5c3s
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
5c3s
Witam
Mam pytanie.Jaką pojemność w filtrze może mieć kondensator przy lampie 5c3s (chodzi o pierwszy po mostku)?Póżniej chcę dać dławik i nastepną pojemność.I tu pytanie następne jaką maksymalną poj. mogę dać za dławikiem(dł. 10H).
Pozdrawiam
Mam pytanie.Jaką pojemność w filtrze może mieć kondensator przy lampie 5c3s (chodzi o pierwszy po mostku)?Póżniej chcę dać dławik i nastepną pojemność.I tu pytanie następne jaką maksymalną poj. mogę dać za dławikiem(dł. 10H).
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
Witam
kupiłem te same lampy, jeszcze nie planuję ich narazie stosować nigdzie, ale jestem ciekawy co by sie stało jak bym zastosował większe pojemności? Problem właśnie w tym, że mam kondy wysoko napięciowe jedynie o większych pojemnościach, bo czerpie je ze starych zasilaczy komputerowych ATX, a tam zawsze są 2x330uF/200V, raz sie trafiły 2x470u/200V. Dławik też będę stosował, także około 10H
kupiłem te same lampy, jeszcze nie planuję ich narazie stosować nigdzie, ale jestem ciekawy co by sie stało jak bym zastosował większe pojemności? Problem właśnie w tym, że mam kondy wysoko napięciowe jedynie o większych pojemnościach, bo czerpie je ze starych zasilaczy komputerowych ATX, a tam zawsze są 2x330uF/200V, raz sie trafiły 2x470u/200V. Dławik też będę stosował, także około 10H
pozdrawiam Sova
-
- 75...99 postów
-
- moderator
Jak dasz za duża kondensatory (zwłaszcza pierwszy) to znacząco skrócisz żywotność lampy. Choć 5Ц3С trudna do zarżnięcia jest, to silna lampa.Sova pisze: kupiłem te same lampy, jeszcze nie planuję ich narazie stosować nigdzie, ale jestem ciekawy co by sie stało jak bym zastosował większe pojemności? Problem właśnie w tym, że mam kondy wysoko napięciowe jedynie o większych pojemnościach, bo czerpie je ze starych zasilaczy komputerowych ATX, a tam zawsze są 2x330uF/200V, raz sie trafiły 2x470u/200V. Dławik też będę stosował, także około 10H
-
- 625...1249 postów
Jeśli już o lampach prostowniczych to chciałem zapytać czy mając większy zapas np. mocniejszych triod można połączyć tak by uzyskać diodę(siatka z anodą czy katodą)i wykorzystać ją w prostowniku,oczywiście zakładając odpowiedni dop. prąd.Wiem że może to bez sensu ale!Jeśli tak to jakie triody byłyby odpowiednie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- moderator
Można. Kiedyś (w latach 20-tych, gdy takie patenty były czasami stosowane) się łączyło siatkę z anodą, dzisiaj, że względu na małe odległosci siatka-katoda może to doprowadzić do przebicia, natomiast połaczenie siatki z katodą znacznie zwiększy opór lampy, czyli będzie ona się znacznie grzać, a wyjściowe napięcie będzie mniejsze.nuncjusz1 pisze:Jeśli już o lampach prostowniczych to chciałem zapytać czy mając większy zapas np. mocniejszych triod można połączyć tak by uzyskać diodę(siatka z anodą czy katodą)i wykorzystać ją w prostowniku,oczywiście zakładając odpowiedni dop. prąd.Wiem że może to bez sensu ale!Jeśli tak to jakie triody byłyby odpowiednie.