Wzmak na AL5/375

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Wzmak na AL5/375

Post autor: Anoda »

Witam!
Mam pare pytań na temat budowy wzmacniacza SE na tej lampie. Jakiej mocy mozna się spodziewać po tej lampie? Czy zagra ona z trafem TG5/xx :?: Czy EF22 wysteruje tą lampę z wyjścia komputera lub magnetofonu :?: a jeśli miałby mieć dodatkowo możliwość podłączenia mikrofonu to jaką bym musiał dodać lampę by dobrze wysterować układ :?: Aha planuje zasilacz zrobić na trafie sieciowym od Syreny i tutaj moje pytanie...czy z uzwojenia tego transformatora 4V (była tak żarzona AZ1) mogę żarzyć AL5 a dać prostownik selenowy lub krzemowy?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wzmak na AL5/375

Post autor: tszczesn »

Anoda pisze: Mam pare pytań na temat budowy wzmacniacza SE na tej lampie. Jakiej mocy mozna się spodziewać po tej lampie? Czy zagra ona z trafem TG5/xx :?: Czy EF22 wysteruje tą lampę z wyjścia komputera lub magnetofonu :?: a jeśli miałby mieć dodatkowo możliwość podłączenia mikrofonu to jaką bym musiał dodać lampę by dobrze wysterować układ :?: Aha planuje zasilacz zrobić na trafie sieciowym od Syreny i tutaj moje pytanie...czy z uzwojenia tego transformatora 4V (była tak żarzona AZ1) mogę żarzyć AL5 a dać prostownik selenowy lub krzemowy?
Pozdrawiam :)
Wszystko to masz w katalogu - dostaniesz ok 9W mocy, więc to trafo jest za słabe. Ponadto ta lampa ma dość spory prąd anodowy, co musi znaleźć odbicie w wielkości rdzenia. Żarzyć z uzwojenia od AZ1 możesz, co prawda będzie ono mocno przeciążone, ale i tak jako całość transformator nie powinien przekroczyć maksymalnej mocy.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

A jakie trafo będzie dobre? W jakim radiu lub innym urzadzeniu znajde trafo pasujące do tej lampy? na Allegro nie spotkałem trafa pod tą lampę :roll:
Pozdrawiam :wink: