Witam
Posiadam dwa tunery DVB-T firmy Xoro model HRT 8772 HDD. Tunery jeśli chodzi o sam odbiór działają dobrze. Jednak po przekroczeniu 20 kanałów z listy zawieszają się. Oba maja tę sama przypadłość. Gdy się zawieszą nie działa żadna funkcja z pilota przez około 1 do 2 minut ( odbiór stacji jest ale nie da się wykonać niczego, wywołana grafika zatrzymuje się i po tych 1-2 minut grafika znika i tuner dalej normalnie działa. Może ktoś spotkał się z czymś takim i poznał przyczynę takiego zachowania tunera ?
Tuner DVB-T Zawiesza się
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Tuner DVB-T Zawiesza się
Witam.
W moim przypadku ten problem też występował na starym dekoderze, i tylko w przypadku odbioru stacji polskich. Nie występował podczas odbioru osiągalnych u mnie programów TV południowych sąsiadów.
I jeszcze taka ciekawostka, nowy dekoder też czasami potrafi się zawiesić przy szybkim przeszukiwaniu kanałów TV polskiej, ale nigdy nie występuje to zjawisko przy przełączaniu kanałów przy oglądaniu zagranicznej telewizji, gdzie jest znacznie niższe upakowanie kanałów na jednym multipleksie.
Pozdrawiam.
Mogę tylko przypuszczać, bo nie jestem wystarczająco technicznie obeznany z samym działaniem, ale przyczyną może być zbyt duża liczba nadawanych programów na jednym multipleksie. Co za tym idzie zachodzenie na siebie sygnału z poszczególnych programów na siebie z powodu zbyt małego odstępu po między nimi powodując konieczność odświeżenia pamięci dekodera.
W moim przypadku ten problem też występował na starym dekoderze, i tylko w przypadku odbioru stacji polskich. Nie występował podczas odbioru osiągalnych u mnie programów TV południowych sąsiadów.
I jeszcze taka ciekawostka, nowy dekoder też czasami potrafi się zawiesić przy szybkim przeszukiwaniu kanałów TV polskiej, ale nigdy nie występuje to zjawisko przy przełączaniu kanałów przy oglądaniu zagranicznej telewizji, gdzie jest znacznie niższe upakowanie kanałów na jednym multipleksie.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 50...74 posty
Na moich dwóch tunerach różnych marek występowały te same problemy plus parę innych. Problemów nigdy nie rozwiązałem, więc pozbyłem się obu a w ich miejsce stanął polecony przez kolegę tuner VU+ Zero 4K UHD DVB-T2/C. Urządzenie można podsumować jednym słowem - rewelacyjne.
-
- 2500...3124 posty
Prócz tych dwóch tunerów 2 głowicowych z dyskami mam jeszcze tunery Xoro HST-250 oraz HST260 4k ( oba z androidem )i one żadnych "fanaberi"
nie mają