Nadajnik na PCF82

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Nadajnik na PCF82

Post autor: Kwazor »

Witam jak dal mnie lampy to tylko do zastosowań radiowych ale czasami i do Audio tez. Zaprasza wszystkich chetnych do podzielenia sie pomyslami ukladowymi urzadzen lampowych wielkiej czestotliwosci.
Wykonalem kiedys nadajnk lampowy na górny UKF na lampie PCF 82 i dziala doskonale.Zasieg to 600m do 1 km w out okolo 200 do 300 mW
dorobliem wzmacniacz na rosyjskim odpowiedniku el 84 wersja EB i bylo 1.5 W w antenie zasieg ponad 3 km .
http://www.nadajniki.friko.pl/pcf82.html

Ps. Podczas pracy nadajnka w czesci pentodowej byl widoczny piękny "duszek" .
Ostatnio zmieniony czw, 7 września 2006, 15:04 przez Kwazor, łącznie zmieniany 1 raz.
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rc03 »

Taka zabawa w nadawanie nie "pachnie" zbyt ładnie - to jest nielegalne. Wystarczy,że sąsiad zawiadomi URTiP np. o zakłóceniach odbioru radiowego - i wtedy będzie kupa kłopotów. Lampa to także wdzięczny element do budowy różnego rodzaju odbiorników czy konwerterów n.p na pasma lotnicze czy amatorskie i taką działalność polecam.
rco3
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

To i ja wiem ze nielegalne

Post autor: Kwazor »

Akurat kiedys dla testu zlozylem taki nadajnik zreszta teraz mam licencje i moge robic rózne trx na wydzielone pasma.
Zamiezam zrobic calu TRX zwlaszcza czesc odbiorcza na pasmo amatorskie: nadajnik raczej tranzystor.
PS.Zajmowalem sie kiedys takimi sprawami teraz jedynie pokazuje to jako POGLADOWA elektronike.A moja strona zostala i nie moge jej usunac bo zapomnialem kodu do niej.