świecenie lampy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

świecenie lampy

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
Mam pytanie czy lekka błękitna poświata obserwowana od środka anody(el84),,w postaci jakby rzucanego "cienia" od siatek(czyli błekitne kwadraciki) to objaw normalnej emisji elektronów czy raczej przekroczonych parametrów napięć lub prądów?.Cienie te najlepiej widać zaglądając przez okienka w anodzie el84 i patrząc na wewn. ściankę anody.
Pozdrawiam
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Było już o tym na triodzie - poszukaj. Wedle mojej wiedzy, jeśli niebieska poświata wystepuje od str. wewnętrznej anody i wystepuje jakby projekcja zarysów siatki na nią (czasem świeci także wewn. powierzchnia szkła) to jest *nieszkodliwe* zjawisko wystepujące w niektórych lampach.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Spytam przy okazji - czy świecenie całej obiętości bańki 6H13C to normalne zjawisko czy obiaw zagazowania? Światło jest fioletowe i wchodzi na UV - papier, na którym leżała fluoryzował na niebiesko. Gdzieś mi się przez myśl przewija, że taką barwę daje azot (chyba w opisie jakiegoś lasera-samoróbki to wyłowiłem).
Alek

Post autor: Alek »

Świadczy to o znacznym pogorszeniu próżni :(
wuj_alfons
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: wuj_alfons »

Jeśli można coś doradzić, to nie zaglądajcie zbyt długo w świecące banieczki. Blue glow można podziwiać równie dobrze z większej odległości, za to bez szkody dla oczu.
Wybrane przez ciebie życie jest w tym momencie nieosiągalne.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Alku czy twoja odpowiedż dotyczy mojego postu czy Brysa?
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Brysa. :)
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

brys pisze:Spytam przy okazji - czy świecenie całej obiętości bańki 6H13C to normalne zjawisko czy obiaw zagazowania? Światło jest fioletowe i wchodzi na UV - papier, na którym leżała fluoryzował na niebiesko. Gdzieś mi się przez myśl przewija, że taką barwę daje azot (chyba w opisie jakiegoś lasera-samoróbki to wyłowiłem).
Podobne zjawisko obserwowałem kiedyś w lampie 6s19p. Pojawiało się po włączeniu napięcia anodowego i powodowało stopniowe stygnięcie katody. Jednocześnie prąd w obw. katody spadał niemal do zera. Wyłączenie nap. anodowego przywracało normalną temperaturę. Po jakimś czasie zjawisko ustąpiło i obecnie lampa dotrzymuje parametrów katalogowych, łącznie z prądem siatki. Czy getter może dzialać aż tak skutecznie?
785mm