia taka samodzielke.Jest to radio wykonane przez jakiegos domoroslego hobbyste juz po wojnie w DDR,bo wiele czesci jest juz produkcji wlasnie z DDRowskim znaczkiem RFT,lampyECH11,ECL11,EBF11,prostownik selenowy tez RFTitd.Nawet ladnie i precyzyjnie wykonane. Radio po wlaczeniu tylko glosno buczy.Jeszcze nie wiem co jest uszkodzone.(Moze porada gdzie szukac usterki).Radio trzy zakresowe,skala zrobiona recznie piorkiem i tuszem na kartoniku.Oto fotki.
Ciekawostka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Ciekawostka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
Trzy możliwości nasuwają mi się tak od razu - albo otwarte wejscie wzmacniacza m.cz, albo też prostownik jest zwarty i radyjko zasilane jest prądem zmiennym
- wówczas jednak elektrolit odfrunąłby wówczas z hukiem
: - chyba najmniej prawdopodobne, albo też kondensator elektrolityczny - filtrujący w zasilaczu (ten podwieszony u góry np.) jest juz tylko atrapą.
Sprawdź na początku elektrolity, potem jeśli nic nie stwierdzisz popatrz czy Ci się wejście wzmacniacza nie odpięło (albo ekranowanie wejścia - o ile jest takowe)

Sprawdź na początku elektrolity, potem jeśli nic nie stwierdzisz popatrz czy Ci się wejście wzmacniacza nie odpięło (albo ekranowanie wejścia - o ile jest takowe)
IdeL
-
- 125...249 postów