Dawno ,dawno temu...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dawno ,dawno temu...
Fora internetowe i foto dokumenty z dawnej Warszawy. A tam dawno temu, lata 50-te, na północno-wschodnim rogu kilka barako pawilonów, a w jednym z nich punkt sprzedaży części/elementów (wybrakowanych, odrzuconych przez kontrolę...) z bieżącej produkcji w ZRK (podstawki lampowe, łączówki,transformatory, skrzynki...). To był przed laty mój pierwszy punkt zaopatrzenia... Tam zawarłem pierwsze znajomości z takimi jak ja radioamatorami. Z czasem "zafunkcjonował wywiad" ...jutro spodziewana jest dostawa..., będą przełączniki, chassis... Było minęło...
Ukłony
Ukłony
Ostatnio zmieniony śr, 26 kwietnia 2023, 13:28 przez Romekd, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
- 2500...3124 posty
Re: Dawno ,dawno temu...
Podobnie we Wrocławie na Grabiszyńskiej.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
We Wrocławiu w latach 70-tych taki Bomis był na ul. Kościuszki, sklepy z częściami na Tęczowej, w Elektroniku na dawnym placu PKWN, na Klary Zetkin.
Z "bomisowych" płytek powstało kilka odbiorników na bazie Safari, Giewontopodobnych, podobno trafiały się też płytki od Elizabetki. Niestety mieszkam 80 km od Wrocławia i kupowałem to, co akurat zastałem.
Z "bomisowych" płytek powstało kilka odbiorników na bazie Safari, Giewontopodobnych, podobno trafiały się też płytki od Elizabetki. Niestety mieszkam 80 km od Wrocławia i kupowałem to, co akurat zastałem.
Ostatnio zmieniony śr, 26 kwietnia 2023, 15:05 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
To tam w tym "punkcie" (róg Marszałkowskiej i Alej) bywali /można było spotkać/ w tamtych latach, znanych społeczności radiowej i radioamatorskiej Adama Drzewoskiego, Czesława Klimczewskiego czy Jana Zagozdę.
Ostatnio zmieniony śr, 26 kwietnia 2023, 15:04 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
Jak się ma naście lat to wszędzie blisko a i MPK działało, bywałem od połowy lat 60-tych (i do końca ich bytu....) we wszystkich BOMIS-ach w Warszawie, było tego sporo, lokalizacje się zmieniały (znałem wszystkie)....dziś jednego młodzi mogą nam, bywalcom tych miejsc, pozazdrościć, już nie ma takich miejsc, gdzie można było przebierać w odrzutach z Polskich fabryk podzespołów i sprzętu elektronicznego, składać różne sprzęty, opylać taniej niż w sklepach SPHW....śp. Ojciec obiecał samochód jak zdam na studia (nigdy nie prosiłem, sam ot tak zaproponował zresztą potem korzystał, i Mama oczywiście, a ja byłem za kierowcę), samochodu nie dostałem ale nową Syrenę 104 owszem, sam zarabiałem przez całe studia na serwis (naprawy własnoręcznie w garażu kumpla, też właściciela S104), paliwo, opłaty,.
Ja "zaliczyłem" 3 bomisy na Sieleckiej, Grażyny i Promenady głównie, gdy byłem w woju pod koniec lat 90-tych. Miały specyficzny zapach elektroniki:)
-
- 3125...6249 postów
Nie Bomis "ino" buble bo w połowie lat 60 takowego nie było. Al. Wyzwolenia - całe radyjka z wyrytym napisem " Niepełnowartościowe". Al. Niepodległości - drobnica półprzewodnikowa pomalowana na czerwono, czasami jakiś Koliberek. Kopernika - głównie radiówka. Płytki i obudowy Koliber, Guliwer. Td48 do przewinięcia po 5 zł ( nowy 110 zł ] Gagarina - Obudowy gramofonów i OR. Koźmińska na Powiślu. Promenady, Dolna, Grażyny. Podchorążych. Chętnie bym wrócił na parę godzin w tamte czasy. 

-
- 6250...9374 posty
Ostatni taki, choć trochę, skansen był na Rembielińskiej (Targówek) działał prawie do końca lat 80-tych, sklep z częściami elektronicznymi (kupiłem środek ,,lampowy'' do DSTL, wiadro nowych filtrów pcz AM/FM do Kankana i nie tylko, trzymałem 20 lat, potem wywaliłem na elektroszrot) nowymi plus mydło i powidło, prowadził starszy pan, przeniósł interes na Kopernika (dawne buble), trochę podziałał i padł przed 1990r. A chyba ,,najostatniejszy ostatni'', przeniesiony z Sierakowskiego na podwórko Kępna /Jagiellońska, SKLEP ZE WSZYSTKIM CO POZOSTAŁO Z POLSKIEGO PRZEMYSŁU ELEKTRONICZNEGO działał jeszcze kilka lat dłużej, sprzedawca super upierdliwy, na pytanie o cenę towaru na półce padało zawsze pytanie DO CZEGO PAN POTRZEBUJE(?). I tak zakończyła się pewna epoka.
Pamięć nie ta, ale... to tam dowiedziałem się/zobaczyłem wydaną wlaśnie książke "Jak czytać..." i prosto do księgarni na Bracką obok Domu Dziecka... To był mój "radiowy elementarz". Mam go do dziś.
-
- 6250...9374 posty
Zauważcie jedno, KOMPLETNY BRAK SKLEPÓW Z PRZECENIONĄ ELEKTRONIKĄ, widać lepiej zezłomować wadliwy/uszkodzony (np. szkody transportowe, przecież muszą być...) sprzęt niż go sprzedać taniutko a młode wilki by sobie pazurki na tym ostrzyły. Na początku lat 90, początek ,,nowej ery'', były jeszcze w sklepach tanie wadliwe sprzęty aczkolwiek w niewielkiej ilości, sam w Domach Centrum ok. 1992 kupiłem wierzę (radio, wzmacniacz stereo plus adapter), cena ok. 20% tej przed przeceną, wizualnie sprzęt nówka (kabel sieciowy zwinięty fabrycznie), w domu okazało się, że na płytce drukowane było uszkodzony ,,blaszkowy'' uchwyt bezpiecznika, polutowałem cieniutkim drutem i sprzęt bezawaryjnie pracował naście lat, dziś takich okazji brak.
-
- 375...499 postów
A ja jestem prawie pewny ze "Bomis" na Grazyny dzialal co najmniej do polowy lat 90ych.cirrostrato pisze: ↑czw, 27 kwietnia 2023, 07:38 Ostatni taki, choć trochę, skansen był na Rembielińskiej (Targówek) działał prawie do końca lat 80-tych, sklep z częściami elektronicznymi (kupiłem środek ,,lampowy'' do DSTL, wiadro nowych filtrów pcz AM/FM do Kankana i nie tylko, trzymałem 20 lat, potem wywaliłem na elektroszrot) nowymi plus mydło i powidło, prowadził starszy pan, przeniósł interes na Kopernika (dawne buble), trochę podziałał i padł przed 1990r. A chyba ,,najostatniejszy ostatni'', przeniesiony z Sierakowskiego na podwórko Kępna /Jagiellońska, SKLEP ZE WSZYSTKIM CO POZOSTAŁO Z POLSKIEGO PRZEMYSŁU ELEKTRONICZNEGO działał jeszcze kilka lat dłużej, sprzedawca super upierdliwy, na pytanie o cenę towaru na półce padało zawsze pytanie DO CZEGO PAN POTRZEBUJE(?). I tak zakończyła się pewna epoka.
-
- 625...1249 postów
Na pewno. Chyba w 1996 zamawiałem tam trzy toroidy wg mojej specyfikacji.
pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
W Trójmieście tzw. BOMIS lub -jak kto woli- "buble" ,działa w Gdyni pod inną nazwą
na ul.Abrahama od bardzo dawna, a w Gdańsku był przy dawnym T-18 potem Unimorze
na Kocurki,a od pewnego długiego czasu jest na ul.Wieniawskiego "pod górkę".
Pojedyncze lampy były jakiś czas we Wrzeszczu na Grunwaldzkiej,ale to szybko
minęło tam,choć się zaopatrzyłem wtedy po sztuce z kilku typów tam sprzedawanych.
Tego ostatniego mejsca i tego na Kocurki Kolega Chopin 66 nie może jeszcze pamiętać:-)
Za dawne dzieje.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t".
na ul.Abrahama od bardzo dawna, a w Gdańsku był przy dawnym T-18 potem Unimorze
na Kocurki,a od pewnego długiego czasu jest na ul.Wieniawskiego "pod górkę".
Pojedyncze lampy były jakiś czas we Wrzeszczu na Grunwaldzkiej,ale to szybko
minęło tam,choć się zaopatrzyłem wtedy po sztuce z kilku typów tam sprzedawanych.
Tego ostatniego mejsca i tego na Kocurki Kolega Chopin 66 nie może jeszcze pamiętać:-)
Za dawne dzieje.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t".
-
- 3125...6249 postów