Zasilacz z70-80 znanej firmy Le- temat bezpieczeństwa itp

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Zasilacz z70-80 znanej firmy Le- temat bezpieczeństwa itp

Post autor: czyt »

Strzelił. Nie byłoby nic dziwnego, ma już z 6 lat. Bałem się, że KBC (bo już zmieniałem PG, zapewne wiele modeli z wlutowanym i3, 4.? generacji-mam uszk. zbędną mi PG). Ale nie. Eksplozja w zakresie strony 230~, zasilacza, na PCB jednostronnym. Częściowo przewlekane. Nic ciekawego z wyjaśnień, serwisu, opisów czegoś podobnego I znajdziemy na znanym Portalu "jakie i co kupić": "napraw, albo kup używkę oryginalną" D : D . Może zdjęcie, bo interesujące jest BHP: Zdjęcie z allegro - nie wstawia zdjęcia z pulpitu- tylko TO "Obrazek"

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zasi ... 35989.html
---o takie, jest tam wnętrze, dokładnie identyczny, ale z napisami Lenovo, wtyczka ta dziwna, prostokątna (dla naszej wygody!) Pierwszy raz widzę: Bezpiecznik 230V typu PCB: "ścieżka na laminacie". Na zdjęciu jest wlutowany z drugiej strony. U mnie są punkty lutownicze i cieniutka ścieżka pod lakierem zielonym. Oczywiście obecnie, po podróży w kosmos, to jest tam tylko duch ścieżki. Aż się zastanawiałem, czy rurki szklanej, nie "zawatować". Ale nie, nitka miedziana, wg tabeli, może ktoś Poda z Kolegów linka, bo zawsze warto mieć pod ręką, jak dobrze zabezpieczyć układ, bezpiecznikiem topliwym/nadprądowym. Zasilacz na 65W (daje to 0,282A, czyli 300mA ~- liczone metodą uproszczoną), więc nie jakiś ekstremalny, ale strzeliło głośno. A CO?

W obudowie od druku, na plastiku był niewielki kleks kleju (taki glut, jakim przylepiano niegdyś CD-DVD w gazetach. Ale, wytworzyła się mgiełka na PCB, nanowarstwa, sięgająca ścieżek przetwornicy. Nie schodzi pod szczoteczką do zębów. Schodzi pod grotem Lucioli. Laminat ma dylatację od obudowy, kostką czarną (gąbka? coś) centralnie i z drugiej strony klej do Trafo/prztw. A pod "230" strefą nie ma nic. W Zasilaczach PC, bywa cienki pleksiglas/folia gruba. Tu nic. Podłożyłem preszpanu, bo szkoda Laptopa głównie. Przymierzam się kupić NOWY zasilacz, większej mocy. Coś polecacie?
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zasilacz z70-80 znanej firmy Le- temat bezpieczeństwa itp

Post autor: brencik »

A czego można się podziewać po takim chinolskim badziewiu? Szkoda nawet czasu o tym pisać, kupić nowy porządny i nie zawracać gitary takimi popierdółkami.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

brencik pisze: sob, 4 lutego 2023, 00:53 A czego można się podziewać po takim chinolskim badziewiu? Szkoda nawet czasu o tym pisać, kupić nowy porządny i nie zawracać gitary takimi popierdółkami.
Pozdrawiam!
Dziękuję, bardzo POMOCNY I W TEMACIE post. Porządny, jasne. Jeszcze raz dziękuję.

pisane z tapatalka, samsunga (koreaniec), hiuaweja, lenowo - dwa chinole albo z della- koreańczyk i chinole, bo nawet składany w Malesya, a nie w KrowoChłopiec. Po co podbijać COŚ, co jest głupie?
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Jakie U ma być na wyjściu, i czy ma to coś negocjować z konkretnnym laptopem? (Tak działają np. współczesne ładowarki do telefonów z Quickcharge, ktore zwykłemu urzadzeniu "oferuja" 5V do 2 lub 4A, ale po otrzymaniu odpowiednich poleceń z telefonu/laptopa potrafią mu przywalić 20V/6A, a w przypadku ladowarek na tranzystorach z azotku galu i ponad 120W.

Zasilacze do laptopów standardowe (19V/19,5V) mają na ogół 65W, a te do laptopów gamingowych 180-240W. Ceny za Della i HP wynosza od 99 za te małe i od 200 do 400zł za "cegły" 200V.

Zasilacze poniżej 50 zł to zawsze szajs, i należy się w nich spodziewać rozwiazań właśnie takich jak opisane: brak szczelin na separację galwaniczną, kondensator klasy Y nieznanego producenta, ścieżka jako bezpiecznik, w skrajnych przypadkach iskrownik ze ścieżek jako zabezpieczenie przeciwprzepięciowe :D
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

szalony post pisze: Zasilacze poniżej 50 zł to zawsze szajs, i należy się w nich spodziewać rozwiazań właśnie takich jak opisane: brak szczelin na separację galwaniczną, kondensator klasy Y nieznanego producenta, ścieżka jako bezpiecznik, w skrajnych przypadkach iskrownik ze ścieżek jako zabezpieczenie przeciwprzepięciowe :D
Może zaniedbałem: w podanym linku, jest DOKŁADNIE taki sam zasilacz i z obrazkami wnętrzności. Tyle, że ten z "Ale" ma bezpiecznik rurkowy, przewlekany i pojemność "na nim". Ma także markę Noname. Mój DOKŁANIE taki sam, ma pudełko z napisem Lenovo i był załączony do la-ka z tytułu, kupiony nowy z dystrybucji Lenovo w naszej, zmęczonej Ojczyźnie.

Nie rozumiem, że kolegom nie szkoda czasu na "pogaduchy", kiedy pytanie jest konkretne: miałem DO CZYNIENIA/NIE MIAŁEM DO CZYNIENIA (tylko gdybam), ale napiszę, bo przecież i ja używam komputerka i jest tam ogonek z pudełeczkiem, chyba zasilacz. Lenowo, zastosowało WTEDY, finezyjną wtyczkę (a więc i gniazdo...KBC itp.), ponadto.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Dobrze jest przeczytać Post, na który się odpowiada, przed odpowiedzeniem.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Bezpieczniki w formie ścieżki są obecnie normą. Naprawiam właśnie płytę indukcyjną Tekka z takim samym rozwiązaniem.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Disaster! : D i terible. Opisałem efekt zadziałania takiego " bezpiecznika". {U mnie indukcja wywala bezpieczniki w Skrzynce (czasami zdarzy się zalać).}off
PCB czarne i nieźle huknęło. Proszenie się o kłopoty. Piszą w niby Mediach, wybuch gaz. Spojrzałeś na tą z linka? Naprawdę tak, jak powinno być w temacie bezpiecznika.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Te bezpieczniki nie są zwyczajnie przeznaczone do wymiany. To jest zabezpieczenie p-poż i tyle.
Zadziałanie oznacza koniec cyklu życia urządzenia.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

disaster pisze: śr, 8 lutego 2023, 09:04 Te bezpieczniki nie są zwyczajnie przeznaczone do wymiany. To jest zabezpieczenie p-poż i tyle.
Zadziałanie oznacza koniec cyklu życia urządzenia.
Wywalenie takiego ,,bezpiecznika,, najczęściej oznacza przebicie tranzystora, a to przegrzanie uzwojenia pierwotnego i możliwość powtórzenia się awarii. Jeśli to tylko mostek czy kondensator, to można naprawiać. :D
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

czyt pisze: pt, 3 lutego 2023, 14:40 Strzelił. Nie byłoby nic dziwnego, ma już z 6 lat. Bałem się, że KBC (bo już zmieniałem PG, zapewne wiele modeli z wlutowanym i3, 4.? generacji-mam uszk. zbędną mi PG). Ale nie. Eksplozja w zakresie strony 230~, zasilacza, na PCB jednostronnym. Częściowo przewlekane. Nic ciekawego z wyjaśnień, serwisu, opisów czegoś podobnego I znajdziemy na znanym Portalu "jakie i co kupić": "napraw, albo kup używkę oryginalną" D : D . Może zdjęcie, bo interesujące jest BHP: Zdjęcie z allegro - nie wstawia zdjęcia z pulpitu- tylko TO "Obrazek"

Podłożyłem preszpanu, bo szkoda Laptopa głównie. Przymierzam się kupić NOWY zasilacz, większej mocy. Coś polecacie?

Kup oryginalny zasilacz, bo szkoda zdrowia i czasu. Firma sprawdzona i ma oryginalne zasilacze a nie podróby.
https://amso.pl/product-pol-114114-Now ... delko.html
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Większość rzeczy się naprawić. Co do zasilacza - gdyby producent uznał, że jest to część serwisowana, to wybrałby obudowę skręcaną, a nie klejoną.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Kup oryginalny zasilacz, bo szkoda zdrowia i czasu. Firma sprawdzona i ma oryginalne zasilacze a nie podróby.
https://amso.pl/product-pol-114114-Now ... delko.html
[/quote]
Przepraszam: PO PIERWSZE - czytać, później pisać. Zalinkowałem ORYGINALNY zasilacz, który ma BEZPIECZNIK prawidłowy. Linkujesz mi niewłaściwy, bo z70-80, ma prostokątną wtyczkę. Oryginalność to chodzi o napis na Plastiku (LOGO/MARKA), czy raczej zawartość elektroniczna- bo może dojdziemy do zgody?
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

disaster pisze: śr, 8 lutego 2023, 13:05 Większość rzeczy się naprawić. Co do zasilacza - gdyby producent uznał, że jest to część serwisowana, to wybrałby obudowę skręcaną, a nie klejoną.
Coś w tym jest. Czyli śmietnik? Auto z zgnitym* progiem, da się naprawiać. A progi klejone.
*perforacja
Dziękuję
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Większość aktualnie produkowanych zabawek elektronicznych jest założenia nieserwisowalna. Czyli tak - śmietnik.