Podstawka na amortyzatorach.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Podstawka na amortyzatorach.

Post autor: ed_net »

Witam
W Philipsie bateryjnym który mam rozgrzebany podstawka lampowa pod lampę DAF 41 jest inna jak dla pozostałych lamp i fabrycznie zamontowana na amortyzatorach gumowych jak na foto . Podstawkę i tak muszę wymienić gdyż lampa nie wchodzi do końca i wskutek tego przy nawet małym wstrząsie radio przerywa . Lampa nie wchodzi do końca gdyż jest uszkodzona sprężysta blaszka w podstawce i wypustka w lampie opiera się o blaszkę i jest ryzyko że przy wciskaniu na siłę mogę uszkodzić lampę .
Czy Ktoś się spotkał z takim mocowaniem lampy i zastanawiające dla mnie jest czy to dlatego jest takie mocowanie że odbiornik jest przenośny i może podlegać wstrząsom czy taka jest uroda lampy DAF 41 ?
Czy po zmianie podstawki zachować amortyzatory czy też odpuścić sobie ich montaż.
Pozdrawiam Edward
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Podstawka na amortyzatorach.

Post autor: Tomek Janiszewski »

Lampa napięciowego wzmacniacza wstępnego (a rolę tę oprócz detektora AM pełni właśnie DAF41) zawsze ma szansę objawić wyraźniejszy efekt mikrofonowania niż pozostałe. Aczkolwiek czy ma to znaczenie w odbiornikach przenośnych - szczerze wątpię. Wszak 1S5T w Szarotce pełniąca dokładnie tę samą rolę amortyzacji nie posiada. Co innego EF86 w magnetofonie Tonette, ale tam i konkretne źródło wibracji występuje, i czułość toru odczytu nieporównanie większa. Puknij delikatnie w bańkę paznokciem to się przekonasz czy mocno lampa mikrofonuje. A następnie czy przy braku amortyzacji lampa sprzęga się mechanicznie z głośnikiem.