Kupiłem na "pchlim targu" Kankana 3 w stanie "piwnicznym", kiedyś był prawdopodobnie używany w kuchni, bo wszystko w środku upieprzone starym, zjełczałym tłuszczem.
Umyłem śmierdziela preparatem do mycia silników AKRA, potem płukanie pod bieżącą , gorącą wodą z kranu i suszenie.
Wymieniłem duży elektrolit ze względu na ESR sięgające 15 omów i ogromną upływność, zresztą przy testowaniu radia po zakupie robił się po 2 minutach mocno ciepły. Wstawiłem 2 sztuki 47uF na 450V, wywaliłem też kilka, nadgryzionych zębem czasu, kondensatorów styrofleksowych.
No i nie działa żaden zakres, M.cz. chodzi OK, na to wychodzi, że winny ten cholerny przełącznik zakresów, ma on styki wykonane jako obwód drukowany, był bardzo zasyfiały, chciałbym uniknąć zbytniego "prucia" radia, bo laminaty z lat 60/70-tych to wiadomo jakie są

Trafo sieciowe jest sprawne, selen też, choć przerobię na mostek krzemowy+rezystor 150 omów 5W w szereg.
Potrzebna mi zatem dokładna dokumentacja tego radia, z uwzględnieniem tego przełącznika, a konkretnie drogi sygnału z detektora AM/FM, przez gniazdo magnetofonu i do lampy ECL86.
Schemat znalazłem w internecie, niestety jest porwany, brudny skan wygląda fatalnie na dużym ekranie 1080p 32 cale(używam starego telewizora LCD jako monitora w warsztacie, bardzo wygodna rzecz- polecam, stary komputer i ekran robią kawał dobrej roboty),. Nie mam konta na Elektrodzie, może ktoś tutaj ma ten schemat?
A swoją drogą: jaki inny odbiornik ma ten sam układ elektryczny i przełącznik zakresów.....chodzi o "rodzinę" Kankanów i Atutów z końcówki epoki Gomułki i schyłek lampowych odbiorników zarazem.
Jednak rzucają mi się w oczy ślady czyjegoś grzebania przy potencjometrze siły głosu....może to tu jest przyczyna?
Chciałbym zrobić to radyjko, jak byłem dzieciakiem w wieku 3-6 lat, to rozwalałem Kankany, bo kilka ich było u nas...ojciec skądś je zwłóczył, to były lata 80-te, dziś bym chciał mieć takie radyjko, bo moje wspomnienia związanie są ze ś.p. Dziadkiem(zmarł w 1989 roku), Dziadek słuchał takiego radia, stało na półkotapczanie w jego pokoju,