OS-150 - zasilacz WN

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OS-150 - zasilacz WN

Post autor: tszczesn »

Google nic nie pomaga - szukam schematu OS150 z lampowym zasilaczem WN.
Dostałem taki oscyloskop, zasadniczo nawet działa, ale ma pewne niedomagania, [1] zapewne związane z zużyciem elektrolitów w zasilaniu i pewnie innych miejscach. Na zasilaniu -12V jest jakiś przydźwięk o częstotliwości ok 8kHz w kształcie zblizonym do piły i Vpp 150mV, a na +70V - ok 110kHz sinus i prawie 1.5Vpp.

Podejrzewam, że przetwornica WN sieje, ale czemu na dwóch częstotliwościach? Problem polega na tym, że zasilacz WN w moim jest całkowicie inny niż na schemacie. Powinien być na garści tranzystorów z BDP620 jako wykonawczym, u mnie jest zasilacz lampowy z EL86 i ECC82, przywodzący na myśl OS102 (ale z diodami krzemowymi BY179 zamiast lamp DY51). Jest też płyteczka z E88CC która podejrzewam, że jest wzmacniaczem modulacji Z.

Ma ktoś schemat OS150 z tym lampowym zasilaczem? Google nic nie pomaga w tym zakresie.

[1] Przebieg niestabilny, wygląda to tak, że linia jest gruba, tak jakby był rozostrzony. Ponadto jasność zmienia się wzdłuż osi czasu, jakby jakiś syf przenikał na modulację Z, w szczególności widać to bez sygnału, przy zwartym wejściu. Zapewne naprawa filtracji zasilania naprawi te problemy.
safer
25...49 postów
25...49 postów

Re: OS-150 - zasilacz WN

Post autor: safer »

Witam
Pewnie to będzie mierna pomoc ale jedyne co namierzyłem to serwisówka ale zasilacz niestety bez lamp
Na jednym z węgierskich for jest ten wątek:
https://elektrotanya.com/content/unitra ... e_vignette
PDF z serwisówką zbyt duzy żeby go tu umieścić niestety
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: OS-150 - zasilacz WN

Post autor: tszczesn »

Schematy zamieszczone w tym wątku pochodzą ze standardowej serwisówki, z tranzystorowym zasilaczem WN. U mnie jest lampowy, pewnie zasilany z tych +310 V dla wzmacniacza X. Zobaczę, na razie postaram się oczyścić napięcia zasilające, może problem zniknie. W każdym razie - poruszając przełącznikami podstawy czasy i trybu pracy podstawy można uzyskać czysty i jednostajny jasnościowo przebieg. Więc dodatkowo jakiś niekontakt wchodzi w grę, a tam wszystkie tranzystory są na podstawkach, jest gdzie niestykać.