srpp na 6n14p
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
srpp na 6n14p
Cześć, mam kilka lampek takich jak w tytule i chciałbym zbudować srpp do audio a konkretnie jako stopień analogowy do daca z wyjścem prądowym (i rezystorem i/u). Mam jednak pytanie do tych, co mieli z tą lampą styczność. Ta lampka ma ekran połączony z siatką jednej połówki i pytanie którą połówkę użyć jako górną? Czy ten ekran może wpłynąć na pracę w zakresie częstotliwości akustycznych?
-
- 250...374 postów
Re: srpp na 6n14p
Jako górną najlepiej wykorzystać tą co ma podpięty ekran do siatki 1 czyli ta na wyprowadzeniach 1,2 i 3.
-
- 625...1249 postów
Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego jako przetwornik i/u nie używa się układu ze wspólną siatką, który z natury ma niską rezystancję wejściową.
Połówka lampy z ekranem podłączonym do siatki byłaby do tego idealna. Drugą można by wykorzystać jako wtórnik dla niskiej rezystancji wyjściowej.
Połówka lampy z ekranem podłączonym do siatki byłaby do tego idealna. Drugą można by wykorzystać jako wtórnik dla niskiej rezystancji wyjściowej.
-
- 125...249 postów
Moja opinia jest taka, że wynika to z mitów nt. pewnych konfiguracji zarówno w technice lampowej jak i tranzystorowej. Uważa się, że stopień ze wspólna siatką podobnie jak i układy ze wspólną bazą są zastrzeżone dla techniki w.cz. a dla małych częstotliwości wystarczy wspólna anoda lub katoda (analogicznie wspólny kolektor czy emiter). W audio tranzystorowym jako stopień napięciowy rzadko stosuje się układ ze wspólną bazą choć ja taki wzmacniacz w przeszłości zmajstrowałem (układ Federmanna) i grał bardzo dobrze. Nelson Pass dość dawno skonstruował przedwzmacniacz gramofonowy na tranzystorach (Treshold SL-10) gdzie stopień ze wspólną bazą wzmacniał sygnał z wkładki MC czyli źródła o bardzo małej impedancji. Można by spróbować zrobić układ ze wspólną siatką dla analogówki do daca tym bardziej, że impedancja źródłowa w przypadku konwersji i/u jest bardzo niska.
-
- 2 posty
Dzięki za merytoryczne wpisy. Nie jestem biegły w układach lampowych, czy ktoś mógłby policzyć elementy do układu:
i jeżeli to istotne to do PCM1704. Mam trafo od klawesyna, teraz jest za mostkiem i z kondensatorem ok 300V.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Myślę, że ewentualnie ktoś może pomóc w obliczeniach. Gotowca raczej nie dostaniesz, bo w ten sposób niczego się nie dowiesz.
Najpierw popatrz na charakterystyki lampy. Napięcie anodowe znasz, bo będzie połową napięcia zasilania. Wybierz prąd anodowy. Wtedy otrzymasz Ra. Potem sprawdź, jakie jest potrzebne -Ug dla uzyskania tego punktu pracy. Otrzymasz z tego Rk. To chyba wszystko, co trzeba obliczyć.
Nie wiem co z podłączeniem źródła sygnału do wejścia, na którym jest składowa stała napięcia. Nie znam się na przetwornikach...
Co do kondensatorów, to wydaje mi się, że zaznaczona na schemacie wartości są sporo za duże. W tym układzie najniższa przenoszona częstotliwość, to 20Hz, więc spokojnie można zastosować jako sprzęgający 33n lub 47n, raczej nie więcej, niż 100n. Na wyjściu wystarczy 220n, w katodzie trzeba by policzyć w zależności od tego, jaki wyjdzie Rk.
-
- 250...374 postów
To jest wersja uproszczona ukłądu wyjaśniająca koncepcję. W dalszej cześci artkułu, z którego pochodzi ten schemat jest rozrysowany bardziej sczegółowy układ z podanymi wartościami tylko dla innej lampy. Tamta wersja może stanowić bazę do obliczeń.
-
- 250...374 postów
Obawiam się że dla 6n14p nie da się uzyskać 1/2 B+ dla 300v przy -2.8v na siatce 1.
Zmniejsz napięcie zasilania do 240V i już coś uzyskasz.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.