Julia Stereo, potrzebne opisy PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Julia Stereo, potrzebne opisy PCB
Cześć. W końcu zabrałem się za naprawę tego kombajnu. Narazie objawy są takie że odbiera na D i Ś, krótkie i UKF są martwe. Niestety po oględzinach wewnątrz Julki stwierdzam iż już wcześniej ,,nasi tu byli" i nakopali. Po naprawieniu nieświecących wskaźników jak i samych wskaźników (wymienione kable bo stare były w złym stanie) na chwilę UKF się odezwał po czym z powrotem zmarł. I powrót do przeszłości: D, Ś pracują wyśmienicie, K i UKF martwe.
Może mają Koledzy jakiś dokument ze wzorami płytek drukowanych z tego radia? Płyta główna jak i pozostałe płytki są dość skąpo oznaczone a taki dokument zasadniczo ułatwił by pracę. Nie wiem od czego zacząć, czy od krótkich czy UKFu.
Pozdrawiam, Marcin.
Może mają Koledzy jakiś dokument ze wzorami płytek drukowanych z tego radia? Płyta główna jak i pozostałe płytki są dość skąpo oznaczone a taki dokument zasadniczo ułatwił by pracę. Nie wiem od czego zacząć, czy od krótkich czy UKFu.
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Re: Julia Stereo, potrzebne opisy PCB
W tym typie należy sprawdzić ,przemyć styki, złączek , to daje 80% sukcesu.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Serwisówka {niestety bez płytek} https://elektrotanya.com/unitra_julia-s ... ad.html#dl Czesto były przerwy na filtrach p.cz. {luty}.Bez generatora trudno będzie
. 

Rysunki płytek są w wdawnictwie WKŁ "Schematy urządzeń radioeektronicznych" Julia Stereo. Zbyt duże pliki by tuutaj wrzucić. Może spotkasz w necie, nie ja skanowałem. Najmniejszy
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć.
Genertor mam, zacznę od przejrzenia toru p.cz. FM, może te kwarcowe filtry już się "wyfiltrowały"
SpiAnd, szukałem po necie, nie mogę znaleźć. W razie czego może na e-mail dało by radę wysłać?
Nienawidzę poprawiać po kimś spierniczonej roboty ale bardzo chcę usłyszeć jak to radio odbiera na KF
Genertor mam, zacznę od przejrzenia toru p.cz. FM, może te kwarcowe filtry już się "wyfiltrowały"

Nienawidzę poprawiać po kimś spierniczonej roboty ale bardzo chcę usłyszeć jak to radio odbiera na KF

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
A szum na zakresie UKF jest? Jeśli brak to uszkodzenie leży w torze p. cz.
A szum na zakresie UKF jest? Jeśli brak to uszkodzenie leży w torze p. cz.
Całkiem możliwe że uległy fizycznemu uszkodzeniu, co w odbiorniku przenośnym może się zdarzyć.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Właśnie szumu brak. Najdziwniejsze jest to że przez chwil kilka UKF działał i ucichł. Wiesz AZ12, to że Julia ma rączkę nie oznacza że jest odbiornikiem przenośnym, jest odbiornikiem przestawnym, swoje waży hehe
Dzisiaj wejdę w tajniki toru p.cz...

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Jest pewien postęp. Podłączyłem generator ustawiony na 10,7MHz do wyjścia p.cz. z głowicy UKF (oczywiście bez głowicy) i otrzymałem bardzo cichy sygnał. Podstrajanie filtrami oraz tymi w dyskryminatorze niewiele pomogło. Wymieniłem najpierw filtr ceramiczny na płytce p.cz. ten przy UL1211, dostałem jakiś szum, więc wymieniłem pozostałe dwa (czyli w sumie trzy filtry 10,7MHz, jeden się rozleciał). Efekt jest taki że odbieram silne stacje ale bardzo cicho. Podgłoszone jest na max i da się zrozumieć o czym bredzą
Mało tego, odbiór jest poprawny nawet bez rozłożonej anteny. Śmiem twierdzić że filtry które założyłem (z wylutu) są nieodpowiednie dlatego jest tak cichy odbiór. Strojenie w głowicy daje efekty lecz nadal jest bardzo cicho.
Jakieś pomysły Koledzy?
Pozdrawiam, Marcin.

Jakieś pomysły Koledzy?
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Pozostaje sprawdzenie toru m. cz. od demodulatora FM do wzmacniacza mocy.
Pozostaje sprawdzenie toru m. cz. od demodulatora FM do wzmacniacza mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tor m.cz. od demodulatora do stereodekodera jest w porządku, dotykając śrubokrętem po diodach warczy aż miło.
PW wysyłam...
PW wysyłam...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Czołem.
Optymalne ustawienie tego potencjometru może się różnić dla zakresów AM i zakresu UKF, więc może być wskazane znalezienie odpowiedniego kompromisu...
Pozdrawiam
Romek
Optymalne ustawienie tego potencjometru może się różnić dla zakresów AM i zakresu UKF, więc może być wskazane znalezienie odpowiedniego kompromisu...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Objawy {cichy odbiór} wskazują na działanie wyciszania szumów {T201,T202]} obniżające napięcie bazy T203,co może skutkować niskim napięciem wyjściowym detektora.Potrzebny pomiar napięcia na bazie T203 z sygnałem i bez,no i wskazania wskażnika poziomu sygnału
.Właśnie do lokalizowania takich uszkodzen przydaje się generator {oczywiście z możliwością nastawy amplitudy wyjścia i modulacją
}.