wtornik na 6n2p-eb

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

wtornik na 6n2p-eb

Post autor: sergiusz »

czesc,

czy istnieja jakies przeciwskazania do zastosowania 6n2p-eb do sterowania sluchawkami w otl'u? Mam na mysli uklad wtornika katodowego.
Dlaczego wiekszosc ukladow tego typu jest zbudowana na ecc88 (taki wniosek mam po "zgooglowaniu" tematu).
OTLamp

Re: wtornik na 6n2p-eb

Post autor: OTLamp »

sergiusz pisze:czesc,
czy istnieja jakies przeciwskazania do zastosowania 6n2p-eb do sterowania sluchawkami w otl'u? Mam na mysli uklad wtornika katodowego.
6N2P nie jest w stanie wysterować słuchawek, gdyż nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej wielkości prądu. Jeden system E88CC dostarczy przy napięciu zasilania 100V prądu szczytowego ponad 35mA. Dwie lampy w szeregowym układzie przeciwsobnym w klasie B (AB) dostarczą ponad 70mA, co na 32omowych słuchawkach da moc ok. 78mW (dla Iszcz=70mA), a to już wystarczy do zrobienia sporego hałasu w głowie.
Wtórniki nie są najlepszym pomysłem jeżeli chodzi o wzmacniacze słuchawkowe OTL, bowiem trzeba by tu użyć dużej lampy z rodzaju 6H13C, 6S19P, a zniekształcenia i tak będą spore.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

wybor ukladu

Post autor: sergiusz »

jakie haslo powinienem wpisac w google'a jezeli szukam rozwiazania OTL dla sluchawek i dysponuje malymi triodami? Wydaje mi sie bez sensu pakowac pentody w stylu 6p14p, duze zasilacze, po to zeby na koncu wyciagnac 0,05W. Poprosze o rade. Z gory dziekuje :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: wybor ukladu

Post autor: tszczesn »

sergiusz pisze:jakie haslo powinienem wpisac w google'a jezeli szukam rozwiazania OTL dla sluchawek i dysponuje malymi triodami? Wydaje mi sie bez sensu pakowac pentody w stylu 6p14p, duze zasilacze, po to zeby na koncu wyciagnac 0,05W. Poprosze o rade. Z gory dziekuje :)
Ale z OTLami tak jest - one mają sprawność dążącą do zera. Poszukaj lamp niskonapięciowych - np. właśnie 6Н13С, to pozwoli zmniejszyć moc zasilania, bo wysokie napięcie nie będzie potrzebne.