6N6P-I & ECC99 - żarzenie

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

6N6P-I & ECC99 - żarzenie

Post autor: tubeaudio »

Witam!

Mam następujący problem. Jakiś czas temu wykonałem dość popularny wzmacniacz PP za strony: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... eitung.htm

Poza kilkoma drobnymi problemami układ zadziałal prawidłowo. Pierwotnie użyłem lamp sterujących ECC99, ale ze względów kosztowych chciałem je zamienić na posiadane 6N6P-I. I tu pojawia się problem. Są to praktycznie 100% odpowiedniki, poza sposobem żarzenia. ECC99 żarzona jest U= 12,6V na 4 i 5 nóżce lub 6,3V z nóżką 9, zaś 6N6P-I tylko 6,3V na 4 i 5 nóżce. Patrząc na schemat płyki na stwonie www, widać, że napięcie doprowadzone jest tylko do pinu 4 i 5, mimo to układ działa tylko z ECC99, a z 6N6P-I nie wystartował, co więcej prawdopodobnie uszkodził 6N6P-I... Biorąc pod uwagę sposoby żarzenia obu lamp powinno być chyba na odwrót! Bardzo proszę o pomoc, bo się w tym już pogubiłem... :/

Karta ECC99:

http://www.fonar.com.pl/lampy/ecc99/karta.htm

Karta 6N6P-I:

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6N6P.pdf

pozdrawiam!

Leszek
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: 6N6P-I & ECC99 - żarzenie

Post autor: jdubowski »

tubeaudio pisze:Pierwotnie użyłem lamp sterujących ECC99, ale ze względów kosztowych chciałem je zamienić na posiadane 6N6P-I. I tu pojawia się problem. Są to praktycznie 100% odpowiedniki, poza sposobem żarzenia. ECC99 żarzona jest U= 12,6V na 4 i 5 nóżce lub 6,3V z nóżką 9, zaś 6N6P-I tylko 6,3V na 4 i 5 nóżce. Patrząc na schemat płyki na stwonie www, widać, że napięcie doprowadzone jest tylko do pinu 4 i 5, mimo to układ działa tylko z ECC99, a z 6N6P-I nie wystartował, co więcej prawdopodobnie uszkodził 6N6P-I
By użyć 6N6 trzeba ostrym narzędziem przeciąć ścieżkę łaczącą piny 4 i 5 w podstawce i następnie pin 5 połaczyć z masą. Pin 9 możesz zostawić połączony z masą tak jak jest - 6N6 ma na tym pinie ekran międzystemowy.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: tubeaudio »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Przeciąłem połączenie i 5 pin zwarłem by-passem z nóżką 9, czyli zarówno ekranem jak i masą dla lampy w tym punkcie. Sprawdziłem i ... działa! ;)

Czyli błąd polegal na tym, że na pierwotnym schemacie zwarłem nóżki 4 i 5 i podłączyłem Uż pomiędzy masę i zwarte piny 4 i 5 zamiast dla 6N6P-I przyłożyć napięcie pomiędzy 4 i 5 nóżkę? Czy dobrze kombinuje?

dzięki i pozdrawiam!

Leszek