Rosyjski "atak" na Forum
Moderator: gsmok
-
- 3125...6249 postów
Rosyjski "atak" na Forum
Witam
Od dwóch dni na Forum zakłada konta dziesiątki "wirtualnych użytkowników" ze wschodu. Na szczęście każdy nowy użytkownik musi być ręcznie aktywowany przez administratora. Szkody więc nie ma, bo nie jest możliwe wysyłanie postów przez nieaktywnych użytkowników. Kłopot polega na tym, że ich usuwanie zajmuje sporo czasu i istnieje niebezpieczeństwo niezamierzonego skasowania uczciwego Użytkownika.
Od dwóch dni na Forum zakłada konta dziesiątki "wirtualnych użytkowników" ze wschodu. Na szczęście każdy nowy użytkownik musi być ręcznie aktywowany przez administratora. Szkody więc nie ma, bo nie jest możliwe wysyłanie postów przez nieaktywnych użytkowników. Kłopot polega na tym, że ich usuwanie zajmuje sporo czasu i istnieje niebezpieczeństwo niezamierzonego skasowania uczciwego Użytkownika.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 3125...6249 postów
Re: Rosyjski "atak" na Forum
Przyznaję że jestem mocno zaskoczony. Kacapy atakują forum pełne potencjalnych nabywców produktów "Swietłany" i innych wytwórni utrzymujących reżim?

-
- 3125...6249 postów
Zapewne ktoś wskazał drogę przez zainteresowanie się tamtejszymi ,,produktami,, i teraz szukają dilerów. Albo po prostu wyczuli "swoich".Tomek Janiszewski pisze: ↑wt, 28 marca 2023, 09:45 Przyznaję że jestem mocno zaskoczony. Kacapy atakują forum pełne potencjalnych nabywców produktów "Swietłany" i innych wytwórni utrzymujących reżim?![]()
![]()

-
- moderator
Czołem.
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 34#p402534
No i właśnie mamy taką sytuację...
Pozdrawiam
Romek
Proszę Kolegów i Koleżanki wyobrazić sobie, co mogłoby się dziać, gdyby nowi użytkownicy nie byli weryfikowani przez Gsmoka i nie mieli statusu początkujących. Pojawiła się na Forum nawet propozycja, by zaprzestać weryfikacji nowych użytkowników przez Admina i koniecznej, moim zdaniem, akceptacji ich postów przez Moderatorów. Użytkownik "czyt" wysunął taką właśnie propozycję w wątku "Moderowanie prewencyjne". Sugerował nawet, że w najbliższym okresie na Naszym Forum będzie się rejestrowało dużo więcej osób niż dotychczas...gsmok pisze: ↑wt, 28 marca 2023, 09:10 Od dwóch dni na Forum zakłada konta dziesiątki "wirtualnych użytkowników" ze wschodu. Na szczęście każdy nowy użytkownik musi być ręcznie aktywowany przez administratora. Szkody więc nie ma, bo nie jest możliwe wysyłanie postów przez nieaktywnych użytkowników. Kłopot polega na tym, że ich usuwanie zajmuje sporo czasu i istnieje niebezpieczeństwo niezamierzonego skasowania uczciwego Użytkownika.
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... 34#p402534
No i właśnie mamy taką sytuację...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 2500...3124 posty
Jeśli pytasz poważnie, to pytasz czy za tym tęsknię ( za takimi czasami ).
Tak Romku. Bardzo...
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Dwadzieścia, czy 15 lat temu, by mieć dostęp do forum {internetu} należało posiadać komputer {drogi} i być wypłacalnym {co miesiąc}. Teraz wystarczy odżałowąc kilka piw, lub po prostu ukraść dziecku smartfona.Taka zmiana {dobra?}. 

-
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Marku, ja również tęsknię za dawnymi czasami, bynajmniej nie za dawnym sposobem moderacji, a za czasem, gdy ludzi mądrych się doceniało, a prostactwo było potępiane. Teraz mamy czasy, w których każdy prostak jest dumny ze swojego prostactwa (które wszystkim demonstruje, jakby stało się ono obowiązującą normą...), więc sposób moderowania Naszego Forum musi być adekwatny do sytuacji...

Pozdrawiam
Romek
-
- 2500...3124 posty
W takim razie proszę spójrz jeszcze raz uważnie na zdanie którym zacząłeś poprzednią wypowiedź.
( Zacytuję fragment, żeby wygodniej było patrzeć i podkreślę istotny spójnik )
"(...)gdyby nowi użytkownicy nie byli weryfikowani przez Gsmoka i nie mieli statusu początkujących."
Sam wyodrębniłeś te dwa aspekty i połączyłeś spójnikiem koniunkcji.
Z pierwszą częścią nie sposób się nie zgodzić. W rzeczy samej akceptowanie nowych użytkowników przez Gsmoka zmniejsza podatność
forum na ataki. I dosyć dobrze rozwiązuje problem weryfikacji.(...)
Pozostała część wypowiedzi MarkaSCO znajduje się w dziale "Dyskusje ogólne", gdzie skopiowałem cały ten wątek, włącznie z wypowiedziami niezwiązanymi z jego zasadniczym tematem...
[Romekd]
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Podając informację o ataku i związanych z tym kłopotach liczyłem, że wypowiedzą się Użytkownicy obeznani z bezpieczeństwem w Internecie lepiej ode mnie i coś poradzą. Są w końcu jakieś sposoby, które temu zapobiegną. Nie sądziłem, że ten aspekt nie będzie brany pod uwagę i dyskusja zboczy wyłącznie na "różowe" oznaczenia Użytkowników.
Po takim wyjaśnieniu wycofuję swoją prośbę o zamknięcie tematu (już zgłaszałem, że tylko administruję a nie moderuję Forum) i nadal jako życiowy optymista liczę na jakieś porady jak zwiększyć ochronę Forum.
Po takim wyjaśnieniu wycofuję swoją prośbę o zamknięcie tematu (już zgłaszałem, że tylko administruję a nie moderuję Forum) i nadal jako życiowy optymista liczę na jakieś porady jak zwiększyć ochronę Forum.
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
Większość z nas w tych technologiach nie siedzi, co innego gdyby internet oparty był o triody ... 
Coś mi się wydaje, że merytorycznie to nic nie wydumamy, a wątek znowu może stać się kolejną dygresją o kolorach i moderacji.
Niektórym awantury ciągle w głowie, każda okazja dla nich dobra aby się czepiać moderacji i organizacji forum, zamiast wreszcie zmienić forum, wynieść się i nie marudzić.

Coś mi się wydaje, że merytorycznie to nic nie wydumamy, a wątek znowu może stać się kolejną dygresją o kolorach i moderacji.
Niektórym awantury ciągle w głowie, każda okazja dla nich dobra aby się czepiać moderacji i organizacji forum, zamiast wreszcie zmienić forum, wynieść się i nie marudzić.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- moderator
Czołem.
Informację o rodzaju ewentualnych zabezpieczeń (a jest ich kilka) podam Ci na PW. Marek (na pewno domyślasz się kogo mam na myśli) również mógłby pomóc we wprowadzeniu ich do naszego oprogramowania.
Pozdrawiam
Romek
Rozmawiałem wczoraj z kilkoma informatykami, pytając ich o sposoby zabezpieczania Forum przed atakami hakerskimi i próbami rejestrowania się rozmaitych trolli. Jednym ze sposobów jest niewielkie skomplikowanie sposobu rejestracji nowych użytkowników (np. użycie reCAPTCHA i kilku innych zabezpieczeń, chroniących Forum przed rejestracją "robotów"). O szczegółach nie będę się tu rozpisywał, by nie zmniejszyć skuteczności tych metod...gsmok pisze: ↑wt, 28 marca 2023, 09:10 Od dwóch dni na Forum zakłada konta dziesiątki "wirtualnych użytkowników" ze wschodu. Na szczęście każdy nowy użytkownik musi być ręcznie aktywowany przez administratora. Szkody więc nie ma, bo nie jest możliwe wysyłanie postów przez nieaktywnych użytkowników. Kłopot polega na tym, że ich usuwanie zajmuje sporo czasu i istnieje niebezpieczeństwo niezamierzonego skasowania uczciwego Użytkownika.
Informację o rodzaju ewentualnych zabezpieczeń (a jest ich kilka) podam Ci na PW. Marek (na pewno domyślasz się kogo mam na myśli) również mógłby pomóc we wprowadzeniu ich do naszego oprogramowania.
Pozdrawiam
Romek
-
- 1250...1874 posty
Nie wniosę w zasadzie niczego nowego do toczącej się tu dyskusji, tym niemniej pragnę niektórym pewne rzeczy uświadomić. Dzisiejszy internet różni się od tego, jaki był kilkanaście lat temu. Jest nie tylko inny, ale i w wielu aspektach stał się gorszy. Przykład pierwszy z brzegu: dawniej istniała możliwość komentowania artykułów zamieszczanych na najbardziej poczytnych serwisach internetowych. Obecnie tej możliwości ze świecą szukać. Wyłączenie tej możliwości argumentowano na wszelkie możliwe sposoby, ale zawsze sprowadzało się to do tego, że to podobno dla dobra kolektywu.
Oto argumentacja pierwsza z brzegu:
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/o ... komentowac
Prawdziwe powody wyłączenia tych komentarzy wydają się zupełnie inne. Po pierwsze, komentarze mogły być zamieszczane przez agentów rozmaitych grup nacisków, w tym przedstawicieli obcych wywiadów. Może to kształtować opinię publiczną. Po drugie, wydawcy często teksty preparują na określone zamówienie polityczne. Wyłączając komentarze niejako uzyskali monopol na prawdę objawioną, którą znaczna część czytelników będzie już traktować bezkrytycznie.
Z pozoru są to sprawy, które nie dotyczą naszego forum, z uwagi na jego tematykę. Tak jednak nie jest. Powodów tego stanu rzeczy jest kilka. Na pewno wzrosła frustracja części użytkowników. Niektórzy wszakże czują potrzebę komentowania bieżących wydarzeń. Z uwagi na zanik omówionych już platform komunikacji nastąpiła częściowa migracja na takie fora jak te. Znalazło to wyraz w utworzeniu działu "dyskusje ogólne".
Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że odchodzi najstarsze pokolenie, które nabyło umiejętność korzystania z internetu. Z moich obserwacji wynika, że tę umiejętność posiadła pewna liczba ludzi urodzonych mniej więcej po 1925 roku. Łatwo policzyć, że najstarsi dobiegaliby powoli do setki.
Oczywiście generalizując, należy stwierdzić, że kultura dyskusji ludzi urodzonych przed 1939 rokiem diametralnie różni się od tej, jaką reprezentują późniejsze roczniki. Regułą jest, że w przypadku rozprzestrzeniania się chamstwa ludzie ci przestają zabierać głos w dyskusjach. Jednocześnie nie są skorzy żalić się choćby w dziale organizacyjnym, że coś im doskwiera. Po prostu milkną z dnia na dzień.
Dopływ "świeżej krwi", a więc nowych użytkowników jest bardzo ograniczony. Wynika to choćby z faktu, że zaledwie nikły procent młodych pokoleń ma zainteresowania zbieżne z tematyką forum. Daleki byłbym od zwiększania tego strumienia nowych użytkowników za wszelką cenę, bo to ślepa uliczka.
Sprawę pogarszają media społecznościowe. Tam bez większego wysiłku można napisać jednozdaniowy post, wkleić mniej lub bardziej fajne fotki i zdobyć 1500 100 900 polubień. Dyskusje, (jeśli w ogóle są) to zazwyczaj są płytkie i giną "przykryte" nowymi postami. Media społecznościowe pozwalają w jakimś stopniu zaspokoić swego rodzaju próżność (wiem, bo sam korzystam). Tam także przeniosła się większość transakcji tv i radio retro. Tak więc trzeba tam być, jeśli chce się upolować coś ciekawego. Kto tam nie jest, odcina więc sobie drogę od szeroko rozumianej wymiany sprzętowej.
W moim mniemaniu trzeba pogodzić się, że fora, takie jak te nie mogą być medium masowym. Skłonny jestem przyznać rację maksymie: Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie.
A zatem szybki, masowy chłam na facebook. Bardziej wartościowe materiały i dyskusje - na forum. Monologi- na youtube.
Z mojego punktu widzenia przez co najmniej przez ostatnie 11 lat polityka moderowania forum była bardzo liberalna. Oczywiste jest, że próby wycofania się z tej błędnej polityki musi wywoływać niesłychane krzyki i niezadowolenie niektórych i traktowane jest jak zamach na wolności osobiste. Nie jest to nic nowego- pamiętamy doskonale, jak żałosny był koniec I Rzeczypospolitej...
Mając na względzie (między innymi) te aspekty historyczne opowiadam się za stanowczą moderacją, nawet jeśli oznaczać to będzie odejście części użytkowników i większą hermetyczność forum. Niech dziennie pojawia się tu statystycznie 0,1 wątku, byle sensownego i z sensowną dyskusją.
Oto argumentacja pierwsza z brzegu:
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/o ... komentowac
Prawdziwe powody wyłączenia tych komentarzy wydają się zupełnie inne. Po pierwsze, komentarze mogły być zamieszczane przez agentów rozmaitych grup nacisków, w tym przedstawicieli obcych wywiadów. Może to kształtować opinię publiczną. Po drugie, wydawcy często teksty preparują na określone zamówienie polityczne. Wyłączając komentarze niejako uzyskali monopol na prawdę objawioną, którą znaczna część czytelników będzie już traktować bezkrytycznie.
Z pozoru są to sprawy, które nie dotyczą naszego forum, z uwagi na jego tematykę. Tak jednak nie jest. Powodów tego stanu rzeczy jest kilka. Na pewno wzrosła frustracja części użytkowników. Niektórzy wszakże czują potrzebę komentowania bieżących wydarzeń. Z uwagi na zanik omówionych już platform komunikacji nastąpiła częściowa migracja na takie fora jak te. Znalazło to wyraz w utworzeniu działu "dyskusje ogólne".
Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że odchodzi najstarsze pokolenie, które nabyło umiejętność korzystania z internetu. Z moich obserwacji wynika, że tę umiejętność posiadła pewna liczba ludzi urodzonych mniej więcej po 1925 roku. Łatwo policzyć, że najstarsi dobiegaliby powoli do setki.
Oczywiście generalizując, należy stwierdzić, że kultura dyskusji ludzi urodzonych przed 1939 rokiem diametralnie różni się od tej, jaką reprezentują późniejsze roczniki. Regułą jest, że w przypadku rozprzestrzeniania się chamstwa ludzie ci przestają zabierać głos w dyskusjach. Jednocześnie nie są skorzy żalić się choćby w dziale organizacyjnym, że coś im doskwiera. Po prostu milkną z dnia na dzień.
Dopływ "świeżej krwi", a więc nowych użytkowników jest bardzo ograniczony. Wynika to choćby z faktu, że zaledwie nikły procent młodych pokoleń ma zainteresowania zbieżne z tematyką forum. Daleki byłbym od zwiększania tego strumienia nowych użytkowników za wszelką cenę, bo to ślepa uliczka.
Sprawę pogarszają media społecznościowe. Tam bez większego wysiłku można napisać jednozdaniowy post, wkleić mniej lub bardziej fajne fotki i zdobyć 1500 100 900 polubień. Dyskusje, (jeśli w ogóle są) to zazwyczaj są płytkie i giną "przykryte" nowymi postami. Media społecznościowe pozwalają w jakimś stopniu zaspokoić swego rodzaju próżność (wiem, bo sam korzystam). Tam także przeniosła się większość transakcji tv i radio retro. Tak więc trzeba tam być, jeśli chce się upolować coś ciekawego. Kto tam nie jest, odcina więc sobie drogę od szeroko rozumianej wymiany sprzętowej.
W moim mniemaniu trzeba pogodzić się, że fora, takie jak te nie mogą być medium masowym. Skłonny jestem przyznać rację maksymie: Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie.
A zatem szybki, masowy chłam na facebook. Bardziej wartościowe materiały i dyskusje - na forum. Monologi- na youtube.
Z mojego punktu widzenia przez co najmniej przez ostatnie 11 lat polityka moderowania forum była bardzo liberalna. Oczywiste jest, że próby wycofania się z tej błędnej polityki musi wywoływać niesłychane krzyki i niezadowolenie niektórych i traktowane jest jak zamach na wolności osobiste. Nie jest to nic nowego- pamiętamy doskonale, jak żałosny był koniec I Rzeczypospolitej...
Mając na względzie (między innymi) te aspekty historyczne opowiadam się za stanowczą moderacją, nawet jeśli oznaczać to będzie odejście części użytkowników i większą hermetyczność forum. Niech dziennie pojawia się tu statystycznie 0,1 wątku, byle sensownego i z sensowną dyskusją.
-
- moderator
Wątek (pełny) skopiowałem i przeniosłem do działu "Dyskusje ogólne" (dział niewidoczny dla niezalogowanych), gdzie można go ewentualnie kontynuować (jeśli ktoś widzi taką potrzebę...). Tu natomiast proszę się wypowiadać tylko i wyłącznie na temat zamieszczony w tytule wątku (wątek oczyściłem z wypowiedzi niezwiązanych z tematem).
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek